Zege Turkije en de duels in de zusterpoule van Oranje

VoV, 21-08-2021. 6:00 uur. Nadat de Oranje dames hun tegenstander Finland naar een dikke nederlaag speelden kwam concurrent voor de poulewinst Turkije in actie tegen Oekraïne. De ploeg waarvan Oranje de eerste wedstrijd redelijk eenvoudig had gewonnen.

Ook Turkije kende niet al te veel problemen, al was de winst in de derde set met 24-26 wel op het nippertje. Daarvoor waren 25-14 en 25-19 afgetekend.

In de eerste set was bij 9-4 en 16-7 al snel duidelijk dat Turkije een maatje te groot was. Dat leek in de tweede set ook zo bij 6-1, maar Oekraïne kwam sterk terug (13-13) maar kon niet bijblijven (23-17). In de derde en laatste set was 16-9 voor Turkije weer overduidelijk, maar een geweldige serie van Oekraïne bracht hen bij 20-20 naast de Turkse ploeg en op 23-24 hadden ze zelfs setpoint. Maar de set zege ging niet door.

Eda Erdem (foto boven) werd met 18 punten topscorer, haar collega midspeelster Zehra Gunes maakte er 10 en diagonaal Karakurt kwam tot 16 treffers. Turkije had een veel en veel betere eigen score (72 om 38), maar ook een behoorlijk hogere foutenlast (17 om 4)

De stand in de Oranje-poule is nu, met vermelding gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

• 1> en 2> Nederland en Turkije met 2-6
  • 3> Zweden 1-3
  • 4> Finland 0-1
  • 5> en 6> Roemenië en Oekraïne 0-0.
  • Zweden en Oekraïne speelden één wedstrijd, de andere teams twee.

In poule B, waaruit na de poulefase via de koppelingen B1 vs. D4, B2 vs. D3, B3 vs. D2 en B4 vs. D1 de tegenstander van de Oranje ploeg moet komen werden gisteren weer twee wedstrijden afgewerkt.

Tsjechië vs. Duitsland  (foto boven) eindigde in 1-3 via de setstanden 23-25, 25-20, 23-25 en 21-25.  Duitsland pakte de eerste set na een gelijk opgaande strijd tot aan 23-23. In de tweede verloren ze een 1-7 voorsprong, na 19-19 had Tsjechië het betere eindschot. In de derde set liet Duitsland een 10-17 voorsprong verloren gaan bij 22-22, maar waren de laatste drie punten daarna wel voor hen en in de vierde set ging het tot 20-21 gelijk op, waarna Duitsland de set voor zich besliste.

Louisa Lippmann werd met 20 punten topscorer, bij Tsjechië kwam Michaela Mlejnkova tot 18 treffers. De Duitse dames maakten aanvallend het verschil (50 om 65) punten.

Griekenland vs. Polen werd een 0-3 zege voor Polen. Via 16-25, 20-25 en 19-25. Met blokpunten en aces (4 om 14) had Polen veel voordeel. Magdalena Stysiak werd met 21 punten de topscorer.

De eerste set was na 1-9 en 8-16 een snelle buit voor Polen, in de tweede was er evenwicht bij 10-10 en 19-19 maar trok Polen na 20-23 toch aan het langste eind en in de derde set namen ze na 13-13 afstand (naar 17-21) en wonnen in drie sets.

De stand in deze poule is nu met vermelding van aantal gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

• 1> Polen 2-6
  • 2>, 3> en 4> Bulgarije, Duitsland en Tsjechië met 1-3
  • 5> en 6> Spanje en Griekenland met 0-0.
  • Bulgarije en Spanje speelden nog maar één keer, de andere teams al tweemaal.