Vizier op volleybal

 

De VoV-blog #17

VoV, 21-08-2021. 6:07 uur. Over het aanbod aan beach- en zaalvolleybal hebben we niet te klagen de laatste weken. Toernooien rijgen zich als kralen aan een ketting achter elkaar. Zowel in het zand (OS, EK, NK) als in de zaal (WK U20, OS, WEVZA, EK). En daar komt dan aanstaande weekend en aanstaande week ook nog eens een keer het King of the Beach spektakel bij. Eerst in Hamburg met Nederlandse deelname van Brouwer/ Meeuwsen, Keizer/ Meppelink, Boehlé/ van Werkhoven en Pleun Ypma en Stijn van Tilburg, vervolgens in Utrecht, waar de nationale en internationale topduo’s present zullen zijn.

Aan beachvolleybal staat er dit weekend en de volgende weken voor elk wat wils op de agenda, te weten:

 • 20 t/m 22-08: NK Beachvolleybal te Scheveningen
 • 21-08: Junior Beach Circuit te Bilthoven
 • 21 en 22-08: Summer Beach Volleybal Circuit te Amsterdam
 • 21 en 22-08: Summer Beach Volleybal Circuit te Den Haag
 • 25 t/m 28-08: King and Queen of the Court te Utrecht
 • 28-08: Nationale Beach Competitie te Groningen
 • 28 en 29-08: NK Jeugd Beachvolleybal te Bilthoven
 • En als laatste, maar niet als minste
 • 05-09: NK Masters Beach te Bilthoven

Overigens komt het bij ons wel een beetje vreemd over dat twee topduo’s van Beach Team Nederland het nationale kampioenschap links laten liggen en in Hamburg bij het KotC toernooi van de partij zijn. Twee zeer belangrijke vertegenwoordigers van het vaderlandse beachvolleybal, van het Nevobo BTN project en toch ook wel publiektrekkers bij uitstek geven de voorkeur aan een KotC toernooi in Hamburg boven een NK-deelname. Iets om over na te denken? Zal denken we wel met de euro’s te maken hebben.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we geen aandacht aan de resultaten in Hamburg besteden.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn door naar de halve finale op zondag. Sanne Keizer/ Madelein Meppelink, Dirk Boehlé/ Mart van Werkhoven, Pleun Ypma (met haar Zwitserse partner Laura Caluori) en Stijn van Tilburg (met zijn Amerikaanse partner Joe Worsley) moeten zich via de KO-ronde proberen voor de halve finale te plaatsen, nadat dat niet via de poulefase lukte.

In Praag waren Penninga/ Immers doorgedrongen tot het hoofdtoernooi van het 2** FIVB World Tour toernooi. Daarin speelden ze gisteren hun derde driesetter van het toernooi tegen een Duits duo. De eerste twee werden in de kwalificaties gewonnen, gisteren was er via 15-8 een 2-1 nederlaag, nadat de eerste twee sets in 18-21 en 21-16 waren geeindigd.

In de verliezersronde van de poule waren Oliva/ Dzavoronok uit Tsjechië de tegenstanders voor een plaats in de tussenronde voor de kwartfinale. Die partij eindigde in, hoe kan het anders zou je bijna denken, in een driesetter. Winst voor het NL-duo via 16-18 in de derde set na 21-13 en 13-21. In de tussenronde spelen ze tegen Saymon/ Oscar uit Brazilië.

Voor het hoofdtoernooi van het NK in Scheveningen plaatsten zich via de kwalificaties gisteren de volgende acht duo’s:

Bij de mannen: Quinten Groenewold/ Mees Sengers, Mika Prins/ Chris van Mullem, Bernard Heijting/ Mick Toet, Koen Herrebout/ Kees de Hoogh, Tom Feldkamp/ Jeffrey van Wijk, Eric Jan Rothfusz/ Jeroen van Zwieten, Nikita Artamonov/ Lennaert Hogenhout en Erik van der Schaaf/ Hugo van Veen.

Bij de dames: Lynn van Mill/ Jill Weeda, Floortje van Losser/ Noa Krikhaar, Lisanne Baak/ Robin van de Velde, Leanne van Vegten/ Desy Poiesz, Juliette van Duijnhoven/ Laura Overwater, Anne Nieuwstad/ Kirsten Bröring, Loladina Zwaanswijk/ Ilke Meertens en Quirine Oosterveld/ Esther Wijnhoven.

Vandaag stroomt de top 8 van de plaatsingslijst in.

Van het EK, waarvan op dit moment in vier landen de poulefase wordt afgewerkt, waren we nog voorbijgegaan aan de resultaten in de poules A en C, omdat die teams voorlopig, in ieder tot na de achtste finale, niet zo belangrijk zijn voor het Oranje damesteam.

De uitslagen in poule A waren:

 • Azerbeidzjan vs. België 0-3
 • Rusland vs. Frankrijk 3-1
 • Servië vs. Bosnië & Herzegovina 3-0.

En in poule C:

 • Italië vs. Wit-Rusland 3-0
 • Hongarije vs. Slowakije 3-1
 • Kroatië vs. Zwitserland: 3-0 (20, 19, 21). De Zwitserse ploeg van de Nederlandse bondscoach Saskia van Hintum en assistent-coach Dirk Sparidans kon het tegen het gastland niet bolwerken.

Transfers: Middenman Maikel van Zeist, vorig seizoen uitkomend voor Draisma Dynamo verlaat de vaderlandse competitie voor een buitenlandse club. Hij komt volgend seizoen uit voor Chênois Genève uit Zwitserland.

Goed weekend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.