Zegereeks Eurosped in Zwolle ten einde

VoV, 13-12-2019. 5:18 uur. Iedereen weet dat aan elke serie overwinningen vroeg of laat een einde komt. De winnaars willen de reeks uiteraard zo lang mogelijk laten duren, maar ook zij weten dat het eerste verlies elke week dichterbij komt. Voor hun tegenstanders is er de uitdaging om degene te zijn die de serie ten einde laat gaan. Eurosped was in het lopende seizoen van 9 wedstrijden nog ongeslagen, maar moest gisteravond in Zwolle bij Regio Zwolle Volleybal voor het eerst als verliezer van het veld. Het werd een 3-2 nederlaag, waarbij hoge pieken en diepe dalen (25-14, 10-25) aan beide kanten van het net voorbijkwamen.

Eurosped had een voor haar begrippen dramatische start, Zwolle begon als door vleugels gedragen aan de partij, waarin de openingsset met een 25-14 zege naar de thuisploeg ging. Dat was de gasten dit seizoen nog niet eerder overkomen. Het herstel van de ploeg van Jan Berendsen was imposant. Met Dagmar Boom aan de opslag liep Eurosped in de tweede set naar een 0-8 tussenstand en via 5-14 werd het 10-25. Daarmee was wel het een en ander rechtgezet.

Eurosped begon ook in de derde set overtuigend, opnieuw namen ze een ruime voorsprong (1-6), maar deze keer kwam Regio Zwolle Volleybal terug in de wedstrijd. Bij 8-9 hadden ze aansluiting, en de 11-11 was daarna het kantelpunt in de set. Zwolle nam het initiatief over, kwam bij 14-15 nog een keer achter, maar liep vervolgens uit naar 19-16. Eurosped probeerde uiteraard met alle hen ter beschikking staande middelen het eerste puntverlies bij de 2-1 in sets te voorkomen, maar Zwolle gaf geen krimp en sloot met een ruime 25-18 af. Twee sets in een wedstrijd verloren was Eurosped nog niet eerder overkomen dit seizoen.

De tiebreak was het handvat om wedstrijd verlies te voorkomen. Die moest in de vierde set worden afgedwongen. En na een aarzelend begin (3-4, 6-7) lukte het de ploeg uit Vroomshoop om door te drukken en ruim aan de goede kant van de score te komen. Bij 10-17 en 13-21 was de tiebreak binnen handbereik en ondanks een serie van de thuisploeg naar 19-21 hield Eurosped het hoofd koel en benutte de kansen die daarna bij de big points kwamen. De 19-21 werd 19-24 en 20-25 waarmee de verlenging een feit was.

In de vijfde set veranderde Regio Zwolle volleybal een 4-5 achterstand in een 8-6 voorsprong bij de veldwissel. De serie van 10-8 naar 13-8 was voor de bezoekers de genadeklap, bij 14-10 stond voor het eerst dit seizoen een tegenstander van Eurosped op matchpoint. Één keer kon verlies worden uitgesteld, daarna niet meer. Met 15-11 ging de wedstrijdwinst naar de thuisploeg.

Oorzaak? De Eurosped aanvalsters waren niet zo trefzeker als in voorgaande wedstrijden. Hun eigen score was met 62 om 63 punten nog wel steeds in hun voordeel, echter door maar liefst 16 aanvallende fouten (tegen 9 van Zwolle) was dit beduidend minder dan mogelijk was geweest. Eurosped haalde het voordeel uit 4 om 13 aces, maar had met 50 om 42 aanvallend nadeel. Eline Timmerman (foto boven) nam 17 punten van Eurosped voor haar rekening en werd daarmee topscorer. Bij Zwolle waren Saskia Hoekstra (14 punten) en Nova Marring (12 punten) de topschutters. Tien keer scoorden Annelies Alons (Zwolle), Ester de Vries (Eurosped) en Charlotte Haar (Eurosped). Voor een spelverdeelster een hoog aantal.

Eurosped is nog wel steeds koploper. Hun voorsprong is van 3 punten geslonken naar 1. Nu alle ploegen er 10 wedstrijden op hebben zitten is de stand Eurosped 28, Sliedrecht Sport 27, Apollo 20, FAST 17, Set-Up 16, Zwolle 14. Na Zwolle staat het stippellijntje dat de teams verdeelt in Kampioenspoule en Degradatiepoule. Sneek (11 punten), Peelpush (9 punten) en Alterno (5 punten) zullen proberen om de stap naar boven in de nog resterende acht wedstrijden te maken. Voor hekkensluiter TTP (3 punten) is er geen vervolg van het reguliere seizoen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood/ Jan van den Noort.