Zeges FAST en Sneek, Peelpush in play–outs!

VoV, 02-02-2020. 5:00 uur. Gisteren viel er een tweede beslissing aangaande de samenstelling van het trio teams dat in de play – outs gaat spelen om niet te degraderen. Alterno was de eerste kandidaat, Peelpush werd gisteren de tweede vanwege een 3-0 verlies in Sneek. Dit houdt automatisch in dat er bij de play – outs nog één plek ingevuld moet worden. Dat gaat dan tussen FAST, Zwolle en Set-Up 65, waarbij FAST de beste papieren heeft om dat niet te zijn door hun 1-3 zege gisteren in Zwolle. Met de 3-0 zege plaatste Sneek zich definitief voor de Kampioenspoule.

In Zwolle stond de thriller van de dag op de agenda. Daar streden twee ploegen om de beste uitgangspositie voor plaatsing in de kampioenspoule. Met een wedstrijd minder stond FAST drie punten achter de thuisploeg. En die drie punten werden weggepoetst, maar die wedstrijd minder bleef natuurlijk wel staan.

FAST moest de eerste set met een duidelijke 25-16 (12-8, 21-12) aan de thuisploeg laten. Vanaf de tweede set kantelde de wedstrijd. Het werd gelijk via 20-25 na de 7-11, 12-16 en 17-21 tussenstanden in deze set. De volgende twee sets werden in de finale beslist. Twee keer had FAST na 23-23 het beste eindschot, nadat in de derde set een 13-18 voorsprong verloren ging en in de vierde een 11-16 bij 20-21 door Zwolle bijna was ingelopen.

De Nevobo site meldde: “Voor deze wedstrijd zijn de statistieken nog niet beschikbaar”

In Sneek ging het om plaatsing voor de Kampioenspoule en uitzicht daarop houden. Het eerste had betrekking op de thuisploeg, het tweede op het bezoekende Peelpush. Sneek had vlot zekerheid, met 25-12, 25-21 en 25-11 kwam Peelpush er eigenlijk niet aan te pas tegen de ploeg van Henriëtte ter Steege.

Het begon al met een met 5-0 in de eerste set, waarna ze naar 19-8 en 21-11 uitliepen. In de tweede set verloor Peelpush een 6-8 voorsprong (16-13) kon een tijdje mee maar kwam in de finale na 21-17 weer tekort voor setwinst. En in de derde en laatste set maakte Sneek de klus vakkundig via 8-5, 11-5, 16-9 en 21-9 af.

In Ootmarsum was koploper Sliedrecht Sport de favoriet tegen middenmoter Set-Up, dat heel erg op een stunt hoopte maar die er niet kwam. Sliedrecht maakte de favorietenrol in de eerste twee sets meer dan waar met setwinsten van 16-25 (na 1-8, 9-16 en 13-21) en 13-25 (na 6-8, 9-18, 12-21). In de derde set wisselden beide coaches drie speelsteres in de basis.

Dat pakte voor Set-Up beter uit dan voor de gasten. Na de serveserie door Wies Bekhuis van 8-12 naar 15-12 werd het een wedstrijd, waarbij Set-Up in de derde set net genoeg over had voor 25-23 setwinst. In de vierde set kon de thuisploeg tot 11-11 bijblijven, vervolgens sloeg Sliedrecht het gaatje van een punt op drie vier en hield dat vast tot aan 22-25.

Eurosped had weinig problemen met Dros – Alterno. Voor beide ploegen stond er buiten de sportieve eer niet zo veel meer op het spel. Eurosped is verzekerd van in ieder geval de tweede plaats en Alterno zal als hekkensluiter aan de play – outs beginnen. Dat verschil werd op het veld ook al snel duidelijk. In de door Eurosped met 15-25, 17-25 en 22-25 gewonnen sets. Set verloop: Set 1: 1-8, 9-16, 12-21. Set 2: 4-8, 12-16, 16-21. Set 3: 5-1, 8-7, 16-14, 20-21.

Eline Timmerman werd met 19 punten, waarvan 7 blokpunten tegen haar oude club topscorer. Jolien Knollema scoorde 15 keer. Bij Alterno maakte Anna Zijl de meeste punten (12).

Apollo 8 was in drie sets klaar met hekkensluiter TTP, dat nog twee wedstrijden in het reguliere deel van de Eredivisie te gaan heeft en dan niet meer meedoet. Met de setstanden 25-18, 25-20 en 25-21 was de ploeg uit Borne zonder al te veel problemen drie keer als eerste aan de eindstreep, hetgeen zich vooral in de tweede helft van elke set toonde. Set verloop: Set 1: 7-8, 16-14, 21-17. Set 2: 8-4, 15-16, 21-18 en set 3: 8-6, 16-14 en 21-19.

TTP had wel de best scorende speelsters in de ploeg. Dat werden Iris Vos (13 punten) en Jette Kuipers (11 punten). Carlijn Koebrugge en Juliët Huisman maakten er allebei 10 voor Apollo 8, dat de punten beter over alle speelsters verdeeld had getuige de 55 om 35 eigen score.

De teams die zeker zijn van de Kampioenspoule zijn: Sliedrecht Sport 17-47, Eurosped 17-43, Apollo 17-35 en Sneek 17-27.

Om de laatste twee plaatsen strijden FAST 16-22, Regio Zwolle Volleybal 17-22 en Set-Up ’65 (17-22). FAST speelt woensdag uit tegen TTP en krijgt zondag 9 februari aanstaande Set – Up op bezoek. Zwolle speelt zaterdag uit tegen TTP.

In de play – outs spelen in ieder geval dus Peelpush (17-18) en Alterno (17-10). TTP doet zoals gezegd na het reguliere seizoen niet meer mee.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.