Zeges Potsdam en Stuttgart in play-offs Duitsland

VoV, 23-04-2023. 5:50 uur. In de halve finales om de Duitse titel bij de dames stonden gisteren SSC Schwerin vs. SC Potsdam en MTV Stuttgart vs. SC Dresden tegenover elkaar.  Met in beide partijen een sterke Nederlandse vertegenwoordiging.

SSC Schwerin vs. SC Potsdam. De ploeg van het Nederlandse viertal van Aalen, Savelkoel, Jasper en Reesink had de betere start. Via 1-6 bouwden ze een 8-13 en 13-19 voorsprong op, die ze met 19-25 winst afsloten.

In set twee en drie waren de rollen omgedraaid. SC Potsdam kwam nog van een 17-12 achterstand in de tweede set terug naar een 22-22 gelijke stand, maar verloor met 25-23. In set drie zagen de gasten bij 19-19 een 17-19 voorsprong verloren gaan, Schwerin sloeg toe na de 22-21 en maakte de set in een keer uit voor de 2-1 voorsprong in sets.

SC Potsdam was echter niet verslagen en leek in de vierde set bij 15-18 en 17-22 regelrecht op de winst af te koersen. Bij 23-23 was Schwerin ernaast en twee rake klappen van de wedstrijdwinst af. Maar er volgde een zenuwslopende finale waarin de teams tot 33-33 de kans kregen om de winst binnen te halen. Daarin slaagde SC Potsdam tenslotte met 33-35.

In de beslissende vijfde set maakten de gasten het verschil na 10-10. Ze liepen uit naar 11-14 en verzilverden het matchpoint bij eerste gelegenheid voor de 11-15 en 2-3 winst.

Schwerin had de beduidend betere eigen score met 96 om 84 punten, dat voordeel ging helemaal teniet door de 33 om 17 foutenlast. In de vijfde set scoorde Potsdam 0 keer voor Schwerin. Voor Schwerin scoorde Lindsey Ruddins 32 punten en Indy Baijens maakte er 11. Elles Dambrink had een invalbeurt bij de thuisploeg. SC Potsdam had met Laura Emonts (30 punten), Anett Nemeth (23 punten) en Hester Jasper (13 punten) zeer belangrijke puntenmakers. Florien Reesink werd 1 keer ingezet, Fleur Savelkoel stond niet op het wedstrijdformulier.

Op FACEBOOK omschreef SC Potsdam de winst als ” Es ist einfach unfassbar, unglaublich und unbeschreiblich”

MTV Stuttgart vs. SC Dresden werd een 3-0 zege voor de thuisploeg. De thuisploeg had in alle drie sets een sterke finish, die hen in de big points steeds voorbij de gasten bracht.

Dresden kon in de eerste set een 16-12 achterstand ongedaan maken (16-16), kwam na 19-17 achter met 19-21, 20-22 en 21-23 voor maar kreeg toen een serie van vier tegen en verloor dus met 25-23.

In de tweede set een soortgelijk verloop in de score. Dresden maakte een 14-11 en 19-15 achterstand ongedaan bij 20-20, kwam van 24-22 achter terug naar 24-24, maar miste in de setfinale de efficiency om de set voor zich te beslissen. Stuttgart bracht via 26-24 de stand op 2-0.

In de derde set keek Stuttgart bij het begin van de big points tegen een 17-20 achterstand aan. Met een serie van vijf punten bogen ze dat om naar een 22-20 voorsprong. Dresden kon de side out voor 22-21 nog maken, daarna maakte de thuisploeg de wedstrijd in één keer uit.

SC Dresden had op de eigen score (53 om 54 punten) één puntje voordeel, maar was in de foutenlast met 13 om 24 scores voor de tegenpartij te gul om te kunnen winnen. Annick Meijers was van de Nederlandse speelsters degene die de meeste punten achter haar naam kreeg (14, 50% aanvallende scores). Eline Timmerman en Britt Bongaerts kwamen voor Stuttgart tot 7 en 2 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FACEBOOK Potsdam.