Zeges Set-Up, Sneek en Sliedrecht Sport

VoV, 03-02-2018. 8:29 uur. Springendal Set-Up ’65 heeft een belangrijke zege behaald in het streven de zesde plaats, die recht geeft op deelname in de kampioenspoule, te verwezenlijken. Uit bij concurrent VC Weert werd het 2-3. Door deze nederlaag is Weert veroordeeld tot het spelen in de degradatiepoule. Zij kunnen met nog één wedstrijd te gaan, de kloof van vijf punten niet meer overbruggen. Sneek stelde met een 3-2 overwinning op Coolen Alterno de tweede plek zo goed als zeker veilig en daarmee ook de bonus van vier punten voor de kampioenspoule en Sliedrecht Sport had het lastig bij de Talentenploeg, maar won wel. Ook daar werd het een vijfsetter.

Na een serve serie van Jorieke Bodde (5-7 naar 5-11) bouwde Set-Up ’65 in de eerste set een voorsprong op van acht punten bij de13-21 stand. De eerste buit leek binnen, echter serveerde Lieke Clerkx Weert naar 22-22, waarop Set-Up met een driepunter de spanning wegnam. Set-Up kwam in de tweede set via een serveserie van Laura Bock op een 11-1 achterstand, kwam nog terug naar 14-8 en 18-11 maar verloor ruim met 25-16. Dus 1-1 in sets.

In de derde set kon Set-Up het initiatief in het midden van de set terug pakken. Met Inge Molendijk aan de opslag werd een 13-9 achterstand omgebouwd naar een 14-20 voorsprong en haalden de gasten het eerste puntje binnen via de 17-25 setwinst. Set vier was weer voor Weert, ook weer met ruim verschil (25-16), nadat ze via de tussenstanden 8-3, 15-9 en 22-11 al heel ver voorkwamen. De tiebreak ging naar Set-Up.  Tot 6-7 bleven de ploegen bij elkaar, vervolgens kon  Set – Up het beslissende gaatje slaan naar 7-14 en won met 8-15.

Lieke Clerkx werd met 22 punten, waaronder 4 aces, topscorer van de partij. Ook Laura Bock (17 punten, waaronder 5 aces) ) en Laura Overwater (15 punten, waaronder 5 blokpunten) pakten veel punten mee. Bij Set-Up was Marleen van Benthem met 17 treffers de topscorer, Marianne het Lam – Scholten kwam op 13.

In de totaal score eindigde de strijd met 97-97. Weert gaf 5 punten meer weg, kwam er echter aan het net op blok en aanval (54/56) twee tekort. Daarentegen leverde de servedruk 7 aces (15/8) meer op.

TTP en Sliedrecht Sport maakten het elkaar in een wedstrijd, waarin niets meer op het spel stond, erg lastig. Het niveau schommelde nogal gezien de 16-25 en 25-16 in de eerste twee sets waarmee de stand op 1-1 kwam. TTP nam daarna met 25-23 een voorsprong, hetgeen de koploper van de Eredivisie met 16-25 rechtzette. In de spannende tiebreak trok Sliedrecht Sport met 15-17 aan het langste eind.

Sliedrecht Sport scoorde 10 eigen punten meer (61/71) en bij een totaal score van 97/105 is wel duidelijk dat de foutenlast aan de zeer forse kant (34/36) lag. Op alle scorende onderdelen was Sliedrecht net een aantal punten beter: aces 4, aanval 3 en blok 3. Christie Wolt (foto boven) werd met 18 punten topscorer, Esther Hullegie maakte er 15 voor de winnaar. Bij TTP kregen Rianne Vos en Tess de Vries er ook 15 achter hun naam.

Ook VC Sneek en Coolen Alterno maakten elkaar het leven zuur in een vijfsetter. Sneek besliste de eerste set via de tussenstanden 7-7, 16-13 en 21-17 met 25-19 voor zich, in de tweede bleven de teams heel lang bij elkaar (7-7, 15-15, 21-21) voordat Sneek in de spannende finale met 26-24 aan het langste eind trok voor de 2-0 stand.

Coolen Alterno draaide de rollen in de derde set om, ze pakten een vroege voorsprong van een paar punten (5-8, 10-12) en bouwden dat uit naar 14-22. Sneek kon nog een eind inlopen maar zag de set met 21-25 naar de gasten gaan. Ook de vierde set was voor Coolen Alterno. Opnieuw waren ze vanaf het begin sterker, hetgeen met een 4-13 tussenstand wel erg duidelijk tot uitdrukking kwam. Sneek knokte zich terug in de set (16-18, 21-22) maar moest op het eind toch capituleren via 23-25 verlies. Dus 2-2 en verlengen. Sneek kwam  vlot op 6-1 en 10-2 in de tiebreak en won met 15-7.

Sliedrecht staat nu op 44 punten, Sneek heeft er 36 (43/24 sets). Eurosped en Zwolle staan op 30 en komen vandaag in actie tegen Peelpush en Flynth FAST. Eurosped kan Sneek nog op setgemiddelde voorbij. Alterno heeft er 27 en Set-Up 20. Dan volgen Flynth FAST (18), TTP (16), Peelpush (15) en VC Weert (13).

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Herman Zandhuis (Set-Up) en Rudy Biekart (Sliedrecht)