Zeges Sneek en Sliedrecht. Verlies Set-Up ‘65

VoV, 25-11-2018. 6:02 uur. De drie wedstrijden van gisteren eindigden in overwinningen voor de teams van  Sliedrecht Sport, VC Sneek en TTP. Hetgeen dus verlies betekende voor Regio Zwolle Volleybal, Dros – Alterno en Springendal Set-Up ’65.

De topper in de Eredivisie tussen Sliedrecht Sport en Regio Zwolle Volleybal, de nummers één en drie van de ranglijst, eindigde voor Zwolle in een teleurstellende 3-0 nederlaag. Alleen in de tweede set konden ze het de landskampioen lang lastig maken en viel de beslissing pas na de scores van 21-20 naar 24-21 en 25-22. Daarvoor en daarna werden de sets met 25-17 door Zwolle verloren.

In de eerste set liep Sliedrecht via 14-9 en 16-11 naar 22-13 en won ruimschoots. In de middelste set waren de teams aan elkaar gewaagd, met aanvankelijk voordeel voor Zwolle (7-10, 11-13) en een gelijkopgaand (14-14, 21-20) verloop naar de finale. In de derde set pakte Sliedrecht twee puntjes verschil (13-11) na in het begin minimaal achter te hebben gestaan (3-6 en 8-10).  Na 17-14 moest Zwolle afhaken (24-16)

“We moeten met meer durf en lef gaan spelen”, vond coach Groothuis van Zwolle na afloop, waarmee hij tevens op het begin van de wedstrijd doelde. “We begonnen heel erg voorzichtig, terwijl je eigenlijk durf en lef moet tonen. In set twee was het al een stuk beter waardoor Zwolle op setwinst mocht hopen. Hetgeen ijdel bleek , en dat gold ook voor de derde set. “We haalden vandaag een laag scoringspercentage en daar kom je tegen Sliedrecht niet mee weg.”

Bij Sliedrecht werd Brechtje Kraaijvanger met 13 punten topscorer, Fleur Savelkoel kwam tot 11 treffers en Christie Wolt tot 9, net als Ester de Vries en Nova Marring van Zwolle. Serverend had Zwolle het beter voor elkaar met 3 om 8 aces, ook blokkerend deden ze maar minimaal voor Sliedrecht onder (10 om 8). Het verschil zat zoals Groothuis al zei in de aanval met 33 om 18 scores.

In Apeldoorn leed Dros Alterno de tweede nederlaag in een paar dagen. Woensdag was Sliedrecht te sterk gebleken, gisteravond vertrok VC Sneek met alle punten. Dat het aan het eind zo overduidelijk zou worden (13-25 en 11-25 in de derde en vierde set) had eigenlijk niemand kunnen voospellen na de twee eerste sets.

Daarin waren de teams aan elkaar gewaagd en gaf Alterno meer dan prima weerwoord aan de Friese ploeg. De 3-6 achterstand werd in het middendeel van de eerste set (13-14 en 14-15) omgebogen naar 18-17 en bij 21-19 stond er een beslissend voordeel op de borden voor de thuisploeg. Sneek sloeg de 23-22 van het scorebord, was er bij 24-24 naast en won met 24-26.

In de tweede set liet Alterno zich niet nogmaals verrassen en draaiden ze eigenlijk het scenario van de eerste set in hun voordeel om. De 15-18 en 18-20 achterstand werd een 23-22 voorsprong en een 25-22 setwinst, waarmee de stand op 1-1 in sets kwam. In de derde en vierde set was Sneek oppermachtig en kwam Alterno er niet meer aan te pas. Via 1-7, 6-13 en 11-17 ging het naar 13-25 en daarna via 5-10 en 6-18 naar 11-25 voor de 1-3 zege.

Romy Hietbrink werd met 14 treffers topscorer bij Alterno. Aanvallend maakte ze er 9, serverend 3 en blokkerend 2. Froukje Hoenderboom kwam tot 12 treffers. Hester Jasper en Roos van Wijnen namen het leeuwendeel van de scores van Sneek voor hun rekening. Beiden maakten 16 punten. Lieze Braaksma kwam met 6 aces, en 8 scores via aanval en blok tot 14 totaal.

Springendal Set-Up ’65 ging uit tegen het Talent Team overtuigend van start met een 19-25 zege in de eerste set, nadat ze zo halverwege het initiatief (13-12 naar 13-16) naar zich toe trokken. In de tweede bleef TTP de opgebouwde voorsprong (7-4, 18-12) vasthouden, hetgeen in 25-20 eindigde. In de derde pakten ze na 19-19 door en liepen uit naar 25-21. Set-Up kon via 23-25 de tiebreak afdwingen, nadat het vanaf 19-21 spannend was.  Daarvoor had Set – Up met 11-15 en 14-18 ruim geleid. In die tiebreak greep TTP de 15-12 winst,  bij 13-11 hadden ze het verschil op twee punten en maakten er na 14-12 drie van. En dus een 3-2 zege.

Annick Meijers werd met 23 punten topscorer, haar TTP collegae Rianne Vos kwam tot 16 punten en Kirsten Oude Luttikhuis werd met 13 punten de meest scorende Set-Up speelster.

Vandaag wordt nog gespeeld Eurosped vs FAST en Apollo 8 vs Pharmafilter US. Wedstrijden die voor de stand bovenin en onderin belangrijk zijn.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.