Zeges voor Sneek en Zwolle, Alterno verrast

VoV, 19-01-2020. 5:20 uur. Sneek moest gisteren tegen Springendal Set-Up ’65 tonen dat ze de geweldige domper van uitschakeling in de halve bekerfinale (na 0-2 voor werd het 3-2 verlies) achter zich hadden gelaten. Sneek is opgeklommen naar de vierde positie, Set Up naar de zevende gezakt. Sneek spoelde de kater weg met een 3-0 zege via de setstanden 25-17, 25-21 en 25-18.

Met een ace van Monique Volkerts scoorde Sneek de 17-14 in de eerste set, via Pien Vos kwamen de gasten terug naar 17-16, waarna de foutserve Anlène van der Meer aan de opslag bracht. Zij gaf pas weer af op 23-16, waarna Sneek met 25-17 won, na een foutserve van de gasten.

Sneek sloeg in de tweede set na de 10-10 gelijke stand, nadat ze met 5-8 achter hadden gestaan, een kloof naar 16-10, had bij 21-15 nog steeds zes punten voorsprong, deze slonk nog naar 23-21, en won met 25-21.

Bij 13-3 in de derde set was de strijd wel gestreden. Sneek nam geen gas terug (17-5). Het duurde even voordat het matchpoint werd benut, waardoor Set-Up tot 24-28 terug kon komen, daarna was de volle buit voor de thuisploeg binnen.

Bij Sneek werd Iris Reinders (foto boven) met 15 treffers topscorer, Benthe Olde Rikkert maakte de meeste punten voor Set – Up, te weten 12. Sneek maakte met 41 om 25 aanvallende scores het meeste verschil in de 55 om 37 eigen punten.

Dros – Alterno heeft gisteravond de eerste stap gezet in wat moet uitmonden in een inhaalrace naar een betere positie dan de huidige voorlaatste. In Apeldoorn boekten ze een 3-1 zege op het bezoekende FAST, dat twee sets een flink pak slaag kreeg (eerste 25-12, vierde 25-11), een set ruim won (tweede 17-25) en één set een nipt aan de thuisploeg moest laten (25-23).

Na de 2-3 thuis tegen Eurosped moet FAST wel een flinke off -day hebben gehad om tegen de laagvlieger een dergelijke pijnlijke nederlaag te moeten incasseren. FAST ging in de eerste set na 8-7 onderuit via een Alterno serie naar 17-8, waarna heel dik werd verloren.

Een opleving zorgde ervoor dat de stand in sets gelijkgetrokken werd. De 7-9 werd 7-13 en 10-18, waarna met 17-25 werd gewonnen. Nadat FAST een 10-4 achterstand in de derde set had goedgemaakt (11-11) waren de teams lang elkaars gelijke (16-16, 19-19) de tik naar 24-20 dreunde door voor de 25-23 setwinst van de thuisploeg.

In de vierde set maakte Dros-Alterno de klus gedecideerd af. Via 9-4 en 15-8 pakten ze een voorsprong in punten die op twee handen niet meer te tellen was, waarna de 3-1 setzege via 25-11 definitief werd.

Anna Zijl werd topscorer bij Alterno met 15 punten, Puck Hoogers maakte hetzelfde aantal bij FAST. Alterno had met 17 om 5 aces heel veel voordeel, die ook in de 60 om 51 eigen score tot uitdrukking kwam.

Regio Zwolle Volleybal liet zich in de eerste set behoorlijk verassen door het bezoekende Peelpush. De gasten liepen uit naar een 11-19 voorsprong en sloten met 16-25 af voor de 0-1 stand in sets.

Daarna kon Peelpush tot 16-16 in de tweede set nog goed weestand bieden, maar de serie naar 23-16 was beslissend voorde 25-17 nederlaag.Zwolle maakte van de 1-1 setstand via een dikke 25-14 een 2-1 voorsprong. De setwinst kwam na 14-6 en 21-11 op de borden.

Ook in de derde set had de thuisploeg in het middendeel al een flinke voorsprong (16-10), dat verschil hielden ze vast bij 21-15 end e 15-19 zege. Goed voor 3-1 en de volle buit.

Nova Marring werd met 18 punten topscorer bij de thuisploeg, Annelies Alons liet 6 blokpunten noteren. Totaal scoorde ze 15 keer. Claire Crijns werd bij Peelpush met 16 punten de meest scorende speelster. Blokkerend (17 om 40 en aanvallend (40 om 34) had Zwolle de betere scores, serverend (10 om 14) was dat Peelpush.

Vandaag wordt nog gespeeld Eurosped vs. TTP en Apollo 8 vs. Sliedrecht Sport, de revanche partij voor de thuisploeg voor de bekernederlaag.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.