Zesde bekerfinale op rij voor Lycurgus.

VoV, 20-02-2023. 5:38 uur. Dankzij een 3-0 thuiszege op Sliedrecht Sport heeft Samen Lycurgus zich voor het zesde jaar op rij geplaatst voor de bekerfinale. Via 25-20, 25-20 en 25-22 poetste de regerend bekerhouder de 3-2 nederlaag in Sliedrecht weg. De finale is op Paasmaandag 10 april in De Maaspoort in Den Bosch met Draisma Dynamo als tegenstander.

De ploeg van coach Arjan Taaij revancheerde zich voor het mindere optreden in Sliedrecht. In de heenwedstrijd amper achttien uur voor de return in het Alfa-college Sportcentrum speelde Samen Lycurgus met name in de tweede en derde set een ondermaatse wedstrijd. Met als gevolg dat de Groningers in de return vol aan de bak moesten om één en ander recht te zetten. Dat lukte met overtuiging. Op een kleine verstoring in de tweede set na lukte het om de energiek spelende gasten uit Sliedrecht steeds op voldoende afstand te houden.

Voor vierhonderd toeschouwers stuurde Taaij dezelfde basis het veld in als een dag eerder; Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held. Na een voorzichtige beginfase waarin de gasten zelfs een voorsprong van twee punten namen kreeg Samen Lycurgus de set vanaf 11-11 echt in handen. Met dank aan een blok en een vrije aanvalskans voor Held rolde de stand naar 14-11. Deze marge was groot genoeg om de baas in de set te blijven. Uitblinker Kern, die zich persoonlijk meer dan revancheerde voor zijn slechte wedstrijd in Sliedrecht, maakte het met een overtuigende klap af.

De cruciale fase voltrok zich in de tweede set. Sliedrecht ging een soort van alles of niks spelen en legde nog meer energie in de wedstrijd. Vooral verdedigend deden ze er alles aan in een poging de set in handen te krijgen. Een 10-7 achterstand van Samen Lycurgus deed alle bellen rinkelen. Na een time-out van de coach kreeg de ploeg het vrij snel weer goed op de rit. Aanvallend lukte weer meer en een ace van de prima serverende Kern was goed voor 16-14. Met Ferdy van Dijk weer in het veld, net als aan het einde van de eerste set, voor McCauley liep de voorsprong op. Coenen noteerde via het blok 23-18 en via Van Dijk kwamen er vijf setpoints in beeld; 24-19. Een servefout van Marius den Hartog deed de rest.

In de derde set liet Samen Lycurgus het niet meer aanbranden. Gesteund door een twee nul voorsprong in sets hield de thuisploeg het hoofd koel. Een hoogtepunt was de score van Klok. De libero passte een bal hoog in het achterveld van Sliedrecht Sport over iedereen heen en de bal plofte precies in het hoekje; 20-16. Kort daarna viel een serve van Coenen via de netband op de helft van Sliedrecht tergend langzaam op de grond; 22-16. Toen was duidelijk dat de benodigde en gewenste revanche vorm kreeg met een overtuigende 3-0 zege. De gasten werkten nog twee matchpoints weg, maar bij de derde kans frommelde De Vries de val via de middenmensen van Sliedrecht tegen de grond; 25-22.

Een prima zege voor Samen Lycurgus. De achtste bekerfinale in negen jaar tijd mag gespeeld worden. Bovendien geeft de winst vertrouwen voor de start van de kampioenspoule. Dat begint aanstaande zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Active Living Orion.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Lycurgus. Foto CEV.