Vizier op volleybal

 

Zilver en brons voor NL-duo ’s in Itapema.

VoV, 18-04-2022. 4:29 uur. Katja Stam en Raïsa Schoon gingen in de finale in Itepama met 2-0 ten onder tegen het Amerikaanse duo Kelley Kolinske/ Sara Hughes en namen het zilver mee terug naar Nederland,. Leon Luini en Ruben Penninga kwamen voor de strijd om het brons niet in actie, hun tegenstanders Nölvak- Tiissaar trokken zich terug, waardoor het brons zonder te spelen voor het BTN-duo was.

Bij de eerste veldwissel in de eerste set gingen Katja Stam en Raïsa Schoon met 3-4 aan de leiding, het USA-duo scoorde vervolgens vier keer achter elkaar en nam de kop over met 7-4. Na de 8-5 achterstand gebeurde het spiegelbeeld, met vier scores, waarin twee aces van Stam, ging Nederland weer voorbij aan USA (8-9) en die geringe voorsprong hielden ze tot aan 14-15 vast. Tot 17-17 ging het vervolgens gelijk op, USA scoorde het breakpoint op 18-17, voor de vijfde veldwissel. Oranje kon aanklampen (19-18), maar zag de tegenstander het eerste setpoint meteen benutten voor de 21-18 winst.

In set twee deden de teams aanvankelijk weer weinig voor elkaar onder. De 3-1 werd 3-4 en vervolgens 6-4 en 6-6. Na de wisseling van speelhelft bij 7-7 nam USA met o.a. een blok van Kelley Kolinske afstand naar 10-7, een ace van Katja Stam maakte de aansluitende 10-9. Bij 11-10 ging de technische time out in, daarna pakte USA via Sara Hughes vier punten op rij (15-10), waarop Oranje naar de kant ging.

Dit bracht echter geen ommekeer, het verschil bleef vier punten bij 17-13 en 19-15. USA kwam op matchpoint bij 20-15. Katja Stam scoorde daarna drie keer achter elkaar, waarvan het laatste (de 20-18) bijzonder was. Ze blokkeerde de bal met links, en sloeg in dezelfde actie de boven het net hangende bal vervolgens met rechts tegen het zand. Het was het laatste punt van de Nederlanders, op 20-18 nam USA nog een time out, waarna ze de set uitmaakten.

Het zilver betekende de derde podiumplaats voor Stam/ Schoon in dit pas drie FIVB Pro Tour Toernooien kennende prille beachseizoen.

Leon Luini en Ruben Penninga namen het brons mee uit Itepama. Na de verloren halve finale tegen de latere toernooiwinnaars George/ Andre stond de ‘kleine finale’ tegen Nõlvak/Tiisaa uit Estland gepland, maar dit duo meldde zich af. Dit betekende dat het brons zonder te spelen naar het Nederlandse duo ging.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.