Vizier op volleybal

 

Zilver voor zussen van Driel in Ljubljana.

VoV, 02-08-2021. 4:30 uur. Bij het FIVB World Tour toernooi in Ljubljana (1*) hadden Emi en Mexime van Driel zich via drie ruime overwinningen in de poulefase en de kwartfinale naar de halve eindstrijd geslagen. Voor een plek in de finale speelden ze tegen het Italiaanse duo Scampoli/ Bianchin.

Na een zeer voortvarende start van 1-6 en 6-13 stokte het even bij Emi en Mexime van Driel, waardoor Italië van zeven punten achterstand terug kon komen naar vier bij 11-15 en drie bij 14-17. Maar het BTN-duo bleef goed bij de les en pakte ook in de beslissende fase van de set hun punten mee, het werd nog 17-20 voordat ze de winst met 17-21 opeisten.

In de tweede set had Italië de betere start (3-1, 5-2), maar dat hield niet lang stand. (6-7, 7-10). De dames van Driel eigenden zich het initiatief weer toe en waren helemaal niet van plan om dat in het verdere verloop van de set weer af te staan. (9-13). De vier punten verschil werden via 11-15, 13-17 en 15-19 naar matchpoint gebracht bij 16-20. Een keer kon Italië het verlies uitstellen, daarna was het voor Emi en Mexime van Driel wel raak en haalden ze met opnieuw 17-21 de finale.

In de strijd om het goud was het Tsjechische duo Williams/ Stochlova de tegenstanders. Zij waren als tweede geplaats, de zussen van Driel als derde.

De beide duo’s waren in de eerste set heel lang elkaars gelijke en deden nauwelijks iets voor elkaar onder zoals de tussenstanden bij de veldwissels bij 3-4, 7-7, 11-10 en 14-14 ook wel aangeven. Mexime stond scherp aan te vallen en vond heel vaak de juiste actie om te scoren. Na de 14-14 serveerde het Tsjechische duo fout en had Mexime na een lange rally genoeg energie over om blokkerend het verschil op 14-16 te brengen.

Met een ace kwam Tsjechië er weer naast, waarna de side out met een keurig NL-lobje voor de 17-18 en de vijfde veldwissel zorgde. En daarna ging het mis, glipte de set bij Emi en Mexime door de vingers. Met vier scores op rij, twee voor en twee na de Nederlandse time out op 19-18 pakte Tsjechië de winst, na de time out blokkeerden ze de 20-17 tegen het zand waarna ze na een lange rally met scrimmage aan het net de 21-18 binnen tikten.

In de tweede set had het Oranje duo een prima start, rake klappen van Emi zorgden voor 1-5, time out Tsjechië, en een ace direct na die pauze voor 1-6 bij de veldwissel. Na 4 om 3 scores in het tweede deel van de set werd er bij 5-9 weer van speelhelft gewisseld, waarna het Tsjechische duo met overmacht de fase naar de technische time out voor zich besliste. Bij 10-11 lag de strijd weer helemaal open en was de mooie voorsprong in rook opgegaan. Dit zeer tot teleurstelling van de volle tribunes, die duidelijk de kant van het Oranje duo kozen en dat met de aanmoedigingen “Holland, Holland” ook luid lieten horen.

Een aantal Tsjechische fouten op rij gaf Holland weer een gering voordeel (13-16), bij 18-17 hadden Williams/ Stochlova na een netfout en een uitgeslagen Nederlandse aanval het initiatief weer aan hun zijde. Zij kregen bij 20-19 ook het eerste matchpoint. Met luid applaus begroette het publiek de gelijkmaker. Het initiatief bleef echter via een sterke side out steeds aan Tsjechische kant, maar liefst zeven keer achter elkaar kwamen ze op matchpoint, totdat een netfout van Nederland op 26-25 een eind aan de set en de wedstrijd maakte.

Met dus zilver voor Emi en Mexime van Driel sloten ze Ljubljana af.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.