Zwolle na 3-1 zege op Apollo 8 vierde

VoV, 03-03-2022. 4:31 uur. Gisteravond werd in de Eredivisie gespeeld de subtopper/ topper tussen Regio Zwolle Volleybal en Apollo 8. Een duel tussen de nummers drie (Apollo, 16-35) en vijf (16-31). De heenwedstrijd in Borne ging in het begin van het seizoen via 25-1, 25-14, 19-25 en 25-19 redelijk vlot naar de ploeg uit Borne. Beide teams zijn met een mooie serie overwinningen bezig, Zwolle is thuis een moeilijk te kloppen tegenstander, dus dat beloofde wat.

De thuisploeg had een droomstart middels een serveserie van Sanne Wagener (naar 5-0) en 13-2. Waarbij vooral Marly Bak de vloer bij de tegenstander makkelijk wist te vinden. Apollo 8 kwam wat beter in de wedstrijd (15-6) maar de achterstand was veel te groot om Zwolle nog serieus in de problemen te brengen. Bovendien bleef de ploeg makkelijk scoren en schommelde het verschil steeds rond de tien punten.

Zwolle ging bij 19-12, na scores van Juliët Huisman, de time out in, Apollo 8 nam voor de tweede keer pauze bij 22-12. Marianne Het Lam – Scholten liet de 23-14 noteren, Rianne Vos maakte de side out (23-15) waarna een foutserve en een uitgeslagen aanval de 25-15 setwinst voor Zwolle tot een feit maakten.

Blok (4 om 0 punten) en aces (3 om 0 punten) maakten grotendeels het verschil in de 18 om 10 eigen score in deze set. Marly Bak nam daarvan 6 punten voor haar rekening.

In set twee een heel ander beeld. Nu bleven de ploegen tot 20-21 bij elkaar en was het verschil in de tussenstanden alleen bij 12-10 en 18-20 meer dan een puntje. Wel wisselden ze elkaar aan kop regelmatig af door een breakpoint op eigen serve zoals na 4-3 (werd 4-5), 6-7 (werd 8-7), 14-13 (werd 14-15), 17-16 (werd 17-18). Tess de Vries was bij Apollo 8 de makkelijk scorende diagonaal, bij Zwolle had Iris Reinders het vizier goed afgericht staan. De beslissing viel na 20-21.

Iris Reinders sloeg rechtdoor langs de lijn raak, Sanne Konijnenburg serveerde daarna Zwolle naar 24-21 met behulp van scores door Susan Schut (blok uit) en Maureen van der Woude (blokpunt). Time out Apollo 8 op 24-21, Jette Kuipers liet de 24-22 na de pauze noteren, waarop Zwolle de kantlijn opzocht. En meteen na die pauze uitsloeg voor 24-23. Iris Reinders maakte vervolgens met haar rake klap een eind aan de set.

Ook in de derde set was er een gelijk opgaande strijd. Maar deze keer had Apollo 8 in het middendeel (na 14-13) de efficiëntere ploeg. Met o.a. scores van Marianne Het Lam-Scholten, Maureen van der Woude, Marly Bak, Iris Reinders en Susan Schut aan de kant van Zwolle en Tess de Vries, Juliët Huisman en Marije ten Brinke aan de kant van de bezoekers bleef het evenwicht vooreerst goed gehandhaafd.

Marije ten Brinke serveerde Apollo 8 naar 14-17 en zorgde daarmee voor het eerste gaatje. Na haar foutserve volgde er nog een serie van drie punten voor de gasten die het verschil naar 15-20 tilde. Kadootjes hielpen Zwolle aan de 18-21 tussenstand, time out Apollo 8, waarna Tess de Vries en een kill-block het verschil van vijf punten herstelden. Op de side out, met het laatste punt door Rianne Vos, ging het naar de 20-25 eindstand. Tot en met de derde set waren Iris Reinders en Tess de Vries met 14 punten elk de topscorers.

In de vierde set pakte Regio Zwolle Volleybal de winst en daarmee de belangrijke drie punten die hen naar de vierde plaats op de ranglijst lieten stijgen. Apollo 8 verloor na de 6-6 tussenstand belangrijke rally’s door scores van Marly Bak (pipe aanval voor 8-6), en punten van Susan Schut (10-8, 11-8, 12-9) en eigen aanvallende fouten, waarop ze bij 13-9 de time out in gingen.

Zwolle was gul en gaf een drietal punten weg tot aan 14-12, maar maakte toen het beslissende verschil naar 17-12 en 20-14. Bij de big points werd er nog een aantal keren fout geserveerd, scoorden Jette Kuipers en Juliët Huisman voor Apollo 8 en lieten Iris Reinders en Maureen van der Woude de belangrijke punten voor Zwolle noteren, die uiteindelijk de 25-17 eindstand maakten.

Iris Reinders werd met 19 punten topscorer, bij Apollo 8 kwam Tess de Vries tot 17 punten. Zwolle staat met 17-34 vierde, met één puntje minder dan Apollo 8 en één puntje meer uit twee wedstrijden minder (19-33) dan VC Sneek.

Voor vanavond stond het duel Dynamo vs. Set-Up op het programma. Maar deze wedstrijd is om de onderhand wel bekende redenen uitgesteld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.