1*Knokke: Louter NL zeges in de poulefase

VoV, 16-08-2019. 18:55 uur. In Knokke werd vandaag, na de kwalificatieronden van gisteren,  een begin gemaakt met het hoofdtoernooi. Voor Nederland kwamen aan de start de duo’s van Driel / Schoon, Piersma / Ypma en Blom / de Groot.

Emi van Driel en Raïsa Schoon begonnen al om 8:30 uur tegen het Belgische duo van Bree / De Tant. En ze begonnen goed, in ieder geval wat de uitslag betreft. In de openingsset veranderden ze een minimaal voorsprong bij 7-6 naar een ruim verschil van 13-8 bij de technische time out. En daarna had België helemaal het nakijken, na 19-10 werd met 21-11 afgesloten.  In de tweede set was het tot aan 12-11 een wedstrijd, vervolgens werd het een poosje één richtingsverkeer. De 12-11 werd een 19-12 voorsprong, de set werd deze keer met 21-13 beëindigd.

Het tweede pouleduel ging tegen Gorda / Andrea uit Columbia. Dit duo was afgelopen week in Vaduz nog gedeeld vijfde geworden. Om de poulewinst en een plek in de kwartfinale ging het nu. In de eerste set waren de duo’s nog aan elkaar gewaagd, van Driel / Schoon konden met een driepunter na 12-12 afstand nemen en voegden daar nog eens een tweetal punten bij op de 15-12 stand. Dit verschil gaven ze niet meer weg. Met 21-16 pakten ze de 1-0 in sets.

In de tweede doorgang was Columbia een beetje te gul met aanvallende fouten en kwamen ze een beetje veel tekort om het spannend te maken. Via 7-1 en 13-6 werd het 18-8. Voor de dames uit Zuid – Amerika was het vechten tegen de bierkaai, bijna alles werd door het KBU duo uit het zand gehouden en de Columbiaanse dames kregen de ballen net zo hard weer terug. Met 21-9 was de set, de wedstrijd en de poulewinst voor van Driel / Schoon. Zij gaan rechtstreeks door naar de kwartfinale.

Emma Piersma en Pleun Ypma hadden met het duo Baens / Devos ook een Belgische tegenstander, net als van Driel / Schoon eerder in de morgen. Piersma / Ypma gingen volle kracht vooruit vanaf het begin van de eerste set. Naar 7-1, 13-5 en 19-8. De set werd na veel machtsvertoon met 21-8 gewonnen. In de tweede set was het niet anders. Opnieuw een veel sterker Nederlands duo dat via 4-0, 11-4, 15-6 en 18-8 met 21-10 won.

Voor de winst in de poule en een plekje in de kwartfinale moesten Piersma / Ypma het opnemen tegen Olsen / Bisgaard uit Denemarken. In de eerste set waren de Deense dames na 14-14 even een poosje effectiever en namen afstand naar 14-17 en 16-20. Ze wonnen  de set met 17-21. In de tweede doorgang lukte het Piersma / Ypma om een tiebreak te forceren. Bij 18-14 hadden ze genoeg voorsprong om de set met 21-17 voor zich te beslissen.

De tiebreak leek een zenuwenspel gezien de vele foutserves, aanvallende missers en aces. Denemarken kwam met 5-6 voor, ging daarna een aantal keren de fout in en bij 10-7 keken ze tegen een forse achterstand aan. Met een ace via de netband scoorden Piersma / Ypma de 13-8 om daarna met 15-9 de set, de wedstrijd en de plaats in de kwartfinale binnen te halen.

Mees Blom en Yorick de Groot  waren in hun eerste poulewedstrijd beduidend sterker dan hun Belgische tegenstanders Pirali / Douwen. Met 21-16 (na 11-10 en 18-13) en 21-11 (na 7-3 en 15-6) hadden ze de zekerheid van de volgende ronde al binnen. Morgen spelen zij de tweede wedstrijd in de groepsfase.