3-0 verlies voor Lycurgus in Slovenië

VoV, 10-11-2022. 5:55 uur. Het is Samen Lycurgus niet gelukt om in de heenwedstrijd van de zestiende finale in de strijd om de Europese CEV-Cup een mooi resultaat neer te zetten in Slovenië tegen Calcit Kamnik. Het eindresultaat was een 3-0 nederlaag via de setstanden 25-15, 25-19 en 25-17. Vooral blokkerend was de thuisploeg beter (12 om 2 punten) en bovendien maakten ze aanzienlijk minder directe punten voor Lycurgus dan omgekeerd. Ryan Coenen en Luuk Hofhuis werden met 8 en 6 punten de meest scorende Lycurgus spelers.

Het lukte alleen in de tweede set om langer mee te gaan, maar na een 16-15 achterstand liep de thuisploeg snel weg naar 22-17. Vooraf was bekend dat het zeker geen gemakkelijke wedstrijd zou worden. Het Sloveense clubvolleybal staat hoger aangeschreven dan het Nederlandse. Zo eindigde Slovenië op het meest recente WK als vierde.

Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jaron Spiegelaar en Markus Held begonnen aan het avontuur in een matig gevulde Kamnik Sports Hall. In de loop van de wedstrijd kwamen Maarten Bartels, Geoffrey van Gent en Tieme de Jong ook

Het plan van coach Arjan Taaij vooraf was om te proberen veel servedruk te ontwikkelen in een poging de tegenstander zo onder druk te zetten. Dat kwam onvoldoende uit de verf. De toon werd direct gezet via een 9-3 en 11-4 achterstand in de eerste set. Deze overdonderde start kwam Samen Lycurgus in de eerste set niet meer te boven. Wat zich vertaalde in een 25-15 setstand.

Ook in de derde set was het achter de feiten aanlopen in de wetenschap dat het de laatste kans bood om in ieder geval nog een set mee te sprokkelen. Die kans bood Calcit Kamnik niet. De thuisploeg denderde door en stuurde Samen Lycurgus met een duidelijke 3-0 nederlaag terug naar Groningen.

De return is woensdag 16 november om 20.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum. Om verder te komen moet dan met 3-0 of 3-1 gewonnen worden om een golden set af te dwingen.

Komende zaterdag wacht in de Eredivisie de thuiswedstrijd tegen Talentteam Papendal. Dit duel in het Alfa-college Sportcentrum begint om 20.00 uur.

gh @ VoV, door Theo Sikkema, Lycurgus. Archieffoto Rudy Biekart.