3-1 zege voor SAMEN.Lycurgus op TTP

VoV, 20-01-2020. 6:23 uur. Met een 3-1 zege in de thuiswedstrijd op het Talentteam blijft SAMEN. Lycurgus tweede in de Eredivisie. Draisma Dynamo blijft koploper en heeft drie punten meer. De setstanden tegen de talenten waren 25-18, 25-16, 23-25 en 25-20. Komende dinsdagavond staat de uitwedstrijd tegen RECO ZVH op de rol en zaterdagavond is Active Living Orion te gast in het Alfa-college Sportcentrum.

SAMEN. Lycurgus speelde grote delen van de wedstrijd prima. Alleen in de derde set zorgden te veel eigen fouten ervoor dat een vierde set nodig was om de volle buit in Groningen te houden. Gezien de veelheid van wedstrijden waar de ploeg mee bezig is had coach Arjan Taaij voor een iets andere basis gekozen dan de laatste weken. Geoffrey van Gent. Bennie Tuinstra, Erik van der Schaaf, Sander Scheper, Dennis Borst, de libero’s Steven Ottevanger en Daan Nijeboer plus spelverdeler Stijn Held haalden de kastanjes uit het vuur. Positief was ook de voorzichtige rentree van Frits van Gestel. De passer-loper ging vier weken geleden in de bekerwedstrijd tegen AVV Keistad door zijn enkel, maar is hard op de weg terug.

De thuisploeg ging voor 250 toeschouwers vanaf het begin er energiek tegenaan en had controle over de wedstrijd. In de eerste set werd een sprintje getrokken vanaf 14-13. Van Gent maakte 17-13 en een ace van Tuinstra betekende 19-14. Het was Van Gent die het setpoint, net als in set 2 en 4, voor zijn rekening nam. In de tweede set sloeg SAMEN. Lycurgus z’n slag vanaf 13-12. Een snelle aanval van Borst en een blokje via Van der Schaaf bracht de voordelige marge op zes; 19-13. Dat was conform het wedstrijdbeeld. SAMEN. Lycurgus had de controle en de ploeg bepaalde wanneer de versnelling ingezet werd.

Dat lag in de derde set dus iets anders. Ondanks een 2-0 voorsprong lukte het niet om het initiatief vast te houden. Tot drie keer toe werd een achterstand van drie punten weggewerkt. Vanaf 6-9, 16-19 en 18-21. Toen Van der Schaaf een ace produceerde en de gasten een netfout maakten waren de voorwaarden aanwezig om er een snelle 3-0 zege van te maken. Dat lukte net niet, omdat een paar eigen fouten het Talentteam drie setpoints bezorgde. Het werd nog 23-24, maar toen produceerde de sterk spelende Scheper een serve in het net.

De laatste set werd feitelijk beslist door man of the match Van Gent. De diagonaal maakte sowieso de nodige punten, maar vanaf 16-14 maakte hij twee punten op rij. Waaronder een ace; 18-14. Op dat moment was het gat geslagen. Een blok van Scheper betekende 20-15 en een gedecideerde smash van Held aan het net om een stopfout af te straffen zorgde voor 21-15. Tuinstra zette vier matchpoints op het scorebord en een subtiel tikje van Van Gent over het blok luidde het einde van de wedstrijd in. Van Gent was met 23 punten topscorer.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, SAMEN.Lycurgus. Foto CEV.