Europacup deze week, veel NL – succes

VoV, 08-02-2018. 12:45 uur.  In de drie Europese toernooien was er deze week tot nu veel succes voor de teams met Nederlandse speelsters en een Nederlandse trainer. Alleen Charleroi van Annelien Alons, die overigens niet speelde, verloor. Alle overige teams met Nederlandse inbreng wonnen hun wedstrijden. We noemen ze maar even: Voléro Zürich (Selinger), Novara (Plak), Conegliano (de Kruijf), Dresden (Jasper, Schoot), Casalmaggiore (Balkestein – Grothues), Pfeffingen (von Piekartz), Bursa (Beliën) en eerder deze week al Stuttgart (Stoltenborg, Daalderop, van Daelen). Vakifbank (Slöetjes) en Oostende (Lafeber) spelen vandaag nog.

Champions League: Poule A: winst voor Voléro Zürich. De ploeg van trainer coach Avital Selinger won met 1-3 bij Rzeszow via de setstanden 16-25, 25-18, 22-25 en 22-25. Verder won Alba Blaj met 3-2 van Mulhouse. De stand in deze poule na vier wedstrijden is 1> Alba Blaj 11 punten, 2> Voléro 7 punten, 3> Mulhouse 3 punten en Rzeszow ook 3 punten.

Poule B: Novara behaalde een 0-3 zege bij Prostejov. De eerste set was maar nipt met 24-26, daarna had de thuisploeg niet veel meer in te brengen. Met 13-25 en 15-25 werd het snel afgemaakt. Celeste Plak scoorde 14 keer, aan het net was Novara met 36/59 voor blok en aanval een maatje te groot voor Prostejov.

Conegliano kwam met 0-2 achter tegen Fenerbahce, via de setstanden 20-25 en 18-25. Met drie gewonnen sets op rij konden ze de schade herstellen. De 25-18, 25-22 en 15-11 zorgden voor 3.500 fans voor de 3-2 zege. Robin de Kruijf scoorde 18 keer, waarvan 13 keer in de laatste drie sets en was zo belangrijk voor die setwinsten. In haar totaal zaten 5 blokpunten.

In deze poule staat Conegliano op één (10 punten), dan volgt Novara (8 punten), dan Fenerbahce (6 punten) en laatst is Prostejov met 0 punten.

In poule C won Dinamo Kazan met 0-3 (12, 16, 18) bij Vizura Ruma. Vandaag wordt de andere wedstrijd in de poule nog gespeeld. Ook in poule D speelt vandaag VakifBank Istanbul tegen Dinamo Moskou. Galatasaray won gisteren met 1-3 bij Lotz. Hoe het bij VakifBank afloopt en wat de stand in de poule wordt vertellen we u zaterdag in onze VoV weekend Top 10 (en meer)

SC Dresden heeft in de CEV Cup de horde TS Volley Düdingen genomen en zich geplaatst voor de kwart finale. Met 23-25, 25-20, 25-18 en 25-22 werd het ticket binnen gehaald. Uit won Dresden in drie sets. Dresden speelt in de kwartfinale tegen MTV Stuttgart.

Trainer coach Alexander Waibl had zijn team met hard werken de zege zien behalen, niet met kwalitatief goed volleybal. Daarvoor ontbrak er nogal wat aan, hetgeen ook kwam omdat Düdingen een stuk beter speelde dan in de eerste ontmoeting.

Marrit Jasper begon in de basis,  zij werd bij 11-15 achter in de eerste set gewisseld, hetgeen voor Dresden geen positieve gevolgen had. De set ging via 17-22 met 23-25 verloren. In de tweede en derde set had Marrit Jasper invalbeurten. In de vierde set, toen Dresden het ticket voor de kwartfinale op zak had wisselde Waibl bijna de hele basisformatie, ook Jasper kwam weer terug binnen de lijnen. De 21-12 werd nog 23-21 voordat Marrit het laatste punt, het was haar achtste in de wedstrijd,  voor de 25-22 kon scoren. Myrthe Schoot werd niet ingezet bij Dresden.

Casalmaggiore van Maret Balkestein – Grothues won thuis met 3-0 van Linamar. (22, 18, 17). Ook de uitwedstrijd was al met 0-3 gewonnen. Maret scoorde 9 punten en wist in alle drie sets een mooie serveserie neer te zetten. In de kwartfinale is Bundesliga club Schwerin de volgende tegenstander.

Challenge Cup. Voor de tweede keer in dit toernooi heeft Pfeffingen,  de ploeg van spelverdeelster Tess von Piekartz, via een uitwedstrijd de volgende ronde bereikt. Thuis werd met 2-3 van Bacau verloren, uit met 1-3 via 26-28, 25-23, 23-25 en nogmaals 23-25 gewonnen en dat ondanks een imposante foutenlast van 39 punten voor de thuisploeg gescoorde punten. Tess scoorde vijf eigen punten, de tegenstander in de kwartfinale is Olympiakos Piraeus, dat  Targoviste uitschakelde.

Bursa BBSK van Yvon Beliën had het lastig met Volley Charleroi van Annelien Alons, die overigens niet speelde. Met de setstanden 33-31, 25-20 en 25-23 was de winst een stuk krapper dan in Charleroi toen de thuisploeg  slecht 11, 13 en 15 punten per set meekreeg.  Bij Bursa bleven onder andere de Belgische Charlotte Leys en Dimitrova aan de kant. Yvon Beliën speelde drie set en scoorde acht keer. Bursa speelt in de kwartfinale misschien weer tegen een Belgische ploeg, dat wordt vandaag bij de return van Hermes Oostende, dat een prima uitgangspositie heeft vanwege de 3-0 thuiszege,  duidelijk.