RABO Super Series: Tiebreakzege Rusland

VoV, 09-08-2018. 5:37 uur. Op de tweede dag van de RABO Super Series in Hoogeveen speelden de verliezers van eergisteren tegen elkaar. Rusland en Turkije beten om 16:30 uur het spits af van het dagprogramma. Deze koppeling hield automatisch in dat er na gisteren in de groep van vier één ploeg nog zonder zege zou zijn en dus de rode lantaarn toebedeeld kreeg. Dat leek na twee sets Rusland te worden, maar ze lieten de wedstrijd daarna kantelen en bezorgden Turkije de tweede nederlaag van het toernooi.

Wie dacht dat de strijd in de eerste set gestreden was toen Turkije een 10-9 achterstand veranderde in een 10-19 voorsprong had het goed mis. Rusland vocht zich puntje voor puntje terug en met een 10 om 3 score kwamen ze op 22-24, het moment dat Guidetti voor de tweede keer in die serie de time out in ging. De Russische foutserve besliste daarna de set.

Turkije nam in de tweede set via 20-25 een 2-0 voorsprong in sets. Ze kwamen met 8-12 en 12-16 voor, bij 14-16 haalde Guidetti de ploeg naar de kant, waarna ze naar 14-19 uitliepen. Met een kill – block en een ace via de netrand kwam Rusland nog op 20-22, een paar rake klappen vanaf de buitenkant maakten de set in het voordeel van Turkije af.

In de derde set behield Rusland de kans op een positief resultaat. Hun 10-7 voorsprong ging weliswaar nog verloren (10-11en 11-12), toen ze echter het initiatief terugpakten (15-12) stonden ze Turkije slechts nog een drietal side out punten toe tot aan 17-15. Met een serie van acht punten op rij, waarin twee time outs van Guidetti, pakte Rusland de 25-15 setwinst. Dus 1-2 in sets.

Zal het Rusland lukken een tiebreak af te dwingen? Daar leek het bij 7-10 niet meteen op, toen de stand echter 14-14 was geworden, was die gedachte zeker niet vreemd. En bij de 18-15 voor al helemaal niet, maar dat veranderde in 19-21. De 20-22 ging gepaard met een paar donkere wolken, bij de 24-22 brak de zon weer door voor Rusland, time out Turkije. Een Turkse foutserve op 24-24 en een Russisch ace op 25-24 beslisten de set. Ja, het lukte Rusland dus om een vijfde set af te dwingen.

En ook om die te winnen? Dat verraadt de titel al, de 4-6 achterstand werd 8-6 voor bij de veldwissel. Op 11-8 en 13-11 ging Turkije naar de kant voor instructies. Een blokpunt volgde (13-12), matchpoint op 14-12,  twee Turkse blokpunten verder stond het 14-14, het Russische blokpunt op 15-14 bracht hen de zege.