Weetjes over de derde VNL week

VoV,  07-06-2019. 13:22 uur. In de afgelopen week werd de middelste van de vijf weken Volleybal Nations League bij de dames afgewerkt. De teams hebben er nu negen wedstrijden opzitten. Turkije voert de ranglijst aan (8-24) en Bulgarije heeft de rode lantaarn in bezit (0-1). Oranje staat dertiende na twee zeges en zeven nederlagen. De schamele oogst van een nieuw, verjongd, internationaal op dit niveau onervaren, jeugdig team dat het mogelijk maakte dat de routiniers van een vakantie konden genieten na het clubseizoen.

In de derde week waren de teams te gast in Azië, Amerika en Europa. En passeerde het aantal bezoekers dik de 100.000 in alle wedstrijden. Om precies te zijn 116.330. Met name in Azië en Amerika waren de toeschouwers aantallen indrukwekkend. In Hong Kong zagen totaal bijna 54.800 toeschouwers de wedstrijden, in Thailand waren dat er 29.000 en in Amerika 27.000. Dan komt België er met afgerond 5.500 wel een beetje bekaaid af. Topper was China vs Italië met 10.436 bezoekers op de tribunes, als goede derde trok China vs Oranje 10.341 fans. Heel erg minimaal was de belangstelling voor Servië vs Polen in Kortrijk, België. Maar 110 volleybalfans vonden dat een bezoekje waard.

De Poolse Malwina Smarzek is na negen wedstrijden nog steeds de met een straatlengte voorliggende topscorer van deze VNL jaargang. Ze scoorde tot nu 245 punten. Brayelin van de Dominicaanse Republiek staat er 44 op haar achter. Nicole Oude Luttikhuis vinden we met 89 punten terug op de 24ste plaat, Marrit Jasper staat met drie punten minder een plaatsje lager.

Qua aanvallend scoringspercentage is de Turkse Karakurt met 53,29% de meest effectieve speelster, Brayelin komt met 51,71% ook nog boven de 50% grens uit. Marrit Jasper staat met 34,78% op de 24ste plaats.

Op basis van het aantal blokpunten per set staat de Bulgaarse Mira Todorova bovenaan. Haar 26 blokpunten leveren een gemiddelde van 0,76 per set op. Kubra Akman van Turkije komt met een aantal van 22 ook op dat gemiddelde, terwijl de Poolse Kakolewska er in aantal het meeste maakte (27), maar qua gemiddelde met 0,73 per set pas op de vierde plaats komt. Juliët Lohuis staat 11de (18 punten, 0,55 p/set), Eline Timmerman is 12de (18, ook 0,55 per set)

Serverend maakte Marlies Janssens van België de meeste aces (19; 0,61 per set) en Indre Sorokaite op één na de meeste (16; 0,44 p/set). Maar Sorokaite staat daarmee na Günes (Turkije) en Karakurt pas op de vierde plaats. Beide Turkse speelsters maakten 13 aces, ofwel 0,45 per set. Nicole Oude Luttikhuis scoorde 14 keer rechtstreeks met de opslag (0,42 p/set) en Juliët Lohuis deed dat 12 keer (0,36 per set). Daarmee staan ze 5de en 7de.

De Thaise Nootsara Tomkom is naar de eerste plaats op het onderdeel spelverdeling geklommen, Ilka van de Vyver is tweede en Laura Dijkema bezet daar de 10de plaats. Bij de diggers is Zhana Todorova van Bulgarije eerste, de recievers hebben hun koploper in Piyanut Pannoy van Thailand. Hier geen landgenotes bij de eerste vijfentwintig.

De VNL competitie gaat vanaf volgende week dinsdag verder in de volgende landen met de volgende teams. Voor de derde keer is China gastheer, Italië ontvangt de teams voor de tweede keer.

• Perugia in Italië: Rusland, Bulgarije, Korea en Italië.
  • Stuttgart in Duitsland: België, Dominicaanse Republiek Nederland en Duitsland.
  • Tokyo in Japan: Servië, Thailand, Brazilië en Japan.
  • Jiangmen in China USA, Turkije, Polen en China. Een poule met topteams.

Naar wij begrijpen uit publicaties elders zal Oranje volgende week in Stuttgart met (een deel) van de routiniers aantreden. Een groot deel van de speelsters, die de Oranje eer in de eerste drie VNL weken verdedigden zullen hun plaatsen aan hen afstaan.

We houden u op de hoogte hoe het verder gaat.