OKT Berlijn: Frankrijk pakt ticket voor Tokyo

VoV, 11-01-2012-. 5:01 uur. Frankrijk heeft bij het OKT in Berlijn het laatste Europese deelname ticket aan de Olympische Spelen in Tokyo voor zich opgeëist. In de finale voor 6.500 toeschouwers in de Max Schmelinghal toonde de Franse ploeg zich (onverwacht) het sterkste team van dit OKT. De ploeg van Laurent Tillie versloeg Duitsland in straight sets (25-20, 25-20 en 25-23) en gaat samen met Italië, Polen, en Rusland voor Europa naar Tokyo.

De eerste Duitse aanval van de wedstrijd werd sterspeler Georg Grozer al bijna noodlottig. Hij lande op de voet van Le Goff, maar kon na een korte pauze en behandeling gelukkig door. Blijkbaar ondervond hij er nadien niet te veel hinder van want hij scoorde nog 7 punten in de eerste set. Dit was echter niet voldoende. Bij 8-7 en 16-15 waren de verschillen minimaal, een serie van vijf punten maakte vervolgens het verschil. Na 21-16 serveerde Jean Patry een ace voor setpoint bij 24-19. Een Duitse foutserve besliste de set.

Duitsland haalde de 5-1 achterstand in de tweede set in en dwong Frankrijk bij 10-11 in de time out. Die voorsprong was  maar tijdelijk, Frankrijk nam weer over (16-14, 21-17) en kwam op 2-0 in sets via een rake smash van Yacine Louati voor opnieuw 25-20 setwinst.

Met Duitse onverzettelijkheid probeerde de thuisploeg de wedstrijd via de derde set te verlengen. Ze kwamen met 6-8 voor en maakten van de 15-15 gelijke stand 18-19. In de bigpoints liet Ngapeth demonstratief zijn spierballen zien na een harde rake klap, nadat Grozer eerder in de set met een geweldige uithaal van 130,5 km. per uur dat ook aan Duitse kant had gedaan en dat in navolging van Ngapeth nogmaals deed.

Het leverde de Fransman fluitconcerten op bij iedere opslag. Ook toen hij na de Duitse foutserve voor de 24-23 moest gaan opslaan. Matchpoint, OKT-point, OS-ticket point. Met een keiharde ace kreeg hij de tribunes stil en maakte zo een eind aan de wedstrijd.

Frankrijk had op alle scorende onderdelen voordeel en speelde met een iets lagere foutenlast.