VNL: Vierde verlies voor Oranje in Ankara.

VoV, 05-06-2022. 15:30 uur. De Oranje dames speelden de laatste wedstrijd van de eerste VNL-ronde in Ankara tegen Servië. Bondscoach Selinger liet Britt Bongaerts (spelverdeling), Mythe Schoot (libero), Elles Dambrink (diagonaal), Juliet Lohuis en Eline Timmerman (midspeelsters) en Fleur Savelkoel en Marrit Jasper (passer Lopers) aan de partij beginnen. In de derde set verving Celeste Plak Fleur Savelkoel, een invalbeurt was er voor Jolien Knollema en Indy Baijens.

Met Britt Bongaerts aan de opslaglijn pakte Oranje via twee aces van haar in de eerste set meteen een 0-2 voorsprong. Die echter ook al snel weer tot een 3-2 achterstand getransformeerd werd door Lazovic en co. Servië kwam met 10-8 voor, Nederland had bij de technische time out met 11-12 de leiding en Elles Dambrink scoorde haar derde opeenvolgende punt direct na de pauze (11-13).

Bij 15-19 ging Servië de time out in, en puntje voor puntje maakten ze het verschil van vier punten kleiner. Na de 19-22 volgde een serie van vier punten voor de 23-22 tussenstand en brak een spannende finale aan. De ingevallen Celeste Plak zette Oranje op setpoint bij 23-24, Servië kreeg haar eerste setpoint op 25-24, benutte dat niet maar bij de volgende kans op 26-25 was het wel raak. (27-25 en 1-0)

In set twee kwam Servië na de 4-3 stand makkelijk aan de punten tot aan 9-5. Nederland scoorde ze voor hen. Servië hield een ruim voordelig verschil op de borden bij 12-8, en 14-10, waarna ze de marge naar zeven punten uitbouwden bij 17-10. De Nederlandse time out op 16-10 kon de serie niet stoppen. Teamcaptain Anne Bjelica scoorde de 20-13en zij nam wat later ook de punten voor 22-15 en 23-15 voor haar rekening. De ingevallen Indy Baijens maakte 23-16, op setpoint (24-160 serveerde Katarina Lazovic de set met een ace uit.

Ook in de derde set waren de eerste punten voor Nederland. Eline Timmerman zette Oranje op 0-2. Zij, Plak en Dambrink bouwden het verschil uit naar 4-7. Servië kwam terug tot 10-12, vervolgens zorgde Elles Dambrink en Celeste plak voor de punten naar 10-16 en blokkeerde Eline Timmerman, zij scoorde blokkerend totaal 6 punten in de hele partij, voor de 10-17. En daarmee had Oranje de gang van zaken uit de vorige set omgedraaid. Oranje stond goed te verdedigen en bleef het verschil van zeven punten vasthouden bij 15-22. Een rally waarin met een beetje geluk en veel kunst en vliegwerk de bal van de vloer werd gehouden op 17-24 werd tenslotte door Elles dambrink tot het winnende punt verzilverd. (17-25 en 1-2)

In de vierde set kwam Oranje met 5-7 voor en met 9-7 achter. Bij 13-13 was de opgelopen schade hersteld, maar het leek er heel erg op dat Servië de winst in de vierde set binnen zou gaan halen toen ze met 22-17 een heel eind voorstonden bij de big points. Maar Oranje wilde niet capituleren en vocht keihard om zicht te houden op de eerste zege in dit toernooi. Met een geweldige serie van acht punten op rij werd Oranje voor haar vechtlust en inzet beloond met dit huzarenstukje trok het alsnog met 22-25 de setwinst naar zich toe. (22-25 en 2-2)

In de tiebreak sloeg Oranje zich o.a. via Celeste Plak na de 5-5 en 8-8 gelijke stand naar een 10-12 en 11-13 voorsprong. Servië deed toen wat Oranje in de vorige set deed, namelijk de set na de site out in een keer uitmaken. Met 15-13 pakten zij de 3-2 zege.

Servië had aanvallend een 65 om 63 voordelige score in de totalen, ook blokkerend waren ze net iets beter met 14 om 13 blokpunten. Serverend werd het met 5 om 5 aces gelijk.  In totalen op de eigen score dus een 84 om 81 voordelig verschil voor Servië.

Mid Eline Timmerman werd bij Oranje met 19 punten topscorer, een bijzondere prestatie. Ze scoorde één keer vaker dan diagonaal Elles Dambrink en twee punten meer dan Celeste Plak. Juliët Lohuis kwam met 11 punten ook nog in de dubbele cijfers.

Bij Servië werd Sara Lozo met 24 punten de topscorer van de partij. Katarina Lazovic scoorde 17 keer en Anna Bjelica 16 keer. Jovana Stevanovic blokkeerde vijf punten op het scorebord.

Voor Oranje zitten de poulewedstrijden in Ankara er nu op, de ploeg speelt de volgende serie van vier duels in Brasilia, Brazilië. Daar zijn Brazilië, Duitsland, de Dominicaanse Republiek en Korea dan de volgende tegenstanders.