EKK: Nederland vs. Spanje 2-0

VoV, 02-07-2022. 18:53 uur.  Bij het de kwalificatiewedstrijden voor het EK U19 dames en EK U20 heren speelden de Oranjeteams vanmiddag allebei tegen Spanje. De dames wonnen op Papenbal met 3-0 en plaatsten zich met deze zege voor het EK, de mannen wonnen in Slovenië met 3-2 en sloten hun kwalificatieronde met een zege af, nadat eerder twee keer was verloren.

In de derde kwalificatieronde voor het EK U19 bij de dames deed Oranje gisteren goede zaken door met 0-3 van Estland te winnen. Na dat duel speelde de andere twee teams in deze poule tegen elkaar, Slowakije leed daarin een 2-3 nederlaag tegen Spanje.

De wedstrijd Nederland vs. Spanje van vanmiddag kon dus voor beide teams een tweede stap richting poulewinst zijn. Bij deze derde ronde is er alleen voor de poulewinnaar een ticket voor deelname aan het EK.

Nederland begon met de volgende basis:

• Spelverdeling: Sanne Konijnenberg
  • Libero: Pippa Molenaar
  • Diagonaal: Nicole van de Vosse
  • Midspeelsters: Emily Silderhuis en Marije ten Brinke
  • Passer Lopers: Dagmar Mourits en Noa de Vos.

Invalbeurten waren er voor Lotte Bruinsma en Jet Kok.

In de eerste set maakte de serveserie van Marije ten Brinke na de 13-11 tussenstand het verschil. Zij serveerde de U19 ploeg in een keer met o.a. een paar aces naar een 23-11 voorsprong, waarna de set met 25-13 winst werd afgesloten.

Van 4-5 achter naar 10-6 voor in de tweede set kwamen de punten van vier Nederlandse aces, (Nicole van de Vosse en Dagmar Mourits beiden twee aces) twee foutserves en een blokpunt van Emily Silderhuis. Na de 12-11 tussenstand tot aan 18-18 was de foutenlast troef. Oranje kreeg zes punten cadeau en gaf en vier weg. Na de 18-18 ging het initiatief naar Spanje (18-20), waarop Oranje de time out in ging.

Met succes, de rollen waren bij 22-21, time out Spanje, omgedraaid, hetgeen daarna weer voordeel voor Spanje opleverde bij 22-23. Het laatste woord was echter aan de Oranje brigade, met een driepunter werd de set via een ace als laatste punt met 25-23 binnengehaald.

Set drie leek bij 16-11 een makkelijke prooi voor Oranje te worden, ook bij 18-14 stond Oranje er nog prima voor, maar de Spaanse serie naar 18-20 veranderde de situatie volkomen. Jet Kok en Lotte Bruinsma kwamen erin en Oranje was bij 21-21 weer op gelijke hoogte. Spanje kreeg setpoint op 23-24, en na een uitgeslagen aanval van Nederland op 24-25. Met een driepunter kon Oranje de winst alsnog naar zich toehalen en daarmee ook het ticket voor deelname aan het EK later dit jaar.

Nicole van de Vosse werd met 20 punten topscorer, Marije ten Brinke kwam tot 12 punten, waarvan 4 aces. Verder scoorden Emily Silderhuis (9 punten), Dagmar Mourits (7 punten) Noa de Vos en Sanne Konijnenberg (beiden  4 punten) en Jet Kok (1 punt). Oranje was aanvallend en serverend de betere ploeg, ook hun foutenlast was lager. (Onder de foto’s gaat het verslag verder)

De U20 mannenploeg speelde de derde wedstrijd in Slovenië om des keizers baard. Ze waren reeds uitgeschakeld voor het EK ticket, maar presteerden het toch om Spanje er met 3-2 onder te houden.

Spanje sloeg zich in de eerste set van een 20-17 achterstand via 23-23 naar 23-25 winst. In de tweede set maakte Oranje het verschil met de serie van 15-12 naar 18-13. Deze set werd met 25-20 gewonnen. Set drie was ook voor Oranje. De 8-12 achterstand werd omgezet in een 15-14 voorsprong en via 21-18 werd met 25-18 de 2-1 setstand op de borden gezet.

Spanje kon via 24-26 de tiebreak afdwingen. Daarin bleef Oranje met 15-12 aan de goede kant van de score. Via 10-6 en 11-10 pakten ze de zege en sloten ze het toernooi met een positief resultaat af.

Bij Nederland werd Kian Macnack met 26 punten de topscorer. Jaro Herinx en Beau Wortelboer kwamen met 16 en 14 punten ook in de dubbele cijfers. Saimen Hage liet er 9 noteren en Guus Boer 7. Ilja van der Pijl en Thomas van Bladel scoorden ieder 5 keer, Thomas Sleurink had 4 keer succes.

Oranje was met name blokkerend (19 om 8 punten) en serverend (7 om 0 aces) de bovenliggende partij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV en Rudy Biekart.