VNL-heren: USA stuurt Brazilië naar huis

VoV, 20-07-2022. 20:25 uur. De eerste kwartfinale vandaag bij de VNL-heren in Bologna was meteen een knaller van jewelste. Brazilië vs. USA, een mooier affiche is er nauwelijks te bedenken voor een openingswedstrijd van een wereldtoernooi. Van de laatste vijf ontmoetingen tussen beide teams won Brazilië er vier, maar uitgerekend bij de laatste in Brasilia in de VNL-poulefase van dit jaar ging USA er met de winst vandoor. Via 3-1. Dat zal de fans en de ploeg even pijn hebben gedaan, en dat zal revanchegevoelens voor vandaag hebben opgeroepen.

Het was een geweldige wedstrijd met prachtige acties, zowel verdedigend als aanvallend. En zoals verwacht mocht worden van een hoog niveau. USA herhaalde het huzarenstukje dat ze eerder in Brasilia volbrachten en wonnen opnieuw met 3-1. Na weer de eerste set verloren te hebben.

In die openingsset werd er bij 9-12 verplicht gerust, Brazilië bleef daarna via scores van Lucarelli voordeel behouden. Sterk serveren en blokkeren hield hen aan de leiding en via 16-20 en 18-23 pakten ze de setwinst. Leal maakte met een harde rake smash de 20-25 setwinst perfect.

In de tweede set had USA bij de verplichte time out een 12-9 voorsprong, via scores van Defalco en Russel liepen ze uit naar 17-12. Brazilië gaf te veel punten weg om dichterbij te komen (21-16) en verloor de set toen Russel via blok-uit de 25-22 scoorde. Dus 1-1 in sets.

In de derde doorgang nam Brazilië na een gelijk opgaande strijd tot 18-18 bij 19-21 een beslissende voorsprong, die door USA echter met een serie van drie naar hun voordeel werd omgebogen. Via de side out scoorde USA de 25-23. Defalco nam het laatste punt voor zijn rekening.

In de vierde en laatste set liep USA uit naar 7-1, Brazilië gaf zich echter niet geslagen en vocht zich terug naar 13-10 en 16-15. Een monsterblok in het kwadraat van Jendryk gaf USA weer twee punten voorsprong (17-15) en dat verschil bleven ze tot 19-17 op het scorebord houden. Brazilië ging twee keer aanvallend in de fout (21-17) en via een monsterblok tot de derdemacht van Russell kwamen ze even later op matchpoint bij 24-17. Met een ace van Christenson werd de set en de wedstrijd gewonnen. 25-17 en 3-1.

De totaalscore van 95 om 87 kwam tot stand via een eigen score van 67 om 66 punten en een foutenlast van 21 om 28 punten. Leal werd met 18 punten topscorer, bij USA maakte Defalco de meeste punten. Totaal 17. USA gaat naar de halve finale, Brazilië kan naar huis.