Vizier op volleybal

 

Afl. 9: Tijd voor Volleybal: Eredivisie (v) en heel veel ander nieuws

VoV, 09-02-2024. 6:38 uur. In de negende aflevering van Tijd Voor Volleybal wordt, nu de reguliere competitie ten einde is, de stand van zaken van de Eredivisie Dames beschouwd. Hiervoor zijn kenners en liefhebbers Matthieu van den Broeke (Data analist Djopzz VC Zwolle Topvolleybal & Nederlands Team), Daan Scherpenzeel en Bram Ronnes (commentatoren De Hollandse Pot Enzo/VVU) te gast.

In ‘Bellen met het Buitenland’ spreekt presentator Jeffrey Klok met Susan Schut die midden in dit seizoen van Zwolle naar Duitsland verkaste. Lees onderstaand meer over de besproken hoogtepunten en tegenvallers in de Eredivisiestrijd tot nu toe!

Opvallende teams: Data analist Matthieu van de Broeke heeft het matchreport van Friso Sneek D1 er eens bij gepakt. Deze maakt de bond, net als alle andere statistieken die door de analisten worden bijgehouden, voor iedereen toegankelijk op volleybal.nl. Hoe komt het dat Friso Sneek het zo goed doet? Van den Broeke: “Met 40% zijn ze het op één na hoogst scorende team. Alleen Zwolle doet dat nog beter.”

Uit de verdere bespreking van het rapport blijkt dat Sneek een bizar hoog aantal blokpunten heeft en vooral de eerste aanval na een positieve pass valt op. Het team weet heel vaak excellente passes te brengen en dan breng je jezelf in de goede uitgangspositie. In het algemeen is ook te zeggen dat de side-out een steeds belangrijkere rol speelt in het succesvol zijn.

Commentator Daan Scherpenzeel benoemt een ander team dat hem – vooral gezien de ontwikkeling naar dit seizoen toe – positief is opgevallen. Zijn collega Bram Ronnes kan niet om Voltena D1 heen. “Waar ze vorige seizoen opvielen door hun spel, vallen ze nu juist op vanwege alles buiten het veld. Veel gedoe.” De terugtrekking uit de Eredivisie lijkt een verstandige en moedige keuze. “Maar ik vind het vooral zorgelijk dat een club de professionaliseringsslag niet kan maken”.

Prestaties speelsters in cijfers: Data analisten coderen de hele wedstrijd, zodat er mooie analyses uit te maken zijn. Gasten Scherpenzeel en Ronnes hebben veel vragen aan Van den Broeke over hoe de codering en analyses worden aangepakt. Van den Broeke weet goed uit te leggen hoe de cijfers tot stand komen en hoe we ze kunnen interpreteren.

Bij het bespreken van de dreamteams van de gasten blijken indrukken van speelsters soms heel goed ondersteund te worden door de cijfers. Zo vielen diagonaal-speelster Sjakkie Donkers van Sliedrecht Sport en midden-speelster Rixt van der Wal van Friso Sneek, jong als ze zijn, erg op door hun spel en kan Van den Broeke dat staven met cijfers.

Donkers staat bovenaan in statistieken en haar efficiency is heel hoog. Overigens op de voet gevolgd door Paula Boonstra van Visser Assen/ Sudosa-Desto D1, die desondanks niet in de dreamteams voorkomt. Scherpenzeel heeft de statistieken op een andere manier gebruikt: opvallende ‘scores’ in die lijstjes licht hij eruit. Libero’s en spelverdeelsters die veel scoren verdienen zo een plek in zijn dreamteam.

Ronnes heeft de cijfers gelaten voor wat is het is en is geheel op zijn gevoel afgegaan, waardoor soms vooral de mens achter de volleybalster haar plekje in zijn dreamteam veroverde.

Statistieken voor spelverdeling zijn heel lastig. Van den Broeke licht toe hoe je toch tot een score zou kunnen komen, maar ook dat niet al die zaken door de Nederlandse data analisten worden bijgehouden. Toch beargumenteert hij waarom je niet Charlot Vellener van zijn eigen Djopzz VC Zwolle Topvolleybal – die het wel heel erg goed doet –, maar een andere spelverdeelster als ‘de beste’ zou kunnen beschouwen. Iets wat Scherpenzeel op zijn eigen wijze al beredeneerd had…

Vervolg competitie: Hoe nu verder? Friso Sneek en Visser Assen/ Sudosa-Desto Assen staan één en twee. Apollo 8 en Djopzz VC Zwolle Topvolleybal completeren de A-poule. Beide hebben 35 punten, net als overigens Sliedrecht dat vanwege een slechter set quotiënt – drie cijfers achter de komma zit het verschil – echter buiten de A-poule is beland. De nummer één krijgt 3 punten, de nummer twee 2 punten, de nummer drie 1 punt en de nummer laatst 0 punten. In de B-poule krijgt de eerste 5 punten, nummer twee 4 punten enzovoort naar 0 punten voor nummer laatst Voltena.

Alle teams spelen binnen de poules één keer thuis en één keer uit tegen elkaar en na deze ronde is er een nieuwe ranglijst. Dan worden de kwartfinales gespeeld in een best-of-three. Nummer drie speelt tegen nummer zes – momenteel VVU. Nummer vier speelt tegen de nummer vijf.

In de halve finales doen ook de nummers één en twee weer mee en kruisen dan tegen de winnaars van de halve finale, ook in een best-of-three. De twee teams die daar als winnaar uit komen spelen de play-off finales om het landskampioenschap.

Alle drie de gasten schatten in dat VVU ondanks de wat tegenvallende tussenstand op dit moment, zich via plek vijf of zes nog gaat roeren in de strijd om het kampioenschap. Over wie het andere team is dat vanuit de B-poule nog mee zal blijven doen in die strijd, zijn de meningen verdeeld.

Gasten Van den Broeke, Scherpenzeel en Ronnes vullen elkaar vanuit hun eigen invalshoeken goed aan en hadden nog veel langer door kunnen praten over hun passie: het mooie spelletje volleybal!

Ontdek hoe hun volledige dreamteams er uit zien, welke momenten hen opvielen in de competitie, waarom nieuwe speelsters bij VVU leidt tot extra werk voor – en zelfs een oproep in TVV door – de commentatoren en hoe het etmaal eruitzag waarin de tussentijdse transfer van Susan Schut naar het vermaarde SSC Palmberg Schwerin tot stand kwam, de aflevering 9 van Tijd Voor Volleybal staat onder DEZE LINK.

gh @ VoV, bericht van Hanneke van den Broek, Tijd voor Volleybal. Foto Chris de Groot.