Vizier op volleybal

 

Beker naar Sliedrecht, Apollo oogst sympathie

VoV, 18-02-2019. 5:11 uur. Sliedrecht Sport heeft gistermiddag na 2012, 2015 en 2018 voor de vierde keer de nationale beker gewonnen. De ploeg van trainster coach Vera Koenen was met 3-0 te sterk voor Apollo 8 uit Borne, dat met hun onvermoeibare verzet, hun strijdlust en hun geweldige come-back in de tweede set de sympathie van de toeschouwers verdiende.

Landskampioen en bekerhouder Sliedrecht Sport begon in het Landstede Sportcentrum in Zwolle met Ana Rekar (spelverdeelster), Brechtje Kraaijvanger (diagonaal), Esther van Berkel en Fleur Savelkoel (passer / lopers), Carlijn Ghijssen – Jans en Demi Korevaar (middens) en Florien Reesink (libero).  Het trainersduo van Apollo 8, de broers Thijs en Bart Oosting, kozen voor Manon van ’t Rood (spelverdeelster), Esther Huls (diagonaal), Juliet Huisman en Rinske Hofste (passer / lopers), Carlijn Koebrugge en Jeanine Stoeten (middens) en Lieke Hilgenberg (libero) als starting seven.

Apollo had een zeer moeizame start in de eerste set en leek als Eredivisiedebutant en bekerfinalist last te hebben van ‘plankenkoorts’ in het theater van de sport in Zwolle. Hun eerste zelf gemaakte punt, om de spanning eraf te halen, wilde maar niet vallen en ze bleven heel lang afhankelijk van de missers van Sliedrecht Sport, dat met Carlijn Ghijssen – Jans aan serve en een makkelijk scorende Esther van Berkel en Fleur Savelkoel aan het net een voorsprong van 8-3 opbouwde.

De tweede bal van Ana Rekar, waarvan ze er nog diverse meer in voorraad had in de verdere verloop van de wedstrijd, maakte 11-3, pas bij 14-5 scoorde Rinske Hofste het eerste Apollo punt, waarna de wedstrijd in de volgende rally werd stilgelegd vanwege een enkelblessure van spelverdeelster Manon van ’t Rood, die gelukkig daarna weer kon doorspelen.

Apollo 8 kon het geen moment meer spannend maken en Sliedrecht was geroutineerd genoeg om zich niet in de problemen te laten brengen. De voorsprong van tien punten bij 18-8 konden Jeanine Stoeten en Esther Huls tot zes terugbrengen bij 20-14. Na de dubbele wissel, waarbij voor Apollo Marlon Stevelink en Emma Bredewoud in het veld kwamen,  werd het door twee punten van Emma Bredewoud nog 23-16, waarna twee punten van Carlijn Ghijssen – Jans de eindstand op 25-16 bepaalden.

De ploeg uit Borne begon in de tweede set een stuk beter dan in de eerste. De plankenkkorts was verdwenen en frank en vrij, zij konden alleen maar winnen, hadden helemaal niets te verliezen, en vrij brutaal namen ze na een eerste tempo score van Jeanine Stoeten (4-4) en een misser van Fleur Savelkoel voor het eerst in de wedstrijd bij 4-5 de leiding. De reactie van Sliedrecht Sport (6-5) werd met een ‘blok uit’ bal en twee kadootjes van de Drechtstedelingen weer veranderd in 6-8.

De opslagen van Esther van Berkel zorgden daarna voor passproblemen en voorspelbare aanvallen van Apollo, Demi Korevaar en Fleur Savelkoel stonden aan het net de Sliedrecht punten erin te hengsten en maakten het verschil naar 12-8, dubbele wissel Apollo 8, voordat de foutserve de serie beëindigde. Ana Rekar liet haar tweede tweede balscore van deze set noteren bij 15-11, Ghijssen – Jans en Brechtje Kraaijvanger maakten 17-12, de ingevallen Christie Wolt pakte meteen een punt mee voor 19-14 en de 2-0 in sets voor Sliedrecht Sport leek een kwestie van tijd. Van minuten. Bij Apollo had Ilona ter Avest op mid de plaats van Carlijn Koebrugge ingenomen.

De 19-14 achterstand was echter voor Apollo geen reden om te capituleren, integendeel ze beten zich vast in de achterstand en met grote strijdlust bleven ze als underdog het gevecht aangaan. En het had succes. Met Marlon Stevelink aan serve ging het lopen, Rinske Hofste scoorde twee keer (19-15 en 19-16). Fleur Savelkoel leverde een van haar sporadische missers af en Marlon liet er een ace op volgen. Bij 19-18 ging Sliedrecht snel de time out in. Zonder succes, het zat Apollo mee toen libero Lieke Hilgenberg haar rallypass, na een keiharde Sliedrecht aanval,  ver in het achterveld van Sliedrecht Sport tegen de vloer zag vallen. Bij 19-20 haalde Vera Koenen de dames weer naar de kant, waarop de foutserve van Apollo volgde.

En opnieuw was er de tweede bal score van Ana Rekar (22-20), de Apollo fans lieten zich steeds duidelijker horen en na het ace van Rinske Hofste voor 22-22 en het kill – block van Ilona ter Avest voor 23-23 ging het dak er bij wijze van spreken af. De fans stonden achter hun Apollo en lieten dat horen. Als lawaai een punt had opgeleverd, stond Apollo met 23-24 voor, maar dat bleek dus niet de werkelijkheid te zijn. Fleur Savelkoel zette haar ploeg op 24-23 en uit een bijna onmogelijke hoek sloeg Brechtje Kraaijvanger vervolgens alle hoop op setwinst, die iedereen Apollo op dat moment gunde, aan flarden. Het stond 2-0 voor Sliedrecht.

Met Marlon Stevelink. Emma Bredewoud en Ilona ter Avest in de basis begon Apollo 8 aan de derde set. En opnieuw konden ze in het begin goed mee (4-5, 7-7, 9-8), maar haakten ze daarna af. Ana Rekar scoorde voor de variatie eens met haar opslag (12-8, time out Apollo) en wat later was het kill – block op Ilona ter Avest het sein voor de dubbele wissel bij Apollo en de tweede time out. Manon van ’t Rood en Esther Huls kwamen weer in het veld. Ook Carlijn Oosterlaken, voormalig collega van een groot aantal speelsters aan de andere kant van het net, stond toen al binnen de lijnen.

Sliedrecht Sport liep uit naar 19-10, Christie Wolt scoorde 20-11 en ondanks het ace van Carlijn Oosterlaken (20-13) was de finale wel beslist. Jolijn de Haan kreeg bij Sliedrecht nog even speeltijd, scoorde ook nog (22-14) en een snelle midcombinatie van de ingevallen Sarah van Aalen en Demi Korevaar maakte 23-16. Een mislukte Apollo aanval en een uitgeslagen aanval maakten de set af, met 25-16 ging de winst naar Sliedrecht en had Apollo 8 veel sympathie voor hun dappere verweer geoogst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.