Vizier op volleybal

 

De beker gaat naar Dynamo Apeldoorn

VoV, 18-02-2019. 5:00 uur Voor het tweede jaar op rij is landskampioen Abiant Lycurgus er niet in geslaagd om de beker te bemachtigen. Vorig jaar was er een nederlaag tegen SV Land Taurus in de finale , nu ging ‘middenmoter Draisma Dynamo’ er na vier sets met de prijs vandoor. Het was de tiende ker dat de beker naar Dynamo ging. Zij pakten na 2011 voor het eerst weer een prijs in een uitverkocht Landstede Sportcentrum.

Coach Arjan Taaij van Abiant Lycurgus startte met Stijn Held (spelverdeler), Wytze Kooistra (diagonaal), Auke van de Kamp en Frits van Gestel (passer/lopers), Dennis Borst en Niels de Vries (middens) en Erik van der Schaaf (libero).  Coach Redbad Strikwerda van Draisma Dynamo schonk het vertrouwen aan Freek de Weijer (spelverdeler), Rik van Solkema (diagonaal), Bram Langevoort en Mats Kruiswijk (passer / lopers), Renzo Verschuren en Maikel van Zeist (middens) en Dustin Bontrop (libero).

De teams waren in de eerste set lang erg aan elkaar gewaagd. Dan weer had Dynamo een of een paar punten voor (6-4), dan weer Lycurgus (8-9). Tot aan 15-13 ging het gelijk op, waarbij bij Draisma Dynamo Rik van Solkema een belangrijke scorende rol vervulde. De serve series van eerst Niels de Vries en daarna van Frits van Gestel brachten Lycurgus beslissend voordeel. Van 15-13 werd het 15-17 en na vervolgens liep de stand naar 19-23. Lycurgus ging op 21-23 de time out in, Wytze Kooistra scoorde na de pauze de 21-24 en het blok van Auke van de kamp op Rik Solkema zette de 21-25 op het scorebord.

Draisma Dynamo opende sterk in de tweede set en kwam door een serie scherpe opslagen van Maikel van Zeist, en een paar blokpunten van Mats Kruiswijk op Wytze Kooistra met 8-4 voor en bleef het verschil van een punt of vier a vijf vasthouden naar 13-8 en uit te bouwen naar 16-10. Van Solkema en de middens van Zeist en Verschuren pakten in deze fase belangrijke punten mee.

Coach Taaij bracht Geoffrey van Gent, Chris Voth en Sam Gortzak om het tij te keren. De regerend landskampioen slaagde daar echter niet in. Ondanks dat Dynamo met een forse foutenlast speelde, tot aan 20-14 was al tien keer voor Lycurgus gescoord, vooral serverend ging er veel fout, kon Lycurgus geen vuist maken en bleef het aanvallend ver verwijderd van gescoorde punten. Dynamo speelde met deze grote voorsprong op de borden vrijuit, kreeg nog een paar punten kado (23-15 en 24-14) voordat Wessel Blom het laatste punt van de set liet noteren.

Abiant Lycurgus hersteld zich in het begin van de derde set van de slechte beurt in de tweede, maar trof een ontketend Dynamo, dat alle registers losgooide om de wedstrijd te kunnen domineerden. En gelet om het ace via de netband voor 8-6 ontbrak het hen ook niet aan het tikkeltje geluk. Renzo Verschuren legde met zijn serve serie van 9-7 naar 12-8 de basis voor een blijvende voorsprong van Dynamo.

Lycurgus moest opnieuw in de achtervolging. Kwam via Frits van gestel en Niels de Vries tot op twee puntjes bij 14-12, 16-14 en 17-15 maar kon de aansluitende treffer niet maken. Een foutserve en Rik van Solkema voorkwamen dat. Bij 19-15 ging Coach Taaij voor de tweede keer de time out in, Auke van de Kamp maakte daarop de 20-19, waarna coach Strikwerda zijn ploeg naar de zijlijn haalde. Van Solkema herstelde het verschil van twee punten, de voor de serve erin gekomen Bart van garderen serveerde via het net een ace (23-20), hetzelfde deed Sam Gortzak voor 23-22 even later. Dynamo nam zijn tweede time out, Maikel van Zeist zette de ploeg uit Apeldoorn op setpoint 924-22) en Wytze Kooistra sloeg daarna de bal een paar centimeters aan de verkeerde kant van de zijlijn. Uit, 25-22, een stralend Dynamo en een sip Lycurgus. De Groningers hadden een probleem.

Dynamo en Lycurgus bleven in de vierde set tot aan de 8-8 gelijk opgaan, scores van Auke vand er kamp en Niels de Vries maakten het verschil naar 9-13. Wessel Blom serveerde Dynamo ernaast (13-13), Niels de Vries maakte een eind aan de serie met een scorende midaanval (13-14). Beide teams speelden vervolgens eens terke side out tot aan 18-18, van Zeist miste (18-19) een foutserve herstelde het evenwicht, waarop opnieuw de Vries met een midaanval succes had. (19-20)

Spelverdeler De Weijer van Dynamo maakte met een 2de bal score de 20-20, Lycurgus ging na een Dynamo ace voor 22-20 de time out in en voelde de wedstrijd door de vingers wegglippen, terwijl Dynamo juist zijn grip verstevigde en de prijs als het ware kon ruiken. De Apeldoorners bleven met durf serveren, hetgeen een foutserve voor 23-21 en 24-22 tot gevolg had. De Vries bleef koel en serveerde op de stand een ace tegen de achterlijn aan. Time out Dynamo. Na die pauze sloeg Renzo verschuren met een wegdraaiende midaanval de laatste bal tegen de vloer voor 25-23 en 3-1.

De beker was voor Dynamo en de blijdschap en feestvreugde was zowel binnen de lijnen als op de tribunes overweldigend. Lycurgus bleef net als vorig jaar met lege handen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.