Bekerfinale voor Apollo 8 en VC Zwolle

VoV, 11-02-2024. 8:13 uur. Bij de dames was het gisteren in de halve finale van de nationale beker alles of niets. Winnen betekende het finaleticket voor 1 april krijgen, verliezen met lege handen staan.

In Borne stonden Apollo 8 en Sudosa-Desto tegenover elkaar. De twee confrontaties in de competitie waren door de ploeg uit Assen gewonnen, het gewaarschuwde Apollo 8 wist dus waar het aan toe was. Voor de ploeg uit Assen was er de historische mogelijkheid om voor het eerst de bekerfinale te bereiken, Apollo had die ervaring al eerder gehad.

Sudosa-Desto deelde in de eerste set een stevige tik uit. De spanning die later in de wedstrijd nadrukkelijk aanwezig was, was ver te zoeken. Met veel aanvals- en serve druk zette Sudosa-Desto de thuisploeg zwaar onder druk, Apollo moest daarop het antwoord schuldig blijven en ging met 12-25 hard onderuit.

Sudosa-Desto bleef sterk spelen en nam in de tweede set een voorsprong van 10-6, die door Apollo 8 mede middels de dubbele wissel van Charlotte Haar en Sophie Meijer bij 17-16 ongedaan was gemaakt. Apollo pakte drie punten voorsprong (19-16) en hield het hoofd koel in de big points (28-26).

Apollo 8 en Sudosa-Desto bleven in de volgende sets aan elkaar gewaagd. Wanneer een team (Sudosa-Desto) in de derde set een beslissend verschil kon maken (15-19) wist de tegenpartij dit (bijna) weg te werken (19-20). De ploeg uit Assen was in de eindfase van de derde set doortastender en maakte van 19-21 door o.a. een aantal aanvallende fouten van de thuisploeg een 21-25 zege en een 1-2 stand.

In set vier liep Apollo 8 na 9-8 uit naar 12-8 en van 12-11 werd met scores van o.a. Jette Kuipers en Marije ten Brinke de stand naar 19-12 getild. Sudosa-Desto kwam heel sterk terug en werd daarbij in de wedstrijd gehouden door rake klappen van Paula Boonstra en fouten van Apollo. Het werd 19-19. Na de netfout van de gasten voor 22-21 sloeg Lotte van der Horst de thuisploeg naar 23-21, zij scoorde ook de 24-22, waarna een cross court uitgeslagen bal van Paula Boonstra de 25-22 en 2-2 op het scorebord zette.

In de beslissende vijfde set werd er met 8-7 van speelhelft gewisseld, direct daarna nam Sudosa-Desto een time out. Een aanvallende fout zette de thuisploeg op 9-7, Marrit Zander serveerde haar team vervolgens met o.a. twee aces naar 12-7, Paula Boonstra hield de spanning erin (12-10), maar na 14-12 kon Lotte van der Horst met een karde klap het ticket voor de finale voor Apollo 8 binnen halen.

Tegenstander in de finale wordt VC Zwolle, dat in de Domstad met klinkende cijfers van VV Utrecht won.

In de eerste set bouwde VC Zwolle een marge van drie punten op tot aan 14-17, die ze daarna verdubbelden (14-20) en met ruim verschil 17-25 in setwinst veranderden. In set twee sloeg VC Zwolle zich naar een nog overtuigender verschil bij een eindstand van 13-25. En in de derde set werd van 8-9 een 8-11 tussenstand gemaakt, die marge werd via 10-13, 13-16 en 17-20 tot aan 21-24 vastgehouden. Op setpoint pakten ze bij eerste gelegenheid de set met 21-25 voor de 0-3 winst.

Op Tweede Paasdag staan in Den Bosch dus Apollo 8 en VC Zwolle in de finale tegenover elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s o.a. Rudy Biekart en Rudy van ’t Rood.