Vizier op volleybal

 

Bekerweekend bij de dames.

VoV, 21-01-2022. 4:49 uur. Nadat doordeweeks Sliedrecht Sport Dames 2, Set-Up ’65 en Donitas zich voor de achtste finale hadden geplaatst gaan aanstaande weekend nog tien teams in vijf wedstrijden proberen het ticket voor die ronde te bemachtigen. Met daarbij duels op ieder niveau, Topdivisie vs. Eredivisie, Topdivisie vs. Topdivisie en Tweede Divisie vs. Tweede Divisie. Uit die koppelingen moeten de teams voor de achtste finale voortkomen, waarin dan ook de geschoonde Top 8, exclusief Team 22, uit de Eredivisie mee gaat doen.

Bij Topdivisie vs. Topdivisie spreken we over de duels Rivo vs. Veracles, Activia vs. Krekkers en Volley Tilburg vs. VCN-dames 2.

Rivo en Veracles stonden in de competitie in Rijssen al tegenover elkaar. Dat was op 16 oktober vorig jaar, het duel eindigde toen in een 1-3 zege voor Veracles, dat in de derde en vierde set (32-30 en 22-25) best diep moest gaan om als winnaar van het veld te stappen. Veracles staat zesde in de noordelijke Topdivisie met 8-16, Rivo staat een plek lager met 9-14. Rivo kwam voor het laatst op 20 november vorig jaar in actie, Veracles speelde een week later nog een wedstrijd en oefende onlangs nog tegen Donitas. Het zal moeten blijken welke ploeg het beste door de wedstrijdloze periode van zo’n 2 maanden is gekomen en zaterdag vanaf 15:00 uur een greep naar het ticket voor de volgende ronde kan doen. De winnaar komt daarin uit tegen Regio Zwolle Volleybal.

Activia ontvang zaterdag Krekkers. Vanaf 17:00 uur wordt er in Sint Anthonis gestreden om de plaats in de achtste tegen Eredivisionist VCN. Beide teams zijn Topdivisionist maar komen niet in dezelfde divisie uit. Activia staat 2de in de B Divisie, maar is daar virtueel koploper. Met drie nog in te halen wedstrijden staan ze zes punten achter koploper US Amsterdam. Krekkers is in de A-divisie gedeeld tweede met hetzelfde aantal punten als Donitas. In deze divisie is Sudosa-Desto de koploper.

Het is al een tijdje geldeden maar wellicht is er bij Activia nog een restantje goedgevoel over van hun laatste competitiewedstrijd van 27 november, toen ze US met een 3-0 nederlaag naar Amsterdam terugstuurden. Krekkers won op dezelfde dag met 3-1 van Alterno. Wie het beste overwinterd heeft zal zaterdag blijken.

De derde TD vs. TD wedstrijd is Volley Tilburg vs. VCN-dames 2. Een duel tussen twee teams uit de Topdivisie B, die dit seizoen nog niet tegen elkaar speelden. VCN-dames 2 staat achtste (9-11) en Volley Tilburg tiende (9-7), hetgeen zomaar zou kunnen betekenen dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Beide ploegen sloten voor de winter- en coronastop met een nederlaag af. De winnaar gaat het in de volgende ronde opnemen tegen Eredivisionist Apollo 8. Een mooie target om maximaal voor te presteren.

Heel knap overleefden Tweede Divisionisten Olhaco en Dinto de voorgaande rondes in het bekertoernooi en het toeval, waar we een ? bijzetten, koppelde beide teams in deze tussenronde aan elkaar. Zodat we in iedere geval een Tweede Divisieteam in de achtste finale tegen zullen komen. Olhaco staat in de Tweede Divisie A tweede met 8-29, Dinto komt uit in de Tweede Divisie C en is daar koploper. Een mooi vergelijk dus voor de krachtsverhoudingen in deze twee verschillende divisies. Beide teams sloten eind november het jaar 2021 af met een zege. Dinto met 3-1 vs. Sovoco, Olhaco met 0-4 in Assen bij Sudosa Desto D3. De winnaar speelt in de volgende ronde tegen Set-Up ’65.

Als laatste staat voor zondagmiddag om 14:00 uur de wedstrijd tussen Topdivisionist Ledûb vs. Eredivisionist Eurosped, dat wel een hele drukke week kent met vier wedstrijden in acht dagen, op het programma.

Eurosped speelde afgelopen zondag tegen FAST (2-3 verlies), kwam op woensdagavond in Sneek niet verder dan een 3-0 nederlaag, speelt zaterdag voor de competitie om 19:00 uur tegen Voltena en moet zondag om 14:00 uur alweer aantreden tegen Voltena. Druk, druk, het lijkt wel topsport!

Ledûb staat vierde in de Topdivisie B en sloot 2021 op 27 november met een 3-2 zege op VollinGo af. Nadien speelden ze geen officiële wedstrijd meer, dit in tegenstelling tot Eurosped dat zoals hierboven aangegeven aan een druk programma bezig is.

Ten aanzien van de teams die niet in de Eredivisie uitkomen moet nog wel gezegd worden dat zij na overleg tussen Nevobo en NOC/ NSF de topsportstatus hebben gekregen. En daarmee ook een uitzondering vormden voor de coronamaatregelen, waardoor het hen werd toegestaan om tijdens de avond lock-down periode ook na 17:00 uur weer te gaan trainen, toen andere teams dat nog niet mochten. Om zich zo goed te kunnen voorbereiden op deze bekerwedstrijd.

Uiteraard zijn alle voorbeschouwing in dit artikel onder voorbehoud dat corona geen streep door de wedstrijden laat zetten. Indien dat gebeurt laten we u dat via de Weekend Top 10 (en meer) zaterdagmorgen weten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.