België naar halve finale in Challenger Cup

VoV, 29-07-2022. 2:00 uur. In Zadar, Kroatië werden gisteren de eerste twee wedstrijden gespeeld in de kwartfinale van de Challenger Cup. Dit toernooi, waar acht landen aan zouden deelnemen, geeft de winnaar het ticket voor de 2023 editie van het VNL-wereldtoernooi.

De Yellow Tigers speelden tegen Tsjechië. Met de 3-0 zege via de setstanden 25-18, 25-23 en 25-15 namen onze Zuiderburen redelijk eenvoudig de eerste hindernis en plaatsten ze zich voor de halve finale. Qua foutenlast (9 om 18) en aces (6 om 1) hadden ze veel voordeel. Britt Herbots werd de topscorer van de partij met 23 punten.

In de eerste set nam België meteen een 5-1 voorsprong, die echter bij 11-11 door Tsjechië helemaal ongedaan was gemaakt. Tot 15-15 hielden de teams elkaar in evenwicht, de serie naar 19-15 maakte het verschil. Via 23-17 won België met 25-18.

In de tweede set leek de serie van 10-10 naar 16-10 beslissend te zijn, echter kwam Tsjechië na de 19-13 sterk terug en verkleinde de achterstand tot één puntje bij 21-20. Spelverdeelster van de Vyver en een rake smash van Herbots gaven België opnieuw een ruime voorsprong (24-20), Tsjechië kwam nogmaals tot op één puntje (24-23) voordat België de set voor zich besliste.

In de derde set bouwde de ploeg van Gert Vande Broek een marge van acht punten op bij 16-8 en liet zich vervolgens niet meer in de problemen brengen. De serie van 20-14 naar 24-14 en de daaropvolgende eindstand van 25-15 was overduidelijk. Net als de 3-0 zege.

Verder werd gisteren gespeeld Kroatië vs. Kazachstan. Die partij werd met 3-0 gewonnen door Kroatië. Via 25-20, 25-15 en nogmaals 25-20 plaatsten ook zij zich voor de halve finale, waarin Puerto Rico de tegenstander zal zijn. Een ruim verschil in aanvallende scores (44 om 31), meer aces (7 om 4) en een lagere foutenlast (16 om 20) brachten Kroatië met ruim verschil de setwinsten.

De voor vandaag op het programma staande confrontatie tussen Kameroen en Puerto Rico is uit het programma gehaald. Kameroen moest zich terugtrekken uit het toernooi vanwege problemen met de inreisvisa in Kroatië. Daardoor heeft Puerto Rico zich zonder te spelen geplaatst voor de halve finale. De andere wedstrijd van vandaag is Columbia vs. Frankrijk, waaruit de tegenstander van België komt.

In Seoul, Zuid-Korea kwamen de mannen in actie. Onderstaand de uitslagen, zonder nadere info over de wedstrijden, met de vermelding dat Australië, dat dit jaar nog in de VNL uitkwam, volgend seizoen die plaats kwijt is. Zij verloren namelijk van Korea.

De wedstrijden van gisteren:

• Cuba vs. Chili werd 3-0 via de setstanden 25-20, 25-19 en nogmaals 25-19
  • Zuid-Korea vs. Australië werd 3-2 via de setstanden 23-25, 25-23, 25-18, 22-25 en 15-13.