Vizier op volleybal

 

Bond beslist zelf over doorgaan avondwedstrijden

VoV, 20-01-2021. 22:16 uur. Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren.

Het doel is om het huidige besmettingsniveau te verlagen, verspreiding van de huidige en nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat de nieuwe varianten zo min mogelijk ons land binnenkomen. Zo kunnen we het moment dat de nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen. Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en zodat andere medische zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan.

Daarom wil het kabinet op korte termijn een avondklok (van 20.30 uur tot 04.30 uur) invoeren. Donderdag wordt daarover een besluit genomen.

Momenteel vinden er onder meer in de hoogste klassen van het volleybal ’s avonds wedstrijden plaats. Voor aanstaande zaterdag staan bijvoorbeeld om 20:00 uur bij de dames gepland de wedstrijden tussen Sliedrecht Sport vs. Djopzz Regio Zwolle en Apollo 8 vs. Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65. En bij de mannen om 19:30 uur Bielderman Koetsier/ SSS vs. Amysoft Lycurgus en een half uur later ComputerPlan VCN vs. Sliedrecht Sport, TTP vs. RECO/ ZVH en Taurus vs. VoCASA.

“Het is in het geval van een avondklok aan de werkgever om te bepalen of het   strikt noodzakelijk is om ’s avonds onderweg te zijn”, zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS.” Dat geldt ook voor de topsport.” Sportbonden, waaronder de Nevobo, en de Eredivisieclubs kunnen dus zelf bepalen of avondwedstrijden in hun topsportcompetities doorgaan als er een avondklok ingevoerd wordt, of dat deze eerder op de dag worden gespeeld, zodat voordat de avondklok ingaat het duel en de reisbewegingen achter de rug zijn. Of mogelijk naar de zondagmiddag verplaatst worden.

Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

gh @ VoV, bron VWS en NOS. Foto Jan van den Noort