Vizier op volleybal

 

Brons en 50.000 dollar voor BTN-duo

VoV, 11-10-2021. 6:33 uur. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde hebben op de World Tour Finals in Cagliari op het Italiaanse eiland Sardinië de bronzen medaille veroverd. In de kleine finale versloegen ze voor de tweede keer het Italiaanse koppel Nicolai/Lupo.

Het is de eerste keer dat een Nederlands koppelen een podiumplek pakt bij de afsluiting van het beachseizoen. Varenhorst en Van de Velde verdienen met hun podiumplek 50.000 dollar.

De Nederlanders openden sterk, met twee series van drie punten pakten ze een 10-5 voorsprong. Langzaam kwamen de Italianen beter in hun spel, bij 17-17 stonden ze weer naast Varenhorst/Van de Velde. Ondanks de 19-18 achterstand een paar punten later op 20-19 waren het de oranjemannen die bij 20-21 het eerste setpoint noteerden. Even later op 21-22 was het raak, Varenhorst sloeg via de bal het blok van Paolo Nicolai buiten de lijnen.

In de tweede doorgang sloegen de Nederlandse mannen direct een gat van zo’n vier punten (3-7, 6-10), dat niet meer kon worden gedicht door Nicolai en Lupo. Wl kwamen ze bij 14-15 nog dicht in de buurt, maar het BTN-duo hield het hoofd koel en liep weer uit naar 16-19. Op het eerste matchpoint was het raak voor Varenhorst en Van de Velde toen Daniele Lupo na een lange rally uitsloeg.

Bij het afsluitende toernooi van de World Tour is flink wat geld te verdienen. De hoofdprijs van $ 150.000 is bij de mannen naar de Noren Anders Mol en Christian Sørum gegaan. Bij de vrouwen wonnen de Duitse Karla Borger en Julia Sude, die in de finale wereldkampioen Sarah Pavan en Melissa Humana Paredes versloegen.

Het beachvolleybalseizoen zit er nu op, evenals de FIVB World Tour. 2021 was het laatste jaar dat het toernooi in deze vorm werd gehouden, vanaf het komende jaar wordt de FIVB Beach Pro Tour gespeeld.

gh @ VoV, bron Nevobo. Foto FIVB.