BVNC: Oranje beachdames in kwartfinale

VoV, 03-08-2022. 4:32 uur. De zusjes Emi en Mexime van Driel, die met hun beachpartners Pleun Ypma en Emma Piersma Nederland bij de dames vertegenwoordigen bij de Beach Volleybal Nations Cup (BVNC) in Wenen zijn gisteren goed aan het toernooi begonnen. Letland was de eerste tegenstander in de poule, beide NL-duo’s waren sterker dan hun Letlandse opponenen, Nederland sloot de eerste wedstrijd dus met 2-0 winst af.

Van Driel/ Ypma boekte tegen Namike/ Brailko een 2-0 zege via de setstanden 21-11 en 21-13. Nederland was dus ruim beter. In de eerste set kwam Nederland na 5-1 en 9-6 met 13-9 voor. De serie naar 19-9 besliste de set, die met 21-11 naar Oranje ging. In de tweede set had het Oranje duo bij 11-6 en 16-8 ook weer een mooie voorsprong opgebouwd die ze zich niet meer lieten afpakken. Na 19-10 volgde de 21-13 setzege voor de 2-0 uitslag.

Piersma/ van Driel hadden meer moeite om tot winst te komen. Zij hadden drie sets nodig, waarbij de laatste nipt met 17-15 in hun voordeel eindigde. In de eerste set kwam het Letlandse duo Graudina/ Travcenoka van 15-10 achter terug naar 15-14, bij 17-17 hadden ze de gelijke stand op het scorebord staan. Nederland pakte meteen daarop het beslissende verschil (19-17) en hield die twee punten via de side out tot 21-19 vast.

De tweede set ging met 17-21 naar Letland. Het ging gelijk op tot aan 17-18, maar de serie van vier die daarop volgde besliste de set met 17-21 voor Letland. In de beslissende derde set maakte Oranje van een 6-9 achterstand middels een serie van vijf punten een 11-9 voorsprong. De 12-12 en 15-15 tussenstanden betekenden volop spanning, waarna het Oranje duo met 17-15 de 2-1 winst pakte.

Gisteravond speelde Nederland tegen Zwitserland. Van Driel/ Ypma namen het op tegen Verge-Depre/ Bentele en van Driel/ Piersma hadden Bruner/ Huberli tegenover zich aan het net staan. Eerder op de dag had Zwitserland met 2-1 van Spanje gewonnen. Het ging dus om poulewinst en rechtstreeks plaatsing voor de halve finale.

van Driel/ Ypma nam na de 3-2 achterstand in de eerste set een 3-6 voorsprong door scores van beide dames en de tegenpartij. Bij 9-12 ging de technische time out in, Nederland hield het verschil van drie punten vast tot 12-15, scoorde daarna de side out en het breakpoint voor de 12-17 tussenstand. Zwitserland kwam sterk terug en dwong Oranje bij 15-17 de time out in, ook het eerste punt na de pauze was voor Zwitserland. De ‘uit-bal’ hield Oranje op twee punten voor, een bekeken ‘tikkie-breed’ door van Driel en een blokpunt van Ypma maakten 16-20. Oranje won de set met 17-21.

In de tweede set dwong Zwitserland via 21-17 een tiebreak af. Het verschil van zes punten bij 14-8 kon het Oranje duo nog inlopen tot 14-11, daarna bleef het bij achtervolgen op ruime afstand (17-12, 19-14) voordat de beslissing in het nadeel van Oranje uitviel.

Na de 7-5 achterstand in de tiebreak sloeg eerst van Driel kiezelhard raak, vervolgens serveerde Ypma een ace en ook het volgende punt nam zij (blokkerend) voor haar rekening. Bij 7-8 ging Zwitserland de time in. Nederland deed dat bij 10-9. Het Oranje duo maakte een 13-11 achterstand ongedaan en kwam bij13-14 op matchpoint. Toen de lijnrechter de bal uitgaf op 14-15 leek het even of Nederland gewonnen had, de scheids kwam kijken en concludeerde het tegenovergestelde van de lijnrechter, dus 15-15. Met twee blokpunten pakte Zwitserland daarna de setwinst voor de 2-1 wedstrijdwinst.

Het tweede duel bij deze interland tussen van Driel/ Piersma tegen Bruner/ Huberli. Aan het NL-duo de taak om de 1-0 achterstand naar 1-1 om te buigen en een tiebreak in deze interland te forceren.

Zwitserland nam in de eerste set vier punten voorsprong bij 5-1 en gedurende hele set kwam dat verschil steeds weer terug op het scorebord. Oranje liep diverse keren in, maakte die marge kleiner, maar steeds weer kon Zwitserland het verschil van vier punten herstellen. Zoal bij 8-4, 12-8, 17-13 en 19-15. Om tenslotte dat verschil met 21-17 naar de finish te brengen. In set twee was de marge aanzienlijk groter in Zwitsers voordeel. Van 11-7 maakten de Zwitserse dames 16-10 en 21-11. Hetgeen dus de 2-0 zege voor Zwitserland betekende.

Zwitserland wordt eerste in de poule en gaat rechtstreeks naar de halve finale, Nederland zal zich via de wedstrijd in de kwartfinale tegen de nummer drie uit poule B daarvoor moeten zien te plaatsen.