Vizier op volleybal

 

Nieuw landentoernooi bij beachvolleybal

VoV, 02-08-2022. 4:32 uur. De Europese Volleybalbond (CEV) introduceert op de beachagenda een nieuw toernooi, waarin landen tegen elkaar uitkomen. De zogenaamde CEV  Beach Volleybal Nations Cup. Waarin zowel bij de dames als bij de heren acht landenteams om de titel gaan strijden. Het toernooi begint vandaag aan de poulefase en duurt tot en met 7 augustus.

Even vroegen we ons af of het toernooi wel zo nieuw is, gezien de Volleybal Nations Clash van vorig jaar februari in Düsseldorf, waar Nederland met de toernooizege aan de haal ging. Daar waren toen ook dames- en herenduo’s uit Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië die voor hun land speelden, al was de opzet wel anders en zal dat wel het nieuwe aspect zijn.

Vijf landen zijn bij de BVNC bij beide genders vertegenwoordigd te weten Tsjechië, Italië, Oostenrijk, dat organisator is, Duitsland en Nederland. Bij de dames komen daar dan nog bij Zwitserland, Letland en Spanje en de twee poules van vier bij de heren worden volgemaakt met Noorwegen, Polen en Estland.

Per land nemen twee dames- en twee herenduo’s deel aan het toernooi. Voor Nederland zijn dat Brouwer/ Meeuwsen en Varenhorst/ van de Velde bij de mannen en Ypma/ van Driel en van Driel/ Piersma bij de dames.

De wedstrijden worden gespeeld door de hoogste en de laagste duo’s per land tegen elkaar te laten uitkomen, zowel bij de dames als de heren. De Nederlandse dames spelen om 9:00 uur tegen Letland, de heren komen later op de dag in actie in hun poule B tegen Estland.

Mocht een duel onbeslist eindigen dan wordt er een golden set gespeeld, waarbij de keuze van het duo, dat deze tiebreak speelt, aan het land zelf is. Dat mag dus ook een speler/ speelsters van een ander duo zijn, uiteraard wel van het eigen land.

De nummers één van de poule gaan rechtstreeks door naar de halve finale, voor de nummers vier is het toernooi afgelopen. De landen die als tweede en derde eindigen spelen een tussenronde waarin de andere halvefinalist bepaald wordt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.