BVNC: Winst in Wenen Oranje duo (m)

VoV, 04-08-2022, 5:07 uur. Bij de Beach Volleybal Nations Cup in Wenen kwamen gisteren voor het eerst de Nederlandse mannen in actie. Nederland speelde tegen Estland, voor Nederland traden aan Varenhorst/ van de Velde (vs. Kais/ Meius) en Brouwer/ Meeuwsen (vs. Korotkov/ Tiisaar)

Zoals mocht worden verwacht, de teamleden van Estland, Kais en Meius staan met andere partners niet bij de eerste driehonderd op de Europese ranking, ging de eerste set met overtuigend verschil naar Nederland. Het werd 21-9,

Na de 4-3 liep Nederland via o.a. een drietal blokpunten van Varenhorst, een sorry-ace door van de Velde en een aantal gratis punten uit naar 12-3. Estland scoorde alleen nog side out punten, Nederland maakte via 16-6 en 19-8 de set met overmacht uit. Van de Velde serveerde een ace precies in het hoekje voor de setwinst.

In de tweede set had Estland bij de eerste twee veldwissels een voorsprong (2-5 en 6-8), daarna nam Nederland de leiding over (10-8) en stond die niet meer af. Via 14-10 en 18-13 bouwde ze weer een ruime voorsprong op. Estland kwam via een kill-block nog terug naar 18-15, maar het was niet bedreigend en de setzege kwam eigenlijk geen moment in gevaar. Varenhorst sloeg het laatste punt langs de lijn binnen voor de 21-17 eindstand.

Korotkov/ Tiisaar staan Europees een stuk hoger in de ranking dan hun collega’s, weliswaar met andere partners maar de 6de plaats in de CEV Ranking van Tiisaar zegt dat er bij deze partij wellicht meer aan elkaar gewaagde teams tegen elkaar zouden strijden. Korotkov staat overigens ergens rond de 250ste plaats.

Estland boog een 5-4 achterstand in de openingsset met een 1 om 5 score om naar een 6-9 voorsprong, waarop Nederland de time out inging. Met een 5 om 1 score maakte Oranje er 11-10 van bij de technische time out. Een Nederlands ace zette 15-12 op het scorebord, tot aan 18-15 gaf Nederland drie gratis punten middels foutserves weg, het Estlandse power block maakte vervolgens 18-16. Het verschil op setpoint voor Nederland (20-18) bedroeg ook nog twee punten, waarna een lobje de set met 21-18 besliste.

In de tweede set werd er eigenlijk vanaf het begin een gelijk opgaande strijd gevoerd door de teams, getuige ook de tussenstanden 3-4, 7-7, 10-11, 14-14 en 18-17 bij de vijf veldwissels. Na twee Nederlandse aanvallende fouten ging Estland met 18-19 aan de leiding, maar Nederland kreeg bij 20-19 matchpoint, dat niet verzilverd werd. Estland had bij 20-21 en 21-22 de kans om de tiebreak af te dwingen, maar ook die kansen werden niet benut.  De volgende gelegenheid op wedstrijdwinst pakte Oranje met beide handen aan. Na 23-22, een blokpunt, werd via het breakpoint de matchwinst een feit.

Nederland speelt vandaag in de winnaarsronde van de poule voor rechtstreekse plaatsing in de halve finale tegen Oostenrijk.  Ook bij de Oranje dames is Oostenrijk vandaag de tegenstander. In de kwartfinale is een plaats bij de laatste vier de inzet van die partij.