BVNC: Winst en verlies Oranje vs. Oostenrijk

VoV, 05-08-2022. 4:30 uur. Bij de Beach Volleybal Nations Cup in Wenen (BVNC) stond gisteren een dubbele Nederland vs. Oostenrijk op het programma. De mannen speelden om poulewinst tegen het gastland, de dames hadden de Oostenrijkse duo’s in de kwartfinale (een KO-ronde) als tegenstander. De mannen wonnen en gaan als poulewinnaar door naar de halve finale, de dames verloren en zijn uitgeschakeld. Om met de laatste te beginnen.

Beide dames partijen werden via een derde set beslist, beide landen stapten één keer als winnaar van het veld, waarna er een golden set moest worden gespeeld om te beslissen wie er met de winst vandoor zou gaan.

Het duo Emi van Driel/ Pleun Ypma speelde tegen Doria en Ronja Klinger. Dat werd een gelijk opgaand duel in de eerste set waarbij Nederland en Oostenrijk beide bij toerbeurt op kop gingen (4-1, 8-6, 11-10 voor Nederland, 12-14, 16-18 voor Oostenrijk). In de setfinale hield Oostenrijk de twee punten verschil, die ze bij 16-18 middels een ace verkregen, vast tot aan 19-21 en gingen dus met 0-1 in sets aan de leiding.

In set twee moest Oranje al bij 2-6 achter de time out in, bij 11-11 was de schade hersteld en met scores van Pleun Ypma nam Oranje meteen een 14-12 voorsprong, die bij 16-16 ook weer van de borden was. Met een blokpunt en een ace van Pleun Ypma maakte Oranje het verschil naar 19-16, waarop de 21-18 winst volgde. Dus 1-1.

In de tiebreak werd er bij 2-3, 5-5 en 7-8 van speelhelft gewisseld. Nederland ging bij 7-10 de time out in, maar slaagde er niet in om de set te laten kantelen. Via 8-12 ging de winst met 9-15 naar Oostenrijk, dat dus met 1-2 won en met 0-1 in wedstrijden voorkwam.

Mexime van Driel/ Emma Piersma hadden Schützenhöfer/ Plesiutschnig als tegenstander in de tweede match. Het Nederlandse duo won de eerste set met 21-18. Na een gelijk opgaande strijd tot 15-15 nam Oostenrijk twee punten voorsprong (15-17, 16-18) maar kon Oranje de set met een serie van vijf punten in een keer uitmaken. 21-18 winst en dus 1-0.

In set twee ging het duo van Driel/ Piersma bij 17-14 aan de leiding en leek op winst af te koersen. Echter gooide de Oostenrijkse serie naar 17-19 roet in het eten. De set ging met 19-21 verloren voor Nederland.

In de tiebreak draaide Oranje de rollen richting de big points om. Tot 9-9 hielden de duo’s elkaar via de side out in evenwicht, Emma Piersma scoorde daarna de 10-9, Oostenrijk ging twee keer in de fout en Mexime van Driel serveerde twee aces voor de 14-9 stand bij matchpoint. Oostenrijk kon het verlies één keer uitstellen, daarna besliste een ‘blok-uit’ aanval de set met 15-10. Dus 2-1 voor Nederland en 1-1 in wedstrijden.

De noodzakelijk geworden golden set, waarin de keuze wie er speelt aan de landen zelf is, ging opnieuw tussen van Driel/ Piersma vs. Schützenhöfer/ Plesiutschnig.

Oranje had een slechte start, kwam met 0-5 achter. Had echter een geweldig herstel en was bij 5-5 weer naast Oostenrijk. Vervolgens ging het tot 10-10 gelijk op, met een ace maakte Nederland er 12-10 van, bij 13-12 miste Oranje middels een foutserve het breakpoint (13-13), sloeg de bal daarna aan de verkeerde kant van de zijlijn in het zand (13-14) en werd via een Oostenrijks kill-block vervolgens uit het toernooi geknikkerd.

Voor de Oranje dames zit de Beach Volleybal Nations Cup er dus op. Tot grote vreugde van de Oostenrijkse fans gaan hun favorieten door naar de halve finale, waarin ze tegen Duitsland spelen.

Bij de mannen speelden Varenhorst/ van de Velde tegen Ermacora/ Pistauz-Telsnigg. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en hielden zich in de openingsset tot 16-16 met de score in evenwicht. Met een serie van vijf punten besliste Nederland de set vervolgens met 21-16 en nam met 1-0 in sets de leiding.

In set twee maakte Nederland het verschil eerst na 6-6 (naar 9-6) en toen Oostenrijk tot 9-7 had ingehaald brachten ze via 11-7 de stand op 14-9. In het vervolg van de set wist Oostenrijk bij 16-12 nog een breakpoint te scoren, waarna Nederland via een keurige side out de stand naar 21-17 winst tilde. Hetgeen 2-0 winst en 1-0 voor Nederland betekende.

Brouwer/ Meeusen hadden Seidl/ Waller als tegenstander in de tweede Nederland vs. Oostenrijk bij de mannen. De Nederlanders pakten in set één na 8-7 een voorsprong van vier punten bij 11-7, bij 15-10 was het verschil een handvol punten en bij 19-13 was het een handvol en ook nog het pinkje van de andere hand erbij. De setwinst ging vervolgens met 21-15 naar Nederland.

In de tweede set nam Oranje na 10-10 afstand naar 15-10, een marge van opnieuw een handvol punten. En bij 19-13 was de duim van de andere hand er ook nog aan toegevoegd. De zege ging via een hele ruime 21-14 naar Nederland, waardoor het 2-0 in sets werd en dus ook 2-0 in wedstrijden.

Nederland werd hiermee poulewinnaar, Oostenrijk werd tweede. Oranje gaat rechtstreeks naar de halve finale en krijgt daarin de winnaar van Noorwegen, dat verrassend van Italië verloor, vs. Estland als tegenstander.