CEV Cup: Kwartfinale NL – trio Stuttgart

VoV, 07-02-2018. 5:55 uur. De return in de achtste finale in de CEV Cup tussen de Asterix Avo, de koploper van België, en MTV Stuttgart, de virtuele koploper van Duitsland, is geëindigd in een 3-2 zege voor de Belgische ploeg. Dit was echter gezien de 3-0 nederlaag in de heenwedstrijd niet voldoende om door te gaan naar de kwartfinale. Tegenstander van Stuttgart in die kwartfinale  wordt waarschijnlijk Casalmaggiore, de ploeg van Maret Balkestein – Grothues.

Stuttgart begon met Femke Stoltenborg, Nika Daalderop en Deborah van Daelen in de basis. Maar kon in de eerste set niet domineren. Via 8-6 werd het 17-12, 20-16 en 22-19, waarna de set met ruim verschil (25-20) naar de gastheren in sporthal de Meerminnen ging. Femke Stoltenborg was in deze set goed voor drie punten, Nika Daalderop voor twee en Deborah van Daelen voor vier.

In de tweede set bleef Nika Daalderop aan de kant en kwam Stuttgart met 15-11 achter, bij 18-18 waren ze ernaast en vanaf die tussenstand ontspon zich een spannend gevecht om mogelijk een 2-0 voordeel of een gelijke stand. Na de 22-22 kreeg Stuttgart op 22-24 setpoint, pas op 27-28 konden ze die benutten, nadat Asterix de kans op 2-0 bij o.a. 25-24 gemist had.

Serveseries van Femke Stoltenborg en Mallory McCage gaven Stuttgart in de derde set na de 10-10 stand een ruime voorsprong. Van 12-16 liepen ze uit naar 12-21 en wonnen de set met 15-25. De volgende ronde was binnen, de rest van de wedstrijd was dus voor spek en bonen.

Femke Stoltenborg en Deborah van Daelen bleven na de derde set aan de kant, Nika Daalderop kwam weer binnen de lijnen. De vierde set ging via 16-14 en 21-16 met 25-23 naar Asterix Avo, de noodzakelijke beslissende tiebreak pakte de thuisploeg daarna met 16-14 na met 6-10 en 9-12 achter te hebben gestaan.

Bij Asterix Avo werden Laura Avermaet en Celine van Gestel de meest scorende speelsters met elk 20 punten. Het Nederlandse trio bij Stuttgart kwam tot 14 (van Daelen), 7 (Daalderop) en nogmaals 7 (Stoltenborg) punten. Op blok en serve scoorde Stuttgart beter (16/25), aanvallend had Asterix de betere score (66/60). De foutenlast was in evenwicht.

Het was toch een goede dag voor de twee gisteren in actie komende Duitse Bundesliga clubs. Want naast Stuttgart ging ook SSC Schwerin naar de kwartfinale in de CEV Cup. Zij wonnen uit bij Khimik Yuzhny met 1-3, via de setstanden 25-22, 13-25, 18-25 en 18-25, nadat thuis ook al met 3-0 was gewonnen. En vandaag kan SC Dresden van Marrit Jasper en Myrthe Schoot zich ook voor de kwartfinale plaatsen. Zij spelen thuis tegen Duedingen, de heenwedstrijd wonnen ze makkelijk met 0-3.