CL: Conegliano maatje te groot voor VakifBank

VoV, 21-02-2024. 6:36 uur. Veel tijd om het winnen van de Coppa Italia van afgelopen zondag te vieren en te herstellen van een zeer inspannend weekend had Conegliano niet, gisteravond werden ze in Istanbul verwacht voor hun kwartfinale wedstrijd in de Champions League tegen VakifBank, een historische rivaal van Conegliano als het gaat om bekerwinst in Europa.

Met Isabelle Haak, Robin de Kruijf en Kelsey Robinson als voormalige VakifBank speelsters en Chiaka Ogbodu als ex-Conegliano speelster zal het ongetwijfeld een weerzien van vele oude bekenden zijn, die al heel vaak de afgelopen jaren tegenover elkaar stonden. En uiteraard is spelverdeelster Sarah van Aalen ook van de partij bij de thuisploeg.

Conegliano is al 30 wedstrijden op rij in Italië ongeslagen en heeft ook al zes keer gewonnen in de poulefase van de Champions League. VakifBank verloor een pouleduel in de Champions League, werd tweede in de poule, en wist in de tussenronde voor de kwartfinale het Poolse Rzeszow twee keer de baas te blijven. VakifBank kon vorig jaar de titel in de Champions League prolongeren.

“Ons staat een zeer zware wedstrijd te wachten, ze hebben een uitstekende blokverdediging, ze spelen zowel de snelle als de hoge bal en hebben een doorgaans betrouwbare servepass. De enige manier hen te verslaan is een geweldige wedstrijd spelen, op ons allerbest te zijn en dat is wat we moeten doen, er zit niets anders op.” Aldus de trainer van Conegliano vooraf.

De wedstrijd. En dat deed Conegliano. Ze waren gewoon een maatje te groot voor VakifBank, dat nog wel via een geweldige inhaalrace de eerste set kon winnen (25-23) maar daarna drie keer onder de twintig punten bleef. Met 17-25, en twee keer 18-25 kwam Conegliano in een prima uitgangspositie om met 3-0 of 3-1 thuiswinst hun eeuwige rivaal dit jaar in de kwartfinale uit te schakelen.

In de eerste set was er eigenlijk tot aan 16-20 een duidelijk overwicht voor de bezoekers. Isabelle haak en Katryn Plummer scoorden makkelijke punten, Robinson maakte er de 14-18 en 16-20. Zehra Günes, Gabi en Thompson draaiden de stand via 19-20 bij 23-22 naar Turks voordeel. Na de 23-23 maakten Gabi en Ogbogu de beslissende punten voor de setwinst.

In de tweede set lag het initiatief vanaf het begin bij de koploper uit Italië. Met tussenstanden 6-8 en 7-11. Robin de Kruijf liet de 8-12 noteren, een fors aantal fouten op rij van beide teams zorgde voor 13-18, waarna Isabelle Haak met een ace VakifBank de time out in stuurde. VakifBank kon nog enkele side out punten maken, maar kreeg het gaatje bij lange na niet gedicht. De 17-25 was overtuigend voor de ploeg van de Kruijf.

Isabelle Haak serveerde Conegliano in de derde set via o.a. twee aces via de netband naar een 0-6 voorsprong, de Kruijf maakte 1-8 en bij 7-14 haalde Guidetti zijn ploeg al voor de tweede keer naar de zijlijn. Sarah van Aalen nam de spelverdeling bij de thuisploeg over, wist haar team naar een 14-19 tussenstand te leiden, maar was niet bij machte om voor een ommekeer te zorgen. Spelverdeelster Wolosz en de Amerikaanse Plummer maakten na 18-23 de beslissende twee laatste punten voor de 18-25 setwinst en de 1-2 stand.

In set vier kon VakifBank een 0-3 achterstand bij 5-5 ongedaan maken maar zag na de 6-6 de marge naar vier punten oplopen bij 6-10. Conegliano nam een handvol punten voorsprong bij 10-15 en via de tussenstanden 13-18, 15-20 en 17-22 bleef dat verschil op de borden staan. De 18-25 besliste daarna de set en de wedstrijd.

In de eigen score had Conegliano overweldigend voordeel. Ze scoorden 20 aanvallende punten meer, hadden blokkerend 8 keer vaker succes en serveerden 4 aces meer. Daar stond echter wel een 18 om 33 foutenlast tegenover. Isabelle Haak (foto) werd met 28 punten topscorer, ze werd ook tot MVP gekozen. Robin de Kruijf scoorde 7 keer. Gabi liet er 15 voor VakifBank noteren.