Vizier op volleybal

 

CL: Sensationele stunt van Stuttgart vs. Fenerbahce

VoV, 21-02-2024. 6:00 uur. In een van de drie gistavond gespeelde kwartfinales van de Champions League voor de dames was Fenerbahce in Stuttgart de tegenstander van MTV Stuttgart. Fenerbahce is de momentele koploper van de Turkse Eredivisie, Stuttgart staat eerste in Duitsland in de tussenronde voor de play-offs. De Turkse ploeg had de poulefase zonder verlies overleefd, Stuttgart had zich als een van de beste nummers twee in een play-off duel met SC Potsdam voor de kwartfinale geplaatst.

Fenerbahce is de huizenhoge favoriet voor het bereiken van de Final Four en misschien wel voor het finaleticket. Zij hebben met Magdalena Stysiak, Arina Fedorovtseva, Ana Christina, Eda Erdem en niet te vergeten de onlangs uit China teruggekeerde Melissa Vargas, MVP in de laatste VNL-editie, een echt sterrenensemble in de selectie.

Stuttgart telt een viertal Nederlandse speelsters, naast spelverdeelster Britt Bongaerts en mid Eline Timmerman zijn dat verder passer loper Jolien Knollema en diagonaal Vera Mulder. En met Krystal Rivers staat er ook een scherpschutter aan het net.

Of MTV Stuttgart voor de Turkse ploeg maar een tussenstation op weg naar de finale zal zijn zal moeten blijken in een tot de nok gevulde Scharrena in Stuttgart, waar om 19:00 uur werd aangefloten.

De wedstrijd: Al snel in de eerste set kwam Stuttgart een drietal punten achter (8-11), na er via scores van Krystal Rivers ook een aantal te hebben voorgestaan (8-5). Met een aanvallende score en een blokpunt bracht Jolien Knollema de stand op 10-11, o.a. Fedorovtseva bracht het verschil vervolgens op drie punten bij 11-14 en vijf punten bij 12-17. Na 18-22 ging Stuttgart opnieuw aan het inhalen, hetgeen resulteerde in 21-22, maar in de finale maakten Stysiak en Fedorovtseva de set uit met 22-25.

Via twee aces van Fedorovtseva kwam Fenerbahce op een voorsprong van 2-7 in de tweede set en moest Stuttgart opnieuw alle zeilen bijzetten. Bij 15-15 was de schade hersteld, met belangrijke punten van Jolien Knollema en Eline Timmerman en een ‘Dutch Wall’ van het duo Bongaerts/ Timmerman. Fenerbahce ging bij 23-22 de time out in, herhaalde dat op 24-22, kreeg via de video challenge een 24-24 stand op de borden i.p.v. 26-24, maar moest daarna toch capituleren. Eerst scoorde Eline Timmerman de 25-24, daarna sloeg Fenerbahce uit. 26-24 en dus 1-1.

De derde set gaf in de beginfase weer een sterker Fenerbahce te zien (4-9), Stuttgart kon bij 11-12 weer aansluiten, maar moest de Turkse ploeg daarna opnieuw laten gaan. Via 12-17 en 15-22 werd het 19-25 en stond het 1-2.

De fans van Stuttgart lieten zich horen in de vierde set en vormden de achtste ‘man’. De ploeg kwam opnieuw achter (5-8), toonde echter heel veel vechtlust en wist bij 9-8 de leiding over te nemen. Een gelijk opgaande strijd volgde, met bij 17-15 een mogelijk beslissend voordeel voor de thuisploeg. Die marge van twee punten hield Stuttgart vast tot 22-20, met een driepunter maakten ze de set toen uit en dwongen dus met 25-20 de tiebreak af. De zaal stond op zijn kop.

In de tiebreak werd met 8-7 van speelhelft gewisseld, de 12-8 daarna was beslissend. Fenerbahce kwam nog terug naar 12-10, maar kreeg daarna net als in de finale van de vorige set drie punten op rij tegen en verloor dus met 15-10 en 3-2. De stunt was daarmee perfect.

Fenerbahce scoorde twee eigen punten meer (78 om 80), maar had met 13 om 26 directe punten voor de tegenstander een beduidend hogere foutenlast. Krystal Rivers werd MVP van de wedstrijd, ze scoorde 23 keer. Jolien Knollema maakte 16 punten, Eline Timmerman 12 en Britt Bongaerts pakte ook 2 puntjes mee. Vera Mulder speelde niet. Bij Fenerbahce werd Fedorovtseva met 31 treffers topscorer, Stysiak maakte er 16 en de kort ingewisselde Vargas kwam tot 3 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.