CL: Drie kwartfinales om van te smullen

VoV, 14-03-2019. 5:59 uur. Nadat Novara op dinsdagavond in Stuttgart met 1-3 een stevige basis had gelegd voor een plaats in de halve finale was het gisteren de beurt aan de overige zes teams om hun beste beentje voor te zetten. Zo ongeveer de hele wereldtop, in ieder geval de hele Europese en een deel van de Aziatische en Amerikaanse top kwam in actie in de drie overige kwartfinales.

Dinamo Moskou vs VakifBank, uitslag 3-2: Vooraf zei Nataliya Goncharova dat ze keihard hadden getraind als voorbereiding op dit duel tegen VakifBank, dat zij als het beste ter wereld beschouwen. Sterker dan Fenerbahce, waartegen ze in de poulefase speelden. “Het is een ingespeeld team, waartegen we onze foutenlast moeten minimaliseren om een kansje op succes te hebben.”

Dinamo ging bij 4-7 in de eerste set de time out in, bij 7-7 hadden ze de achterstand weggewerkt. Via een rake klap van Lonneke en een ace van Milena Rasic werd het 8-10, Goncharova maakte gelijk. VakifBank pakte opnieuw een paar punten voor (10-12, 15-17,  17-19) en bleef dit vasthouden tot aan 20-22. Twee scores van Zhu Ting en een ace van Cansu maakten de set met 20-25 af.

In het midden van de tweede set had Moskou vier punten voorsprong (14-10), Lonneke Slöetjes kon het terugbrengen naar 17-15. Na de 23-19 in de finale werd het nog even spannend. Rasic scoorde blokkerend 23-21, Lonneke via een dankjewel bal 23-22 en even later 24-23, maar steeds had Dinamo het antwoord middels rake smashes van Goncharova paraat, zo ook op de 24-23. Zij zorgde voor de 1-1 gelijke setstand.

Toen Dinamo de 2-4 achterstand in de derde set naar twee punten voorsprong had omgebogen bij 6-4 bleven ze op de side out dat verschil vasthouden tot aan 16-14, toen Goncharova 17-14 maakte haalde Guidetti zijn ploeg naar de kant. Met succes, het werd 17-17 en daarna na twee keer Goncharova toch weer 19-17. Time out voor Dinamo op 20-20, na een verloren lange rally. Op 24-23 sloeg Lonneke Slöetjes uit. Dus 25-23 en 2-1.

En dan loopt het ineens in de vierde set naar de kant van VakifBank toe. Er wordt ruim afstand genomen (10-16). Goncharova trof minder vaak, Kubra stond sterk te blokkeren en Slöetjes slimme balletjes te scoren. Moskou wa het kwijt (13-21), Ting sloeg nog een Russische de bal hard op de neus, Dinamo kwam nog sterk opzetten (21-24, Turkse time out), maar verloor de set  21-25. Dus 2-2 en verlengen.

Na de 2-0 in de tiebreak was Dinamo even passend en aanvallend van slag (2-5) en wisselde bij 3-8 van speelhelft. VakifBank ging op 6-8 de time out in, Dinamo deed dat op 7-10. Na twee Russische blokpunten op 10-11 weer een Turkse time out. En meteen daarna een ace voor Dinamo en 11-11. En vervolgens 12-11 voor,  na 3-8 achter. En dan staan de smaakmakers van de teams op, Sloetjes 12-12, Goncharova 13-12, Zhu Ting 13-13, Goncharova 14-13 en een knallend kill – block voor 15-13 en 3-2 voor Dinamo. VakifBank had verloren, een redelijk zeldzaam voorkomend iets.

Punten:  Goncharova 26, Fetisova 26, Slöetjes 26, Ting 24. Een eigens score van 77 / 90 en een foutenlast van 19 om 29. In de tiebreak scoorde Dinamo nul keer voor VakifBank.

Conegliano vs Eczacibasi Vitra. Uitslag 0-3: Beide Europese topploegen stonden voor het eerst tegenover elkaar. Conegliano is de koploper in de Italiaanse Serie A, Eczacibasi heeft net het reguliere seizoen in Turkije als eerste afgesloten. Een aantal speelsters kwam elkaar in de WK finale vorig jaar tegen. Boskovic aan de kant van Servië en Danesi, Sylla en de Genaro bij Italië. Beide teams hebben het nodige eremetaal in Europa al behaald en vechten nu voor een plaats bij de laatste vier.

De eerste set ging met 21-25 naar de Turkse gasten. Een 9-7 achterstand werd omgedraaid naar 13-16, waarna Sylla het ene na het andere punt scoorde voor de 17-17 gelijke stand. Bij 17-20 ging Conegliano de time out in, Fabris bracht de Italiaanse gastheren op 21-22, daarna was het onder andere Boskovic die de 21-25 winst voor Eczacibasi definitief maakte.

Bij 19-14 in de tweede set had Conegliano een mooie en ruime voorsprong opgebouwd, maar het bleek niet genoeg voor een keihard terug knokkend Eczacibasi, dat in Boskovic en Larson in de eindfase makkelijk scorende aanvalsters had. Hill maakt 23-21, Kim en Larson maakten gelijk. De Kruijf zette Conegliano op setpoint bij 24-23, Sylla deed dat bij 25-24, maar Larson en Boskovic werkten ze eerst weg en sloegen vervolgens de 25-27 en 0-2 op de borden.

Tot de 14-14 in de derde set ging het gelijk op, vervolgens liep Eczacibasi in de score weg, naar 14-17 (time out Conegliano) en 16-22. De Italiaanse toppers kwamen tot 21-23 terug, toen zette een foutserve de gasten op matchpoint. Op 22-24 verzilverde Boskovic het. Eindstand dus 0-3

Punten: Voor Conegliano Sylla 12, Fabris 9, Folie 6 en de Kruijf 5. Voor Eczacibasi Boskovic 25, Kim 14 en Larson 9. Eigen score 47/57, verschil werd aanvallend gemaakt (39/49)

Scandicci vs Fenerbahce Istanbul. Uitslag 1-3: Scandicci komt voor het eerst op dit Europese podium kijken en ze plaatsen zich meteen voor de kwartfinale. Het is de eerste keer dat ze tegen een Turks team spelen, maar dat wil niet zeggen dat er over en weer geen ‘bekenden’ zijn. Zoran Terzic, de coach van Fenerbahce en wereldkampioen Servië, kent zijn landgenotes Stevanovic en Milenkovic van Scandicci maar al te goed, Bricio van Fenerbahce speelde in Italië (bij Conegliano) en Bahar Toksoy Guidetti, de echtgenote van, speelde eerder zelfs voor Scandicci.

Scandicci leed een 1-3 nederlaag via de setstanden 19-25, 25-23, 19-25 en 21-25. Alleen in de tweede set kon de thuisploeg tot in de big points meekomen en het toen afmaken, in de eerste en derde set hadden de Turkse gasten bij 12-16 (eerste set) en 10-16 (derde set) reeds een ruime voorsprong, die ze zich niet meer lieten afpakken. Via 17-21 werd het 19-25 en in de derde via een hele ruime 14-21 daarna in de derde 19-25. In de vierde set kon Fenerbahce de 19-21 naar de finish brengen.

Isabelle Haak (foto boven) werd met 24 punten topscorer, bij Fenerbahce waren twee speelsters ( Vargas en Bricio) die 21 keer scoorden. Met 61 om 78 als eigen score en 20 om 23 scores voor de tegenstander kwam de totaalscore van 84 om 98 op de borden en op het matchreport.

Resumé: VakifBank zag een CL serie van 28 zeges ten einde gaan. Zij moeten in Istanbul winnen om rechtstreeks door te gaan (3-0, 3-1) of om de golden set (3-2) af te dwingen. Eczacibasi en Fenerbahce hebben bij hun return in Istanbul genoeg aan twee sets voor de halve finales en kunnen zo de twee Italiaanse tegenstanders uitschakelen.