CL: Lycurgus nu tegen Maaseik

VoV, 27-10-2017. 6:00 uur.  In Groningen hadden ze uitgezien naar de return van de Champions League wedstrijd tegen KV Luboteni in MartiniPlaza. Zo’n 2.900 fans waren gekomen om de thuisploeg naar de volgende ronde te begeleiden.  Lycurgus was op basis van de 0-3 uitzege en het thuisvoordeel de grote favoriet om door te gaan, hetgeen na twee sets ook een feit was.

In die volgende ronde is dan het Belgische Noliko Maaseik van ex- Lycurgus libero Just Dronkers en spelverdeler Jay Blankenau de tegenstander.  Dat wordt net als vorig jaar een echte volleybaltopper. Op woensdag 8 en zondag 12 november staan de teams tegenover elkaar, eerst in Groningen.

Abiant Lycurgus werd niet echt op de proef gesteld door KV Luboteni, dat de reis van pakweg 2.000 kilometer naar Groningen met de bus gedaan, en kon de fans een prettige klap- en juichavond bezorgen. Via de setstanden  25-20 en 25-16 werd de volgende ronde bereikt, daarna maakten de wissels het af. Al met al een vrij eenvoudige zege, waarin Lycurgus maar een paar keer korte perioden echt tegenstand kreeg.

Arjan Taaij liet het volgende zevental aan de wedstrijd beginnen. Carlos Mora Sabaté, Erik Hohn Mattson, Wytze Kooistra, Dennis Borst en Niels de Vries, Auke van der Kamp en Stijn van Schie.

In de uitwedstrijd in Ferizaji was Lycurgus al een maatje groter geweest en dat ging voor de thuiswedstrijd in dezelfde mate op. Wytze Kooistra zette de eerste punten op het scorebord en bij 5-1 moest de tegenstander al de time out in. Bij 8-2 nog een keer, maar dan verplicht.  Lycurgus had KV Luboteni in de houtgreep en scoorde aan de lopende band mooie punten. Kreeg na de 11-4 wel een driepunter tegen (11-7) , die met een driepunter weer werd weggewerkt. (14-7). De tweede verplichte time out ging bij 16-8 in.

Toen de borden 20-13 aangaven leek de set snel ten einde te zijn, maar dat ging even niet op. Er volgde een van die perioden waarin Lycurgus, misschien wel door afname van de concentratie het moeilijk had, vooral met zichzelf en daardoor ook met de tegenstander.  Zo moeilijk dat coach Arjan Taaij bij 20-17 de time out in ging, Hij scoorde er een foutserve (21-17) mee, daarop kwam KV Luboteni via een ketser op 21-19, op 23-20 gingen zij de time out in. Een blokpunt van Wytze Kooistra en een ace van Mora Sabaté beslisten de set.

Lycurgus scoorde in deze set 23 eigen punten, 16 via de aanval, 6 blokkerend en 1 ace. Stijn van Schie en Niels de Vries namen er daarvan de meeste voor hun rekening, beide 5, Niels 4 blokkerend.

Lycurgus trakteerde de fans in de tweede set na de 7-7 stand op een prachtige fase, waarin spelverdeler Carlos Mora Sabaté en de in de basis beginnende Hossein Ghanbari een hoofdrol vertolkten. Carlos aan serve, Hossein scorend op mid, hij haalde de serve bij 8-7 naar de kant van Lycurgus. Er volgde een indrukwekkende serie opslagen, die pas na een foutserve bij 16-7 stopte . In die serie waren er vier punten van Ghanbari, drie keer rondde hij een snelle midcombinatie af, één keer knalde zijn monsterblok bij de tegenstander tegen de vloer.

Dit keer bleven de Groningers ondanks de grote voorsprong wel geconcentreerd verder spelen en liepen verder uit naar 21-11 door o.a. een score van Niels de Vries en een ace van Wytze Kooistra. De ingevallen Frits van Gestel scoorde met een uitgekiend lobje de 23-14, spelverdeler Mitev maakte met een tweede bal nog 24-15, waarna Lycurgus nog een puntje tegen kreeg, voordat ze de set konden uitmaken.

In de tweede set waren er 22 eigen punten van Lycurgus, 15 via de aanval, 4 blokkerend en 3 aces. Wytze Kooistra en Hossein Ghanbari namen kregen daar elk 6 van op naam.

Na de tweede set was dus de volgende ronde bereikt, overigens leek niemand daar aan getwijfeld te hebben want dat werd niet met een extra juichmoment begroet. In de derde set gaf trainer coach Taaij Sam Gortzak, Frits van Gestel en Sander Scheper een basisplaats en werd Pascal Hoogstra  met luid gejuich als invaller begroet.

Die wissels hadden geen invloed op het krachtsverschil binnen de lijnen. De eerste verplichte pauze ging in bij 8-2, de tweede bij een dubbel aantal daarvan namelijk 16-4. Stijn van Schie ramde de ene na de andere bal raak, ook Scheper en van Gestel pakten in die periode hun puntje mee. Na 21-8 wilde het even serverend helemaal niet meer lukken bij beide teams. Tot aan 23-11 volgden de foutserves elkaar in rap tempo op, waaronder die van op 22-9 van Pascal Hoogstra.  Het matchpoint bij 24-11 had drie pogingen nodig alvorens het ook daadwerkelijk benut werd. Het lobje van Frits van Gestel zette het laatste punt op het scorebord en daarmee een punt achter de wedstrijd.

In de derde set waren er 19 eigen punten van Lycurgus, 13 via de aanval, 4 blokkerend en 2 aces. Stijn van Schie (foto hierboven)  kreeg er daarvan 7 op naam.

De man van de avond was Hossein Ghanbari, hij scoorde 10 punten nadat hij vanaf de tweede set in de basis stond en met name via de snelle midcombinatie en blokkerend veel respect afdwong. Hij bezorgde zijn uit Iran overgekomen ouders een prachtige avond. Topscorer werd Stijn van Schie met 16 punten.