CL: Ter Maat en Tuinstra naar halve finale.

29-02-2024. 7:38 uur. Drie returnwedstrijden stonden er gisteren in de kwartfinales van de Champions League bij de mannen op het programma. Vandaag wordt het laatste team voor de halve finales bekend bij Trentino vs. BR Volleys.

Ziraat Bankasi vs. Las Palmas, met 1-3 won de Turkse ploeg de heenwedstrijd.

De ploeg van Ter Maat en Tuinstra kon na het winnen van twee sets door naar de laatste vier, de Spanjaarden moesten met 0-3 of 1-3 winnen voor de Golden Set.

En dat deden ze met overtuiging. Via 17-25 (na 12-16 en 16-21), 21-25 (na 15-12 en 18-18) en 18-25 (na 10-11 en 11-16) waren ze een setwinst van de laatste vier af.

Ziraat Bankasi stond dus met de rug tegen de muur en moest zich via de Golden Set proberen te plaatsen voor de halve finale. Met een ace van Camejo kwam Ziraat op 4-3 voor, na een score van Bennie Tuinsta werd met 8-4 van kant gewisseld. Daarna was Wouter ter Maat niet af te stoppen, hij scoorde 9-4, 10-5 en 11-5 en met 15-7 haalde Ziraat Bankasi het ticket voor de laatste vier binnen.

Ter Maat, die 17 keer scoorde, werd tot MVP gekozen. Bennie Tuinstra liet 8 punten noteren.

Civitanova vs. Halkbank, het werd 3-1 voor Civitanova in Turkije.

De Italianen hadden aan twee sets voldoende voor het ticket naar de laatste vier, Halkbank van Nimir Abdel-Aziz moest met 0-3 of 1-3 moeten winnen om een Golden Set te spelen.

Civitanova begon voor 3.300 fans overdonderend (5-0, 8-2) aan de eerste set, maar was die voorsprong bij 10-9 bijna weer kwijt. Teams liepen daarna lang gelijk op in de score, na 22-20 kon de thuisploeg via de side out de 2 punten verschil tot 25-23 vasthouden.

In set twee kwam de ploeg van Nimir Abdel-Aziz op gelijke hoogte. Vroeg in de set pakten ze een ruime marge (5-9) die werd uitgebouwd naar 9-15 en was voldoende om via 15-17 en 17-19 met 20-25 af te sluiten voor de 1-1 in sets.

Na 14-12 in de derde set liep de thuisploeg uit naar 22-12 en sloot met 25-15 af. In de vierde set kon Halkbank een 9-5 achterstand bij 14-14 ongedaan maken, kwam met 15-17 voor en hield dat voordelige verschil tot 20-22 vast. Met een 5 om 1 score maakte Civitanova er 23-22 en 25-23 van. En won dus met 3-1.

Nimir Abdel-Aziz scoorde 13 keer, zijn collega Earvin Ngapeth maakte 17 punten.

Jastrzebski Wegiel vs. Piacenza., heenwedstrijd 3-2 voor Piacenza.

Ook hier was het zo dat Piacenza aan elke zege voldoende had om door te gaan. Bij 3-0 of 3-1 gaat de Poolse ploeg door, bij een door hen gewonnen vijfsetter volgde er een Golden Set. Zover kwam het echter niet. De Poolse ploeg won met 3-0 via de setstanden 25-22, 26-24 en 25-21.

Piacenza kon in de eerste set nog van 23-18 terugkomen naar 23-21 maar kwam daarna net tekort. In set twee ging een 12-23 voorsprong bij 23-23 verloren, het setpoint bij 23-24 benutte Piacenza niet, hetgeen de Polen bij 25-24 wel deden. In set drie leek bij 18-10 wel duidelijk dat de thuisploeg door zou gaan, Piacenza kwam echter via 20-16 terug naar 21-20 maar moest toen afhaken.

Andringa kreeg op het matchreport geen scores en geen acties achter zijn naam.

Resumé: Civitanova, Jastrzebski Wegiel en Ziraat Bankasi door naar de laatste vier.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, MVP Wouter ter Maat.