CL: Tiebreak is troef in kwartfinales (m)

VoV, 15-03-2019. 5:23 uur. Dinamo Moskou had dinsdag met 2-3 van Civitanova verloren en eergisteren en gisteren werden de andere drie wedstrijden in de kwartfinales van de Champions League bij de mannen gespeeld. Twee keer teams uit Polen vs Russische ploegen en een Frans – Italiaans duel.

Underdog Trefl Gdansk had voor zo’n 4.850 fans bijna een stunt tegen Zenit Kazan in de boeken gekregen. Het duurde vijf sets voordat Kazan als winnaar van het veld kon stappen, vijf heel erg zware sets, waarvan er vier met twee punten verschil eindigden. Via 19-25, 25-23, 23-25 en 25-23 werd de 2-2 stand bereikt. In de tweede en vierde set kon Gdansk een 19-21 achterstand bij de big points nog in 25-23 veranderen. Met 13-15 was de winst daarna voor Kazan, daarvoor hadden ze nog met 12-10 achter gestaan.

Muzaj (Gdansk) en Mikhailov (Kazan) werden met 27 punten elk de meest scorende spelers. Twee aces meer en drie scorende aanvallen meer maakten het 76 om 81 verschil in de eigen punten. De foutenlast beliep 30 om 29.

Bij Belchatow,  de ploeg van de nieuwe Oranje coach Piazza (foto boven),  vs Saint Petersburg gaf in de eerste set een beter Belchatow te zien. Bij 18-13 hadden ze een ruime voorsprong opgebouwd, die ze tot aan het eind (25-18) vast konden houden. Foutserves en aces waren troef in die periode.

In de tweede set waren de rollen volledig omgedraaid. Zenit St. Petersburg onder aanvoering van Grozer liep uit naar 2-9 en gaf daarna niets meer toe. De voorsprong beleef enorm (7-17, 10-19, 11-22) na de 13-25 was de stand gelijk. De hoge foutenlast speelde Belchatow behoorlijk parten.

Een kleine voorsprong (6-3) was Belchatow bij 10-10 weer kwijt in de derde set en vanaf dat moment ging het tot 18-18 gelijk op. De Polen sloegen het gaatje naar 20-18 en via een ace even later naar 22-19. Met twee foutserves en een voetfout kreeg de thuisclub de set vol, toen de gasten nog op 22 stonden. De tien scores voor Belchatow was gewoon te gul van St. Petersburg.

De vierde set bracht de beslissing in het voordeel van Belchatow. Twee punten verschil pakten ze vroeg in de set en hielden dat vast tot aan 14-12, toen de volgende twee rally’s ook winnend door hen werden afgesloten was het verschil verdubbeld. De gasten kregen daarna niet meer de kans om terug te komen en via 21-16 werd het 25-18 en 3-1 in sets.

Maar liefst vijf Belchatow spelers kwamen in de dubbele cijfers, 60 punten scoorden ze totaal terwijl bij St. Petersburg de productie voor bijna 50% op naam van Gyorgy Grozer kwam (23 punten totaal)

Het Franse Chaumont VB was gastheer voor Perugia. De Italiaanse ploeg van Sjoerd Hoogendoorn ( één invalbeurt, één punt) wist op het nippertje via 14-16 in de vijfde set de wedstrijd te winnen. De ploeg uit Reims pakte de tweede en derde set (31-29, 25-17) na via 21-25 met 0-1 te zijn achter gekomen. In de vierde set herstelde Perugia het evenwicht met 19-25 om daarna de winst mee naar Italië te nemen.

In de spannende tweede set kon Chaumont een 18-21 achterstand nog voor de reguliere finish ongedaan maken was in de zenuwslopende ‘extra tijd’ net dat beetje beter. In de derde werd een 21-15 in winst veranderd en inde vierde resulteerde een 15-21 in een nederlaag. De tiebreak was na een Franse voorsprong bij 12-11 toch nog voor de Italianen, die het scorend verschil in eigen punten (73 om 83) vooral blokkerend maakten (9 om 18 blokpunten). Atanasijevic (foto boven) werd met 21 punten topscorer.

Resumé: in de returns hebben Civitanova, Zenit Kazan en Perugia vanwege hun 2-3 uitzege de beste papieren. Zij hebben aan elke winst genoeg voor plaatsing in de halve finale. St. Petersburg zal met 3-0 of 3-1 moeten winnen om de golden set te kunnen spelen.