CL: Verlies team Abdel-Aziz, winst team Andringa

VoV, 22-02-2024. 6:04 uur. In de kwartfinales van de Champions League bij de mannen stonden gisteravond drie partijen in de agenda, bij twee was er Nederlandse inbreng via Nimir Abdel-Aziz en Robbert Andringa.

Halkbank Ankara vs. Civitanova eindigde in een 1-3 zege voor de gasten uit Italiƫ. In de eerste set namen ze al vlot een viertal punten voorsprong (5-9, time out Halkbank), die ze met een puntje meer of minder de hele set vasthielden. Tussenstanden 11-14, na een score van Nimir Abdel-Aziz, en 17-21, na een score van Earvin Ngapeth. Via 21-25 werd het 0-1.

In de tweede set bleef het tot pakweg 15-15 gelijk opgaan, daarna sloeg Civitanova zich naar een beslissende voorsprong (16-18, 17-20) en stond die niet meer af. Met 21-25 brachten ze de stand op 0-2.

De derde set kende een zeer spannende ontknoping toen Nimir Abdel-Aziz met twee aces een 21-22 achterstand omboog naar 23-22 voor en Ngapeth uiteindelijk de 27-25 voor de 1-2 stand liet noteren. In set vier herpakte Civitanova zich. Nam vlot een ruime voorsprong (6-11) en hield de thuisploeg daarna op een veilige afstand. Via 14-18 en 18-22 pakten ze de 22-25 setwinst voor de 1-3 zege. Ze hebben bij de return genoeg aan twee gewonnen setjes om naar de halve finale door te gaan.

Civitanova maakte het verschil aanvallend (55 om 68 punten). Blokkerend en serverend hielden de teams elkaar met elk 13 punten in evenwicht. Nimir Abdel-Aziz scoorde 27 keer.

Piacenza vs. Jastrzebski Wegiel werd een 3-2 zege voor de ploeg van Robbert Andringa. Via 15-11 in de tiebreak, nadat een 2-1 voorsprong (19-25, 30-28, 25-16) via 22-25 verloren was gegaan.

In de tweede set kreeg Piacenza na 23-21 setpoint tegen bij 23-24, hun eerste setpoint kregen ze op 25-24 en na een aantal mislukte pogingen slaagden ze erin om bij 29-28 toe te slaan. In de vijfde set werd met 8-6 van speelhelft gewisseld, daarna liep de ploeg van Andringa, die servepass invalbeurten had, uit naar 12-7 en won met 15-11. In de return is elke winst voor de Italianen voldoende om door te gaan.

Lucarelli van Piacenza werd met 24 punten de topscorer van de partij. Piacenza scoorde 15 eigen punten meer dan de bezoekers, maar gaf ook 10 punten meer weg.

De derde partij van gisteravond ging tussen het Duitse BR Volleys en Trentino. De Italianen behaalden in Berlijn een eenvoudige 0-3 zege via de setstanden 18-25 en twee keer 17-25.

Vandaag komt Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra nog in actie tegen Las Palmas. De Turkse ploeg speelt eerst uit.

Bij de dames in de Champions League werd gisteren de vierde partij in de kwartfinale gespeeld. Dinsdagavond waren er zeges voor Conegliano (1-3 vs. VakifBank), MTV Stuttgart (3-2 vs. Fenerbahce) en Vero Volley Milano (1-3 vs. LKS Lodz)

De tweede Turks-Italiaanse confrontatie van deze week bij de dames op topniveau ging tussen Eczacibasi en Scandicci en werd gewonnen door Eczacibasi. Via 15-10 in de tiebreak. Na de setstanden 23-25, 25-21, 24-26 en 25-17. Het was een gevecht op hoog niveau met hoofdrollen in de set finales voor Boskovic, Zhu Ting en Antropova, die de belangrijke punten scoorden. In de vijfde set werd met 8-4 van speelhelft gewisseld, daarna gaf de thuisploeg geen krimp meer.