Cuba wint van Frankrijk, Canada van USA. Eerste verlies Slovenië

VoV, 09-06-2024, 6:04 uur.  De wedstrijden van gisteren en vannacht in de VNL hadden een voorlopige wisseling in de verdeling van de OS-tickets tot gevolg. Daarbij ging het om het vierde ticket, bij de strijd tussen Cuba en Servië. Cuba pakte belangrijke ranking punten tegen Frankrijk, Servië verloor punten tegen Argentinië, waardoor de teams van positie op de World Ranking hebben gewisseld.

In Fukuoka was Polen vs. Brazilië de topper. Polen had vooraf een score van 6 zeges, 1 nederlaag en 18 punten, Brazilië stond na 4 zeges en 3 nederlagen op 13 punten. Nadien had Brazilië 1 zege meer, Polen had 1 nederlaag meer. Het werd via de setstanden 21-25, 17-25, 25-21 en 23-25 een 1-3 zege voor de Zuid-Amerikanen.

Spannend werd het voor 5.200 toeschouwers in de vierde set toen Polen van een 13-19 achterstand via 15-20 terugkwam naar 22-22 en 23-23, maar Brazilië net op tijd weer bij de les was. Leal van Brazilië werd met 22 treffers topscorer.

Japan vs. Slovenië werd 3-1 voor de Aziatische ploeg. Daar zaten 7.700 fanatieke fans op de tribune en zagen hoe hun ploeg de Slovenen de eerste nederlaag van het toernooi toebrachten. De 25-23 in de eerste en 26-24 in de derde set waren nipt, daartussen had Slovenië, met opnieuw de uitblinkende Stern in een scorende hoofdrol, de tweede set met 19-25 gewonnen. Japan kon de wedstrijd in de vierde set met 25-21 beslissen. Stern had 27 keer succes, Nishida 26 keer. Slovenië maakte 1 eigen puntje meer, maar had een hogere foutenlast van 3 punten.

In Ottawa stond de burenruzie tussen Canada en USA op het programma. Daar wilden maar liefst 7.000 fans getuige van zijn. Zij kregen waar voor hun geld want de thuisploeg won met 3-1, met name in de derde en vierde set was zo spannend dat menigeen op het puntje van de stoel zat. Na de 25-16 en 19-25 stond het 1-1.

Wat volgde moet voor het thuispubliek als een thriller hebben gevoeld. Canada kwam in de derde set met 18-19, 21-22 en 22-23 achter. Canada kwam op setpoint bij 24-23 en kon bij 25-24 de trekker overhalen. In de vierde set kwam USA na een hele lange inhaalrace, die bij een 4-3 achterstand begon, pas bij 24-24 op gelijke hoogte. Op 27-26 sloeg Canada het beslissende punt op het scorebord. Steven Maar werd met 24 punten de topscorer van de partij.

Cuba vs. Frankrijk kende een toch wel verrassende 3-2 uitslag. Frankrijk kwam via 25-18, 20-25 en 23-25 op een 1-2 voorsprong, maar kon het daarna niet afmaken. Cuba pakte de vierde set met 25-22 en dwong daarmee de tiebreak af, die ze met 15-10 wonnen. Yant van Cuba en Faure van Frankrijk scoorden ieder 23 punten en werden daarmee topscorer.

Servië vs. Argentinië werd ook een vijfsetter, maar die viel via 13-15 in de vijfde set in het nadeel van Servië uit. De 26-28 in de eerste en de 18-25 in de tweede gaven Argentinië een 0-2 voorsprong, die door Servië met 25-18 en 25-22 kon worden ingelopen. Daarna had Argentinië net iets meer over. Luburic van Servië werd de vaakst scorende speler, 25 punten, B. Lima van Argentinië bleef op 22 steken.

In de onderlinge OS-ticketstrijd voor het nog te vergeven vierde startbewijs voor Parijs heeft Cuba als de nummer 10 op de ranglijst nu een voorsprong van 7,07 punten op Servië, dat 11de staat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.