Vizier op volleybal

 

Dag 2: NL-mannenduo’s in Den Haag

VoV, 06-01-2018. 5:45 uur. Ook bij de mannen was het gisteren voor acht teams D – Day, verlies van hun tweede duel in de poule zou betekenen dat de koffers kunnen worden gepakt. En voor acht duo’s lonkte de vrije doortocht naar de laatste zestien, één zege waren ze ervan verwijderd. Het duo  Boehle / Van de Velde moest winnen om niet uitgeschakeld te zijn, Bouter – Varenhorst en Brouwer – Meeuwsen hadden hun eerste partij gewonnen en waren minimaal zeker van de Knock Out ronde.

Voor Dirk Boehle en Steven van de Velde is het toernooi afgelopen. De Nederlanders verloren in een spannende en qua niveau wisselvallige wedstrijd met 1-2 van de Amerikanen Kolinske en Evans. Na de eerste puntenschermutselingen in set één tot aan pakweg 10-11 bouwde USA het verschil uit naar 11-14, de Nederlandse serie naar 16-14 was het antwoord hierop, Het BTN duo kwam met 19-16 voor, maar kon de set pas bij 24-22 voor zich beslissen. In de tweede set aanvankelijk een soortgelijk verloop, alleen dan in Amerikaans voordeel. Na de 14-14 werd het 16-18 en die voorsprong gaf USA niet meer weg. Via 17-21 werd met 1-1.  De tiebreak was tot aan 6-8 goed in evenwicht, de series naar 6-11 en 7-14 betekenden uitschakeling voor Boehlé en van de Velde.

Van de Velde vond dat ze het zelf lieten liggen. “Voor ons duidelijk een gemiste kans, we hadden hier veel punten kunnen verzamelen. Deze pot moet je gewoon winnen. In de eerste set maakten we het onnodig spannend. En ook in set twee slopen er veel eigen fouten in. We wilden graag, misschien waren we wel te gretig. We hebben nog wel alles geprobeerd, maar het werkte niet. Balen”

Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst zijn geen poulewinnaar geworden. In een goedgevulde en enorm sfeervolle beachvolleybalarena verloren ze met 2-1 (15-21, 22-20 en 15-13) van het Poolse duo Fijalek/Bryl.  De mannen van Beachvolleybal Team Nederland spraken kort maar duidelijk over de nederlaag. “Ik neem het onszelf kwalijk, we begonnen zo goed,” aldus Varenhorst. Ook Bouter baalde. “Soms is het beste niet goed genoeg, jammer.”

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben met 0-2 verloren van het Letse team Plavins/Tocs. Ondanks de massale steun van het publiek lukte het de mannen niet om het verschil te maken. In de eerste set lukte het Brouwer – Meeuwsen nog een ruime achterstand (8-13)  weg te werken bij 14-14, maar na de 16-16 moesten ze het antwoord op de demarrage van de Letten naar 16-19 schuldig blijven en verloren daarna met 18-21.

In de tweede set waren de duo’s qua scores aan elkaar gewaagd tot aan de 10-11 stand bij de technische time out. Brouwer – Meeuwsen kwamen drie punten achter (10-13), waren echter bij 16-16 weer bij. Opnieuw was de tussensprint naar 16-19 van de tegenstander hen teveel en werd er weer met 18-21 verloren.

De Letten zijn poulewinnaar, de Oranje – mannen moeten genoegen nemen met de tweede plek. Brouwer en Meeuwsen moeten vandaag in de tussenronde winnen om een plek in de achtste finale te veroveren.

Het gezicht van Brouwer sprak boekdelen. “Misschien was het wel iets te overtuigend, we speelden te weinig slim. We kregen kansen om terug te komen en deden dat ook wel, maar we maakten het niet af in de side – out. Dit was volkomen onnodig en ik baal dus vreselijk.”

gh @ Vizier op Volleybal. bron o.a. Nevobo. Foto’s FIVB.