Vizier op volleybal

 

De beste speelsters in de eerste VNL-week

VoV, 06-06-2023. 5:45 uur. Zoals gebruikelijk wordt er door de FIVB naast het klassement voor de landenteams tijdens de VNL ook een persoonlijk klassement voor de speelsters bijgehouden op de onderdelen topscorer, aanvalster, blokkeerster, serveerster, spelverdeelsters, diggers en recievers.  Dus eigenlijk voor ieder onderdeel van het spelletje. Alleen van een niet onbelangrijk onderdeel, wie maakt de meeste fouten, is geen statistiek.

Om op de voorhand alle illusies weg te nemen omtrent hoge klassering van Nederlandse speelsters kunnen we alvast verklappen dat slechts één speelster de top drie heeft gehaald. Tussen de posities 10 en 20 komen we vaker Nederlandse speelsters tegen, en dan met name de aanvalsters Nova Marring, Jolien Knollema en Elles Dambrink.

Ook is het nog wel even noodzakelijk te vermelden dat veel landen hun sterren (Tijana Boskovic, Paola Egonu) in de eerste week nog thuis hebben gelaten. Die zullen in de tweede ronde van vier wedstrijden waarschijnlijk wel van de partij zijn (bij Servië en Italië) om een plaats in de Top 8 te realiseren. De Top 8 speelt namelijk de finales, Italië staat op dit moment 12de en Servië 13de. Beneden hun stand.

De topscorer na vier wedstrijden is Li Ying Ying met 87 punten, op de voet gevolgd door Brayelin Martinez en Melissa Vargas, die allebei 83 keer scoorden. Nova Marring is 13de, Jolien Knollema 18de en Elles Dambrink 20ste met respectievelijk 56, 55 en 53 punten.

De meest scorende aanvalster is ook Li Ying Ying met 78 punten en een scoringspercentage van 56,52%. De Canadese Alexa Gray staat op 73 punten met 39,25% en Brayelin Martinez van de Dominicaanse Republiek maakte aanvallend 71 punten (42,26%). Melissa Vargas kwam ook op 71 punten ((55,91%).

Elles Dambrink staat 15de (41,38%), Nova Marring 17de (40,71%) en Jolien Knollema 19de (37,29%). Ze scoorden aanvallend respectievelijk 48, 46 en 44 keer.

 De Poolse Agnieszka Korneluk blokkeerde de meeste punten tegen de vloer, totaal 16 ofwel 4 per wedstrijd. Meija Eve van de Dominicaanse Republiek liet 14 blokpunten noteren en Mira Todorova had een keertje minder succes en werd daarmee derde. Jolien Knollema bezet de 18de plaats met 8 blokpunten.

Serveren deed Hannah Orthmann van Duitsland het meest succesvol. Zij scoorde met haar opslag 10 aces, Nova Marring wist 9 keer met de serve te scoren, net als Maria Yordanova.

De beste spelverdeelster tot nu is de Canadese Brie King, de Thaise Pornpub Guedpard staat tweede en Nanami Seki van Japan bezet de bronzen positie. Sarah van Aalen vinden we op de 14de plaats op deze ranglijst.

Bij de ‘recievers‘ bezet Jolien Knollema de 10de plaats, dezelfde positie neemt ze ook in bij de ‘diggers.’ Mila Pashkuleva van Bulgarije is de nummer één bij de diggers, bij de recievers staat Ana Cristina van Brazilië op de eerste plaats. Izabela Stimac van Kroatië en Li Ying Ying staan bij de recievers ook in de top 3. Bij de diggers bezetten Minami Nshimura van Japan en Isabel Pena de andere twee podiumplaatsen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB, Li Ying Ying