Vizier op volleybal

 

Promoveren of degraderen volgend seizoen?

VoV, 07-06-2023. 4:09 uur. Zoals we op 17 mei jongsleden berichtten heeft de Nevobo de intentie om de competitie piramide ingrijpend te wijzigen. Daarover zal de Bondsraad op 1 juli aanstaande bij haar halfjaarlijkse vergadering een beslissing nemen.

Onder punt 7 van de agenda lezen we: Voorstel aanpassingen opbouw competitie piramide.

“De Bondsraad wordt verzocht in te stemmen met het voorstel voor aanpassing van de poule-omvang en de introductie van een extra niveau boven de Topdivisie met ingang van het seizoen 2024-2025.”

Als we het goed inschatten zal de Bondsraad hiermede akkoord gaan, hetgeen dan inhoudt dat er volgend seizoen per gender een ‘Super-Topdivisie/ Topdivisie-Plus’ wordt toegevoegd aan de piramide, twee Topdivisies van 10 teams zullen blijven, er drie Eerste Divisies van 10 teams zullen zijn, één meer dan nu het geval is. En er 6 in plaats van 4 Tweede Divisies zullen komen. Dat heeft o.o. nogal wat gevolgen voor de promotie en degradatie competitie van 2023/ 2024. Alles dus voor zowel de dames als de heren.

Even gewoon een paar gedachten op papier zetten. In afwachting van de door de Nevobo te presenteren p/d regeling in september aanstaande.

De Topdivisies bestaan nu uit 24 (dames) en 25 (heren) teams. Wanneer de top 5 promoveert naar de ‘Super-Topdivisie/Topdivisie-Plus’’ blijven er 14 en 15 (heren) teams over voor de Topdivisie, die volgens het te accepteren voorstel dan aangevuld wordt tot 20 teams.

Met andere woorden uit de Eerste Divisies kunnen 6 en 5 (heren) teams promoveren, als er uit de huidige Topdivisie (éénmalig) niet gedegradeerd wordt, hetgeen ons niet aan te bevelen lijkt. Dat neemt namelijk op de voorhand alle spanning weg. Als er één team degradeert kunnen uit de twee Eerste Divisies dus 7 en 6 (heren) teams promoveren.

In de huidige Eerste Divisies komen bij de dames en heren elk 24 teams uit, zie onderstaande indeling. Er komen volgens voorstel in 2024-2025 zowel bij de dames als bij de heren 3 Eerste Divisies van 10 teams. Ofwel 30 Eerste Divisie teams per gender.

Van de 24 huidige teams bij de dames gaan er wellicht 7 c.q. 6 naar de Topdivisie, blijven er 17 c.q. 18 over en dat moeten er 30 worden. Dus komen er 13 c.q.12 teams uit de 4 Tweede Divisies bij, als er uit de Eerste Divisie niet gedegradeerd kan worden, hetgeen ons weer om reeds genoemde reden niet aan te bevelen lijkt. Anders worden het er 14 en 13.

Als we het doorrekenen naar de Derde Divisie (12 i.p.v. 8 teams in nieuwe opzet) en Promotieklasse (20 i.p.v. 16 teams in nieuwe opzet) is niet promoveren bijna onmogelijk voor die Divisies. Je moet daarin al heel laag eindigen om niet een stapje vooruit te maken. En dat alles zonder kampioen te worden.

What’s in a name?  Moet eigenlijk de naam van de divisie het niveau van de daarin uitkomende teams weergeven? Of is dat maar bijzaak. Het kan dus zijn dat Sudosa-Desto Dames3, VCN Dames3 of SV Dynamo Heren3 in 2024-2025 uitkomen in de Topdivisie, hetgeen o.i. een behoorlijke devaluatie van de naam ‘Topdivisie’ is. Niet vanwege de clubnamen, maar vanwege de derde selecties.

Is de Topdivisie nog een TOPdivisie als er straks nog één ‘amateurdivisie’ en een ‘profdivisie’ hoger zijn? Dekt de naam dan nog de lading? Onzes inziens niet. Waarom niet gewoon terug naar wat we al eerder hadden en de volgende indeling maken:

  • Huidige Eredivisie blijft Eredivisie.
  • Nieuwe Divisie wordt Topdivisie.
  • Huidige Topdivisie wordt Eerste Divisie.
  • Huidige Eerste Divisie wordt Tweede Divisie.
  • Huidige Tweede Divisie wordt Derde Divisie.
  • Huidige Derde Divisie wordt Regio Divisie.
  • Al is er dan wel een Derde en een Regio Divisie die eerder niet naast elkaar bestonden.

Dit houdt dan wel in dat er na het seizoen 2023-2024 niet massaal ‘in naam’ gepromoveerd wordt, maar dat eerder ‘in naam’ een bijna algemene degradatie zal plaatsvinden. Slechts 10 teams per gender blijven in het amateurdeel van de piramide hun niveau houden. Namelijk de ‘promovendi’ van huidige Topdivisie naar nieuwe Topdivisie. Maar hoe belangrijk of onbelangrijk is dat?

De indeling voor 2023-2024 van de Eerste Divisies:

Eerste Divisie A Dames: Tjoba, Emmen ’95, Dynamo Tubbergen, Tornado Geesteren, PDK Huizen, Orion, Dash, Veracles D2, VC Zwolle D2, Donitas D2, VC  Sneek D2 en Sudosa-Desto D3.

Eerste Divisie B Dames: Volley Meerkerk ’95, Inter Rijswijk, Symachia Roosendaal, VIVES, Halley, SSS, Next Volley Dordrecht, Peelpush D2, Activia D2, VV Utrecht D2, VCN D2 en VCN D3.

Eerste Divisie A Heren: VVH, Veracles, VC Zwolle, Set Up IJsselmuiden, Donitas, Avior, Alterno, CSV, Sudosa-Desto H2, SSS H2, Compaen H2 e n SV Dynamo H3.

Eerste Divisie B Heren. USV Protos, Jokers VC, RVV, US Amsterdam, De Burgst Breda, Compaen, Volley Zuid, VC WIK, Next Volley Dordrecht, VC Limax H2, Inter Rijswijk H2, PDK Huizen H2.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.