Vizier op volleybal

 

De Final Six (m) begint in Chicago

VoV, 09-07-2019. 5:40 uur. De Credit Union Arena in Chicago, USA is deze week wederom de gastheer voor de Volleybal Nations League de mannen. Nadat er eerder in de poulefase ook al een competitieweekend werd afgewerkt,  is nu de Final Six er te gast.

Na 15 wedstrijddagen, waarbij zo’n 411.000 toeschouwers de 120 wedstrijden bezochten, we kunnen er 234 bezoekers naast zitten, is het klassement opgemaakt en hebben organisator USA, dat als zesde finishte, en de top 5 zich voor deze finaleweek geplaatst.

Die top 5 bestond uit 1> Brazilië (14), 2> Iran (12), 3> Rusland (12), 4> Frankrijk (11) en 5> Polen (11) met tussen haakjes het aantal wedstrijden dat de teams in de poulefase hebben gewonnen. Grote afwezige bij de Final Six is Italië, dat waarschijnlijk de focus voor deze zomer niet op dit toernooi had gericht.

In poule A gaan spelen USA, Rusland en Frankrijk. Rusland is titelverdediger, Frankrijk werd vorig jaar in eigen land tweede en USA is de nummer drie van de Olympische Spelen in Rio. USA won in de poulefase met 1-3 van Frankrijk en verloor met 3-0 van Rusland. Frankrijk won met 3-0 van Rusland.

Spelverdeler Antoine Brizard en libero Jenia Grebennikov (voor de digs) staan genoteerd in de top van de VNL klassementen, van Rusland komen we voor serve aces de naam Egon Kliuka en voor blokpunten Ilias Kurkaev tegen. Bij de beste aanvallers wordt Victor Poletaev genoemd. Benjamin Patch is de enige Amerikaan in de top van de lijsten. Hij staat op nummer drie bij de aanvallers met een scoringspercentage van iets meer dan 56%.

In poule B zijn ingedeeld Polen, Brazilië en Iran. Polen is de wereldkampioen van vorig jaar, Brazilië de Olympisch kampioen van 2016 in Rio en Iran won de Aziatische Spelen in 2018, waarbij ze onder andere China en Zuid Korea achter zich lieten. Brazilië won in de poule met 3-2 van Iran en met 3-1 van Polen, Iran versloeg Polen met 3-2.

Van deze landen staan Leal (topscorers) , Lucarelli (aanvallers) , Flavio (blokkeerders)  en Hoss (recievers) van Brazilië in de top van de persoonlijke ranglijsten. Van Iran zijn topscorer Amir Ghafour, spelverdeler Saeid Marouf, blokkeerder Seyed en Fayazi ( voor gescoorde aces) hoog in de persoonlijke ranglijsten genoteerd. Opvallend genoeg komen we geen Poolse spelers tegen in de top van deze lijsten.

Voor de volleybalvolgers hier te lande en in onze tijdzone worden de wedstrijden wel op hele ‘rottijden’ gespeeld. Ze beginnen op 10 juli om 23:30 uur met Brazilië vs Polen, waarna op 11 juli midden in de nacht om 2:30 uur USA vs Frankrijk volgt. Op speeldagen twee en drie en de halve finales wordt er om middernacht en om 3:00 uur aangefloten. Op 14 juli is de strijd om het brons ’s avonds om 22:00 uur en voor de finale zullen we de wekker moeten zetten. Die begint om  1:00 uur in de nacht van 15 juli. We gaan de komende tijd dus in de nachtploeg.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.