Vizier op volleybal

 

Slovenië en Canada promoveren naar VNL

VoV. 09-07-2019. 5:36 uur. De strijd om de Challenge Cup in Ljubljana, Slovenië is gewonnen door het gastland. In de finale versloegen ze Cuba met 3-0.

Aan de Challenge Cup, het toernooi waaraan Oranje ook heel graag had meegedaan maar deelname in de Final Four niet kon afdwingen, namen deel het gastland Slovenië, Wit – Rusland, Turkije,  Chili, Cuba en Egypte. Via twee poules van drie speelden zich Slovenië (2-6) en Turkije (1-3) uit poule A en Cuba (2-6) en Wit – Rusland (1-2) uit poule B naar de halve finales.

Voor hun thuispubliek plaatste zich Slovenië (3-1 vs Wit-Rusland) en Cuba (3-2 vs Turkije) voor de finale. Via 26-24 en twee keer 25-21 dwong Slovenië promotie naar de Volleybal Nations League af, waar zij de plaats van Portgal gaan innemen.

In de beslissende fases van de sets maakte Slovenië blokkerend en serverend indruk. Cuba lukte het niet om Slovenië scorend een halt toe te roepen. Teamcaptain Urnaut vertelde nadien dat zijn ploeg had getoond de beste ploeg van het toernooi te zijn en dat ze een plaats bij de VNL wereldcompetitie verdienen.

Een week eerder hadden de nationale damesteams van Tsjechië, Kroatië en Peru (Poule A) en Canada, Argentinië en Chinees Taipee (Poule B) ook om promotie naar de VNL competitie gespeeld. Dit toernooi werd gehouden in Lima, Peru.

In de halve finales won Tsjechië met 3-0 van Argentinië en was Canada met 3-0 te sterk voor Kroatië. De finale tussen Tsjechië en Canada werd een vijfsetter. Canada nam een 0-2 voorsprong (17-25, 16-25), zag Tsjechië naast zich komen (25-21, 25-23) maar had genoeg over om de tiebreak met 8-15 voor zich te beslissen. Canada neemt in de VNL van volgend jaar de plaats van Bulgarije over.

gh @Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.