Gstaad: NL-duo’s niet door kwalificatie

VoV, 09-07-2019. 18:50 uur.  Vandaag zijn bij het vijfsterren toernooi in Gstaad de kwalificatiewedstrijden begonnen, In twee rondes werd bepaald welke acht teams doorstromen naar het hoofdtoernooi, waarvoor al geplaatst waren Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen, Sanne Keizer / Madelein Meppelink en Joy Stubbe / Marleen van Iersel.

Alle toppers van het afgelopen weekend bij het WK in Hamburg zijn present en gaan voor de rankingpunten voor Tokyo 2020 en het prijzengeld,  al staat de koebel als aandenken voor de podiumteams in de prijzenkast ook niet slecht, tenminste voor degenen die weten waarvoor dit als beloning werd gekregen.

In de eerste ronde van het kwalificatietoernooi kwamen vandaag vier Nederlandse teams binnen de lijnen.

Boehlé/Boermans vs Samoilovs/Smedins (Letland) werd 0-2.

Dirk Boehlé en Stefan Boermans troffen het niet met deze tegenstander uit Letland, die als 3de was geplaatst in de kwalificatieronde. Bij Boehlé / Boermans stond er nog een nulletje achter de drie voor hun ranking.

Na de vlotte 6-3 achterstand kwam het Nederlandse duo terug naar 7-7 bij de tweede veldwissel en bij 10-8 was het verschil nog steeds minimaal. Na de technische time out bij 12-9 konden Boehlé / Boermans hun tegenstanders niet meer bijhouden en met een score van  9 om 3 punten verloren ze de set met 21-12.

In set twee was er al een fors verschil bij 7-2, echter kwamen de kampioen van afgelopen weekend in Groningen sterk terug, via 14-10 werd het 16-13, ook bij 18-15 was het verschil nog steeds maar drie punten, vervolgens maakte een serie van drie punten voor Letland een eind aan de wedstrijd.  Kort maar heftig zullen we maar zeggen van het optreden gedurende 28 minuten van het NL – duo.

Penninga/Bouter vs Ermacora/Pristauz (Oostenrijk) werd 0-2.

Het BTN duo moest het in de eerste ronde opnemen tegen Oostenrijk. De eerste set ging tot 18-18 gelijk op met wel steeds het BTN duo vanaf vroeg in de set in de achtervolging. Bij de tussenstanden 8-10, 13-14 en 15-17. Na de 18-18 maakte Oostenrijk de set met een driepunter uit.

In set twee kwam Nederland er niet meer aan te pas. De 2-6, 4-10, 6-15 en 8-18 tussenstanden zeggen wat dat betreft genoeg. De set ging met 10-21 verloren, waardoor we het optreden van Penninga / Bouter in Gstaad ook als kort maar heftig kunnen omschrijven.

Sinnema/Bloem vs Murakami/Ishii (Japan) werd 2-0

Jolien Sinnema en Laura Bloem overleefden de eerste kwalificatieronde middels een 2-0 zege met de setstanden 21-18 en 21-19.  In de openingsset hadden ze bij de technische time out al een voorsprong van vijf punten (13-8), die ze met sterk spel wisten vast te houden tot aan 17-12. Japan kwam daarna wel opzetten, maar de achterstand was te groot om het Sinnema / Bloem nog echt lastig te maken. Het werd 21-18.

In set twee had Japan bij 9-12 een voorsprong, die ze echter niet wisten vast te houden. Bij 13-13 was het BTN duo ernaast en tot aan 19-19 liepen ze in de side out gelijk op. De laatste twee punten waren voor het BTN duo, dat dus met 21-19 en 2-0 won.

In ronde twee van de kwalificaties was het Duitse duo Ludwig / Kozuch de tegenstander.  Dit duo bleek vooral in het begin van de eerste set een maatje te groot (15-3) en in het vervolg van de set liep de score naar een duidelijk voordeel voor het BTN duo op. Hadden Sinnema / Bloem zelfs met 6 om 12 een veel betere score dan de tegenstanders. Maar het verschil  was al te groot. Met 21-15 ging de set naar Duitsland.

Sinnema / Bloem gingen in de tweede set door op de ingeslagen weg uit het tweede deel van de eerste set. Bij de tussenstanden 4-3, 8-6 en 10-11 werd er van speelhelft gewisseld en bij 11-13 hadden zij een gaatje geslagen. Dit hield echter geen stand. Via 14-13 kwam Duitsland weer met 18-15 aan de leiding, waarna ze de set winnend met 21-17 afsloten. Knap herstel van Sinnema / Bloem, maar niet voldoende voor een tiebreak, laat staan voor winst.

Varenhorst/ van de Velde vs Rudol/Szalankiewicz (Polen) werd 0-2.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde konden hun voornemen om deze week te laten zien dat ze eigenlijk wel gepast hadden in de WK setting van vorige week niet waarmaken. Al bij de eerste veldwissel in de openingsset stonden ze ruim achter (9-5) en dat werd gaandeweg de set niet beter. Via 14-7 en 17-10 werd het 20-13. Ze konden verlies drie keer uitstellen, via 21-16 werd het 1-0 voor Polen.

De tweede set kwam het BTN duo op 5-8 voor, bij 8-8 had Polen de schade ongedaan gemaakt. Vervolgens ging het tot aan 14-14 gelijk op, waarna Polen afstand nam tot 18-15. En daarna geen krimp meer gaf. Met 21-18 plaatsten zij zich voor de volgende ronde en zat het toernooi er voor Varenhorst / van de Velde op.

Conclusie na een dag kwalificaties spelen. Alle vier Nederlandse duo’s uitgeschakeld. Morgen verder met het hoofdtoernooi..

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s FIVB.