Vizier op volleybal

 

De Olympische Spelen van Tokyo naar 2021

VoV, 24-03-2020. 13:58 uur. Steeds meer sportbonden en sporters wilden dat de Olympische Spelen van komende zomer in Tokyo werden uitgesteld vanwege het coronavirus. Inmiddels hadden Canada en Australië aangekondigd geen atleten naar Tokyo af te vaardigen.

De roep om uitstel van de Olympische Spelen werd steeds luider. Vorige week riep onder meer de Amerikaanse zwembond het Internationaal Olympisch Comité op de Spelen met een jaar uit te stellen. Daar sloot de Amerikaanse atletiekbond zich bij aan. USA Track and Field vroeg in een brief aan het Amerikaans olympisch comité om aan te sturen op uitstel van de Spelen. De VS was vier jaar geleden op de Spelen in Rio de Janeiro goed voor 13 van de 47 atletiektitels.

Ook het Braziliaans olympisch comité zag het niet zitten dat de Spelen in juli en augustus van dit jaar gehouden werden, vanwege “de moeilijkheden voor atleten om op topniveau te kunnen presteren”. De voorzitter van het Spaans Olympisch Comité vroeg vorige week woensdag al om uitstel van de Spelen. De Britse atletiekbond had die wens al eerder geuit.

De Nederlandse wielerbond KNWU was de eerste grote sportbond in Nederland die zich uitsprak tegen het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokyo komende zomer. “Het is onverstandig en bijna onverantwoord atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen”

Het IOC kreeg ook veel kritiek van atleten. Onder anderen regerend olympisch kampioen polsstokhoogspringen Katerina Stefanidi vond het niet verantwoord om de Spelen door te laten gaan. “Er wordt niets uitgesteld, niets afgelast. Het IOC speelt met onze gezondheid. Ik neem nu misschien risico’s die ik niet zou nemen als ik wist dat er een plan B was.”

Turnster Sanne Wevers dacht ook dat veel atleten erop hoopten dat het uitgesteld werd. “Ook mijn eigen gevoel zegt dat, als dit nog lang gaande is, het voor niemand prettig is als de Spelen doorgaan. Op één staan gezondheid en veiligheid.”

Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach zei zaterdag nog dat er alles aan gedaan wordt om de Spelen door te laten gaan, maar het leek er terdege op dat de organisatie aan alternatieve scenario’s werkte. “Want als we de Spelen moeten afgelasten, zou dat de olympische droom van 11.000 atleten en 206 nationale olympische comités bruut verstoren, annuleren zou ook een oneerlijke oplossing zijn.”

Maar mede door steeds meer aandringen van diverse sportbonden over de hele wereld is vandaag de kogel door de kerk gegaan. De Japanse premier Shinzo Abe heeft het IOC voorgesteld om de Olympische Spelen van Tokio een jaar uit te stellen. IOC-voorzitter Thomas Bach is ermee akkoord gegaan zei de Japanse premier.

Abe deed het voorstel dinsdag tijdens een telefonisch overleg met Bach. Die heeft vervolgens de leden van het IOC voor een spoedzitting later die bijeengeroepen. Het IOC zou vandaag nog een officiële bevestiging van het verplaatsen naar 2021 geven.

Blijkbaar zijn zowel Japan als het IOC langzaam maar zeker overtuigd geraakt van het feit dat, ondanks de enorme financiële belangen, een jaar uitstel de beste oplossing is.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. NOS.nl.